Gidsbeurten bij monumenten uit de Eerste Wereldoorlog

Langemark-Poelkapelle
Foto arrangementen Gidsbeurten bij monumenten uit de Eerste Wereldoorlog

Het is mogelijk om rondgeleid te worden door een gids bij volgende plaatsen:

Duitse Militaire Begraafplaats
Het 'Deutscher Soldatenfriedhof' in Langemark is bijzonder aangrijpend door de kracht van de eenvoud. Achter de monumentale poort van roze zandsteen liggen ruim 44.000 soldaten begraven, van wie bijna 25.000 in een massagraf. Ondermeer 3.000 vrijwilligers van het 22ste tem 27ste Reservekorps vonden hier hun rustplaats. Ze sneuvelden in oktober en november 1914 tijdens herhaalde aanvallen in de Eerste Slag bij Ieper. Door het grote aantal studenten onder deze vrijwilligers kreeg de begraafplaats de naam 'Studentenfriedhof'
De onthaalsite vormt de toegangspoort tot de begraafplaats en stelt het leven van de soldaten gedurende de eerste oorlogsmaanden voor. Het verhaal van de wegtrekkende bevolking en de verschrikking van de eerste gasaanval wordt gelinkt aan het ontstaan en de evolutie van de begraafplaats.

Canadian Memorial
De reusachtige Canadese soldaat staat symbool voor de gruwelijke chemische oorlog die hier in Langemark-Poelkapelle voor het eerst woedde. Hij staat met gebogen hoofd gericht naar de plaats vanwaar op 22 april 1915 de chloorgaswolk kwam aandrijven. Heel wat soldaten konden niet op tijd vluchten en stierven een verschrikkelijke verstikkingsdood.

Poelcapelle British Cemetery
Rijen witte grafstenen getuigen van de gruwelijke oorlog met duizenden slachtoffers. Deze begraafplaats is de derde grootste Commonwealth site in de streek en ontstond na de oorlog door een concentratie van verspreide graven. Nu liggen er 7.478 slachtoffers en uit de Eerste Wereldoorlog en 1 uit de Tweede Wereldoorlog. Opmerkelijk zijn de graven van John Condon en Thomas Carthy. Met zijn 14 jaar is John Condon wellicht de jongste genseuvelde in WOI. Net naast hem rust Thomas Carthy, die de oudste van zijn regiment was.

Thema: 
Erfgoed
Actief
Wereldoorlog
Periode: 
Datum op aanvraag
Aantal personen: 
Min. 10 - Max. 50
Prijs: 
60€ per gidsbeurt 30€ per extra uur.

Contact

Toerisme Langemark-Poelkapelle

Toerisme Langemark-Poelkapelle
Kasteelstraat 1
8920 Langemark
Lees meer

Arrangementen

Toon grote kaart

Restaurants, cafés en logies met uitzondering van hotels zijn momenteel gesloten. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf. Toeristisch-recreatieve verplaatsingen beperk je momenteel nog tot je woonomgeving. Ga je deze zomer wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF