Beaufort 2018, een memorabele editie

Beaufort 2018, de kunsttriënnale aan de Belgische Kust, is aan zijn zesde editie toe. Langs de 67 kilometer lange kustlijn sieren negentien nieuwe kunstwerken het straat- en strandbeeld. De werken verrassen en verbazen. Elk werk laat zich ontdekken op een geheel eigen manier. Welke zijn de motieven en inspiraties van de kunstenaar? Wat vind ik zelf mooi aan dit werk? Het zijn vragen die op elke locatie terug komen. Beaufort is de ideale manier om de Kust te ontdekken. Als smaakmaker stappen wij alvast op de fiets om de beeldenroute aan de Westkust, van De Panne tot Oostende, te bewonderen.

Hieronder alvast enkele toppers die je op de route passeert.

De volledige route met alle tips en praktische informatie vind je in het online magazine van mei.

Nieuwpoort - Le vent souffle où il veut
Le Vent souffle où il veut
De Kust

Beaufort 2018 is de zesde editie van het kunstevent aan zee. Verschillende monumentale werken van de vorige edities kregen een permanente locatie. Aan de Kromme Hoek in de IJzermonding in Nieuwpoort bijvoorbeeld vind je het kleurrijke ‘Le Vent souffle où il veut’ van Daniël Buren. Dit ‘bos’met honderd vlaggenmasten dateert nogvan de Beaufort03-editie. Het blijft indrukwekkend.

Onze route beperkt zich tot de Westkust, van De Panne tot Oostende. De heenreis volgt hoofdzakelijk de dijk. Wie denkt dat de Belgische Kust is volgebouwd, zal zijn mening na deze fietstocht moeten herzien. Tussen de woonkernen ligt nog heel wat natuurschoon. We fietsen door duinen, langs reservaten en tal van vogelkijkhutten.

De Drie Wijsneuzen torent vijftien meter boven het strand van De Panne uit. De twee Belgische kunstenaars verwijzen met dit werk naar het Vrijheidsbeeld in New York dat oorspronkelijk als baken diende en nu zelf een toeristische hotspot is geworden.

Het volgens ons indrukwekkendste werk aan de Westkust staat op een golfbreker op het strand van Nieuwpoort. De ruiterstandbeelden werken als een magneet op de vele wandelaars op het strand. Als het vloed is, sijpelt het water onder de benen van de paarden door en lijkt het alsof de ruiters uit de zee komen in een poging Nieuwpoort aan te vallen.

De drie wijsneuzen van De Panne
De Drie Wijsneuzen
De Kust
Monument for a Wullok
De Kust

Waar je ook zeker even halt moet houden

  • Het veer brengt ons naar de overkant van de IJzermonding. We fietsen door het gelijknamige natuurgebied waar grazers hun best doen het gras te kortwieken. Via de rustige wegen van Lombardsijde waar campings de dienst uitmaken, trappen we terug naar zee.
  • Op het eind van de 700 meter lange strekdam in Oostende staat het ‘Monument for a Wullok’ van de Belg Stief Desmet. ‘wullok’is West-Vlaams dialect voor wulk, karakol of escargot. De kunstenaar probeert de bijna wiskundige logica van de schelp te evenaren.

Lekkere adresjes in de buurt

  • De koffiebar 'Kiss my Coffee' duikt op in elk hotspotlijstje over de Kust. De koffie ruikt er naar Marokkaanse stranden en de gezonde bagels zijn er onwaarschijnlijk lekker.
  • De visgerechten zijn de absolute troef in het gezellige restaurant 'De Kelle'. Het terras van De Kelle werd door restaurantgids Gault&Millau uitgeroepen tot een van de 500 mooiste in de Benelux. Je tafelt er in een oase van rust en groen.

dame drinkt koffie
De Kust
Logeren
De Kust

Weekendje weg aan de Kust

Een weekendje Westkust is puur genieten, van het microklimaat, het hippe strandleven en prachtige natuurreservaten als De Hoge Blekker en de IJzermonding. Slapen kan je in:

Meer logiestips aan de kust

Deze route verscheen in het magazine van mei. Bekijk hier het volledige magazine.

Andere routes van deze editie