Maria Ommegang

Stoet
Lissewege

Volgens de legende kwamen vissers uit Heist in de middeleeuwen regelmatig vissen in de kreken van Lissewege. Op een dag vonden zij in het krekengebied een beeld van een vrouw met een kind op de arm, waarin zij Maria herkenden. Ze namen het beeld mee naar Heist, maar de dag nadien lag het opnieuw in de kreek. Dat herhaalde zich een aantal keer en de vissers leidden daar uit af dat Maria op die plek vereerd wilde worden. Daarom werd daar een Romaans kerkje gebouwd, waar het beeld in onder gebracht werd. Door de grote groepen pelgrims die langskwamen om het mirakelbeeld te groeten groeide Lissewege uit tot een bedevaartsoord. Vanaf 1225 werd de kleine Romaanse kerk vervangen door een veel grotere vroeg-gotische kerk, Onze-Lieve-Vrouw Bezoeking.

Al sinds de middeleeuwen wordt de herinnering aan het mirakel levend gehouden met een Mariaprocessie waarin het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lissewege wordt rondgedragen in een barokke draagstoel. Tegenwoordig gaat er op de eerste zondag van mei nog steeds een ommegang uit, die van de kerk naar kapel Ter Doest trekt. Daar wordt dan een korte dienst gehouden, vooraleer teruggekeerd wordt naar de kerk.

Start aan kerk Onze-Lieve-Vrouw Bezoeking om 14u30.

Thema: 
Erfgoed

Contact

Adres: 
Maria Ommegang
Onder de Toren
8380 Lissewege
E-mail: 

Openingsinformatie

Wanneer:
  • 05/05/2019 om 14:30
    Aan agenda toevoegen 05/05/2019 14:30 05/05/2019 14:30 Europe/Brussels Maria Ommegang

    Volgens de legende kwamen vissers uit Heist in de middeleeuwen regelmatig vissen in de kreken van Lissewege. Op een dag vonden zij in het krekengebied een beeld van een vrouw met een kind op de arm, waarin zij Maria herkenden. Ze namen het beeld mee naar Heist, maar de dag nadien lag het opnieuw in de kreek. Dat herhaalde zich een aantal keer en de vissers leidden daar uit af dat Maria op die plek vereerd wilde worden. Daarom werd daar een Romaans kerkje gebouwd, waar het beeld in onder gebracht werd.

    Onder de Toren, 8380 Lissewege DD/MM/YYYY

Prijsinformatie

Prijs:
Gratis

Op de kaart

Doen

Fietsen

Wandelen

Varen

Paardrijden

Toeren

Andere

Eten en drinken

Slapen

Praktische info

Kies een categorie aan de linkerkant om de kaart te gebruiken.
Terug omhoog Terug omhoog