Als Sjakie in zijn chocoladefabriek

Fietstocht langs rustige dorpjes 

De hoevepicknick in Rabarberhof met zaken zoals paté, confituur en het dessert op basis van rabarber slaat aan. De verkwikkende groente geeft jus aan de benen en dat is nodig, want de eerste kilometers krijgen we wat tegenwind te verwerken. Vanaf Pollinkhove volgen we via een autovrij pad de Lovaart tot aan de Markeymolen. Eenden en reigers duiken op uit het riet terwijl we aan een rustig tempo voorbij fietsen.

Hieronder alvast enkele toppers die je op de route passeert.

De volledige route met alle tips en praktische informatie vind je in het magazine van de Korte Keten.

Bezoekerscentrum Jules Destrooper
Jules Destrooper
Westhoek

In Lo wijken we af naar het bezoekerscentrum van de beroemde koekjesfabriek Jules Destrooper. De route is goed aangeduid. Jules Destrooper bedacht in 1885 het eerste van een hele rij koekjes. Op het einde van het bezoek wacht ons een heerlijke degustatie. Nooit gedacht dat je 'lukken', de hartelijke boterwafels, kan combineren met een confituur van vijgen en blauwaderkaas als smakelijk aperitiefhapje. 

Stavele wordt ook wel het Watergat genoemd omdat de kleine deelgemeente van Alveringem omringd wordt door water. Het dorpje telt amper 650 inwoners, maar beschikt wel over een buurtwinkel, café, B&B en restaurant In 't Hof van Commerce. "We moeten het hebben van de fietstoeristen die ons kleine dorp aandoen", lacht de uitbaatster van de nieuwe buurtwinkel T'en Lande. Ze combineert buurtwinkel, café en tea-room in één. In haar zaak werkt ze met 100% West-Vlaamse zuivel- en vleesproducten, afkomstig van boeren uit de regio. 

't Hof van Commerce Stavele
Hof van Commerce
Westhoek
Dierenpark De Zonnegloed - Vleteren - Westhoek - Sanctuary
De Zonnegloed
Westhoek

Waar je ook zeker even halt moet houden

Een onvergard pad brengt ons tot aan de voordeur van dierenpark De Zonnegloed. Ze noemen zichzelf een sanctuary, een vredige thuis voor verwaarloosde wilde dieren. Ze willen in geen geval 'een zoo' zijn en de verzorging van de dieren komt er op de eerste plaats. De aanpak van de vzw loont. Jaar na jaar stijgt het aantal bezoekers. Vorig jaar mochten ze bijna 71.000 bezoekers verwelkomen. Er huizen 350 dieren die je via een leuk wandelpad kan gadeslaan. 

Terug over de IJzer komen we in het jonge Eversambos terecht. In de 11e eeuw al werd op deze minzame plek een abdij gebouwd die eind 18e eeuw, in nasleep van de troebelen rond de Franse Revolutie, door een brand werd verwoest. De struiken, jonge bomen en vooral de eeuwige rust in deze uithoek vormen het perfecte decor voor klein wild als een haas of een wezel.

 

Lekkere adresjes in de buurt

  • In Gasthof De Zwaan geniet je van verse producten uit de streek en een ruim aanbod aan lokale streekbieren. Je kan er ook lekker ontbijten.
  • Niets boven het vers bereid en puur roomijs op het zomerterras van L'Heritage.
  • In 't Hof van Commerce wordt elk stukje van het varken verwerkt in het heerlijke Breugelbuffet.
't Hof van Commerce, Stavele
Hof van Commerce
Westhoek
Vakantiewoning Hof ten Thorre - logeren op een actieve boerderij - Lo-Reninge - Westhoek
Hof Ten Thorre
Westhoek

Weekendje weg in de Westhoek

Wie de Westhoek wil omarmen, maakt er best een lang weekend van. De regio telt tientallen logies waar je kan logeren als een ‘god naast Frankrijk’. Stap even uit de dagelijkse sleur en laat je wiegen op een bed van streekproducten, heerlijke gastronomie en toffe attracties.

Meer logiestips in de westhoek

Deze route verscheen in het magazine van de Week van de Korte Keten.
Bekijk hier het volledige magazine.

Andere routes van deze editie

Door de coronacris kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je deze zomer wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF