De Panne in de Westhoek

De Panne
Foto arrangementen De Panne in de Westhoek

De dag begint met een rondleiding in bezoekerscentrum de Nachtegaal. 's Middags wordt er geluncht in restaurant Cajou. In de namiddag kan er gekozen worden tussen 3 opties: de Westhoekwandeling, de Vloedlijnwandeling en de Dumontwijkwandeling. De dag wordt afgesloten met pannenkoeken en koffie.

10u00
Aankomst in De Panne. Geniet van een kop dampende koffie in het Vlaams Bezoekerscentrum De Nachtegaal. Tijdens een rondleiding in De Nachtegaal kom je meer te weten over de ontstaansgeschiedenis van de Vlaamse kustvlakte alsook met het rijke leven van het onderwatermilieu en de herkomst van de gevonden zaken op het strand. De prachtige tuin met vijver geeft verschillende natuurlijke bioptopen van de Westkust weer.

12u00
Lunch in restaurant Cajou

14u00
De natuurgids verwelkomt de groep aan het gemeentehuis.

OPTIE 1 : Westhoekwandeling
Wanneer je door dit frisgroene Calmeynbos wandelt, kan je niet vermoeden dat je hier midden in een stuk natuur zit, enig in zijn soort en gelegen op slechts een paar 100 meter van de zee. Dit bos werd in 1903 aangeplant in zuiver duinzand. Nu wandel je verder door het staatsnatuurreservaat ‘de Westhoek'. Vanop een duinheuvel krijg je een prachtig panoramisch zicht over heel het gebied dat je nog zal doorwandelen. Dichtbij in de diepte bevindt zich een duinpanne. Nu begrijp je onmiddellijk hoe de naam "De Panne" ontstaan is. Verder kom je door de Romeinse vlakte, ook nog de Sahara genoemd. Ten slotte eindigt de wandeling in de nabijheid van de zee en kan je genieten van het mooie brede strand..

OPTIE 2: Vloedlijnwandeling
Hou je meer van de zee en van wat er allemaal op het strand te vinden is ? Wil je meer weten over de Kokkel, de afgeknotte Gaper, het Nonnetje, de eieren van de Wulk of het Koffieboontje? Dit alles leer je van onze natuurgids tijdens de vloedlijnwandeling langs de zee. Deze wandeling doe je best bij laagtij.

OPTIE 3: Dumontwijkwandeling
Tijdens deze wandeling kan je de sfeer van de bloeiperiode van deze wijk opsnuiven.
De gids geeft je uitleg over de principes van het unieke aanlegplan van deze verkaveling, getekend door Alexis Dumont in de jaren 1902-1904. Langs de verkeersvrije straatjes tussen de villa's wandel je verder door wat vroeger een vakantieoord was voor Franstaligen en Brusselaars. Tijdens de zomer verbleven ze 2 tot 3 maanden in hun villa om volop te genieten van de zon en de rust. Ook de familie Dumont zelf was sterk vertegenwoordigd in de wijk. Albert had maar liefst 13 kinderen en veel broers en zussen.

17u00
Koffie met pannenkoeken

Thema: 
Erfgoed
Periode: 
Datum op aanvraag
Aantal personen: 
Aantal op aanvraag
Prijs: 
€ 30,00 /pp

Contact

Toerisme De Panne

Toerisme De Panne
Zeelaan 21
8660 De Panne
Lees meer

Arrangementen

Toon grote kaart

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF