WO I-backstage

Lo-Reninge

De dag begint met een lekker kopje koffie. Vervolgens wordt er een bezoek gebracht aan het Bezoekerscentrum Jules Destrooper. 's Middags wordt er een middagmaal geserveerd en in de namiddag worden de belangrijkste bezienswaardigheden uit de Eerste Wereldoorlog verkend via een rondrit met een stop bij de St. Sixtus abdij.

10u00:
Onthaal met een kopje koffie met een boterkoek.

10u30:
Bezoek aan bezoekerscentrum Jules Destrooper.

U brengt een bezoekje aan het bezoekerscentrum van de heerlijke koekjes van Lo waar u alles verneemt over het ontstaan en de grondstoffen die men gebruikt voor het vervaardigen van de heerlijke koekjes maar ook over de oorlogspostkaarten die uitgegeven werden door Jules Destrooper. Weinigen vermoeden enig verband met de bekende koekjesfabriek. Deze kaarten tonen bekende gebouwen en straten uit Lo en omgeving. Deze ansichtkaarten waren bij de soldaten zeer gegeerd. Ze verstuurden ze naar het thuisfront en hielden op deze manier hun familie op de hoogte van wat ze in de Westhoek meemaakten.
Dit bezoek is niet mogelijk op zondag, maandag en feestdagen.

12u00:
Het middagmaal is voor u gereserveerd.

13u30:
Tijdens de rondrit (met uw eigen bus) bezoeken we in Lo-Reninge en omgeving de belangrijkste plaatsen en bezienswaardigheden uit de Eerste Wereldoorlog. De gids die met u meerijdt heeft onderweg vooral oog voor het medisch en culinair aspect van de oorlog. Twee verhaallijnen die vaak zwaar onderbelicht worden en toch een goede inkijk geven in het dagelijkse leven van de gewone soldaat. Een blik achter de schermen van den Grooten Oorlog. Onderweg houden we even halt bij de abdij van St.-Sixtus en proeven er van het beste bier ter wereld!

Het medische aspect

Lo-Reninge kan als enige gemeente in de Westhoek zowel het verhaal aan het front (Drie Grachten-Noordschote) als het verhaal achter het front (Pollinkhove) brengen. Tussen beide zones speelde de medische evacuatie een zeer belangrijke rol. Het in veiligheid brengen en verzorgen van gewonde soldaten was trouwens een huzarenstukje. Met het Abelenhof (chirurgische voorpost), het klooster van Reninge (verbandpost), de verdwenen Belgische militaire begraafplaats van Reninge, … halen we maar een paar belangrijke sites binnen deze verhaallijn aan. Ook voor deze verhaallijn speelt de aanwezigheid van hospitaal de Clep net over onze gemeentegrens een grote rol. Van aan de frontlijn tot aan het hospitaal kunnen wij dus perfect alle stappen van de medische evacuatie in beeld brengen.

Het culinaire aspect

Culinair en oorlog zijn twee termen die niet meteen samen lijken te gaan. En dat klopt ook. De soldaten klaagden steen en been over de slechte kwaliteit van het voedsel dat ze kregen voorgeschoteld. Dat voedsel werd bereid in veldkeukens waarvan het allerlaatste Belgische exemplaar nog te bezichtigen valt aan de Gapaard. Deze site werd onlangs gerestaureerd en ontsloten. Samen met bezoekerscentrum Jules Destrooper slaan we de handen in elkaar om dit voedselverhaal uit de Eerste Wereldoorlog te koppelen aan het imago van Lo Luilekkerstad.

17u30:
Einde dagtrip.

Thema: 
Bedrijfsbezoek
Erfgoed
Periode: 
Datum op aanvraag
Aantal personen: 
onbeperkt
Prijs: 
€ 18 vanaf 30 personen (exclusief middagmaal)

Contact

Toerisme Lo-Reninge

Toerisme Lo-Reninge
Markt 17A
8647 Lo
Lees meer

Arrangementen

Toon grote kaart

Door de coronacris kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je deze zomer wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF