Bassud - Jan Devos

'Eén van mijn favoriete stukken vlees om mee te werken is de varkensnek'
Jan Devos - Chef van Het Lekkere Westen

 • Voor varkensvlees werken we graag samen met Het Merelhof uit Lichtervelde, zeer gepassioneerde mensen die hun varkens kweken op de boerderij. Eén van mijn favoriete stukken vlees om mee te werken is de varkensnek.
 • We werken zeer graag met de mosterd van Wostyn uit onze stad.
 • Meerdere keren per week ga ik naar biobedrijf Vermeulen in Ruddervoorde. Daar kan ik hoofdzakelijk terecht voor alles van serre- en fruitgewassen zoals tientallen soorten tomaten en allerlei komkommers, maar ook frambozen en braambessen. Maar hij heeft ook groenten die maar enkele weken beschikbaar zijn en waarmee we dan een gerecht maken dat kortstondig op het menu staat.
 • Onze kazen zijn allemaal Belgisch, en het liefst zelfs uit kazen uit West-Vlaanderen: kazen van o.a.'t Groendal en 't Dischhof zijn steeds terug te vinden op ons kaasbord of verwerkt in gerechten en hapjes.
 • Bij m'n grootvader heb ik een tuin en serre waar ik allerlei dingen kweek : kruiden, groenten. Soms experimenteren we met knollen om er in een donkere ruimte lekkere scheuten uit te kunnen kweken. We zetten er ook allerlei courant gebruikte groenten, maar telen deze in de eerste plaats niet voor de vrucht of groente zelf, maar voor de bloemen die eraan groeien vooraleer de groenten of vruchten zich ontwikkelen zoals bijvoorbeeld erwt- en bonenbloemen, komkommerbloemen. De kruiden laten we doorschieten om dan de bloemen te kunnen gebruiken.
 • Eens de winter voorbij, zijn we blij als we weer kunnen gaan wildplukken. Ik heb enkele plekjes ontdekt in Torhout waar we op zoek gaan naar onder andere klaverzuring en veldkers. Telkens komen we ook weer eens nieuws tegen waar we wel weg mee kunnen in de keuken. 
 • We bieden onze gasten graag aangepaste lokale bieren aan. Onze voorkeur gaat uit naar de brouwerijen De Plukker, De Ranke, 't Verzet en De Leite.
 • Ik hou heel erg van de combinatie van een stukje geroosterd vlees, met daarbij een vinaigrette met kruiden. De signature dish van Bassud is de geroosterde varkensnek met een vinaigrette van daslook, geserveerd met een bereiding van (gebrande) ui.
Tips van de chef
 • Om even tot rust te komen, wandel ik graag in Groenhove bos.
 • 's Zomers maak ik er een goede gewoonte van om te fietsen van Torhout naar Oostende langs de Groene 62.
 • Producten ophalen bij verschillende telers is voor mij ook op en top genieten. Het is wel tijdrovend maar ik word echt gelukkig als ik thuiskom met allerlei lekkers waar een verhaal achter zit.
 • Qua overnachting is B&B Buytenshuys in Hooglede een prima logeeradresje.  
 • En voor een kleine hap kan je terecht in De Goeste in Torhout.  

Jan is een Jong Keukengeweld-chef. In oktober en maart kunnen jongeren genieten van Jong Keukengeweld.  Ben je tussen 18 en 30 jaar oud ? Reserveer dan snel je tafeltje en geniet van een gastronomisch menu aan een vriendenprijs.

Restaurants, cafés en logies met uitzondering van hotels zijn momenteel gesloten. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf. Toeristisch-recreatieve verplaatsingen beperk je momenteel nog tot je woonomgeving. Ga je deze zomer wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF