Beaufort 2018 zet je aan het denken

De Kust is bij uitstek de plek om te reflecteren over mens en milieu. Ook binnen Beaufort 2018, de Kunsttriënnale aan de Belgische Kust, speelt onze band met de natuur een belangrijke rol. Denk maar aan het project rond de Chinese Wolhandkrab in Zeebrugge of de uitvergrote bacteriën in Bredene. Beaufort 2018 is de ideale aanleiding voor een zomerse ontdekking van de Oostkust, van Bredene naar Knokke-Heist. Wie nog jus in de benen heeft, fietst terug via de Oudlandpolder.

Hieronder alvast enkele toppers die je op de route passeert.

De volledige route met alle tips en praktische informatie vind je in het online magazine van juli

Eternity Poseidon
Beaufort 2018 Eternity - Poseidon
De Kust

In Bredene komen we twee werken van wetenschapskunstenares Katja Novitskova uit Estland tegen: Pattern of Activation en Earth Potential. Ze introduceert een nieuwe levensvorm en vergroot bestaande bacteriën zoals de E.Colibacterie gigantisch uit waardoor ze er als het ware buitenaardse levensvormen van maakt. Je blijft er naar kijken en nieuwe dingen in ontdekken. 

Bijna op het einde van de Zeedijk van De Haan staat een monumentaal Grieks standbeeld dat de god Poseidon verbeeldt. Pekingeenden rusten op zijn uitgestrekte armen. Ze lijken net echt. De Chinese kunstenaar Xu Zeng werkt graag met contrasten waarbij hij de Chinese cultuur koppelt aan de Westerse. Hij toont hiermee aan dat er eigenlijk bijzonder weinig uitwisseling is tussen beide culturen. 

Verder fietsen we langs de Duinbossen en het jonge Zeebos richting Blankenberge en Zeebrugge.

Net voorbij het maritiem themapark Seafront in Zeebrugge is een enorme zwerfsteen aan twee boeien vastgehaakt. 'I Traveled 1,8 Million Years To Be With You' vertelt ons iets over de manier waarop een mens de natuur wil temmen en tegelijk duidt het ook op de vergankelijkheid van de mens in vergelijking met de bijna onsterfelijke steen.

We zoeken de rust op van de Baai van Heist. vanaf het Albertstrand gaat het landinwaarts naar het centrum van Knokke waar we Cultureel Centrum De Scharpoord opzoeken. In de tuin kan je een trap beklimmen om een fontein te zien spuiten. De achterliggende boodschap ontgaat ons enigzins, en volgens de Belgische kunstenaar Leon Vranken is dat net de bedoeling. De toeschouwer wordt uitgenodigd zijn verbeelding de vrije loop te laten.

Zeebrugge_Anne_Duk_Hee_Jordan
Beaufort 2018 I Traveled 1,8 Million Years To Be With You
De Kust
Jason Dodge Signal Bell
Beaufort 2018 - Jason Dodge
De Kust

Waar je ook zeker even halt moet houden

  • Het Zeepreventorium is ook in deze editie een inspiratiebron gebleken voor de kunstenaars. De Amerikaan Jason Dodge installeerde een bel op het domein. Kinderen die in het Zeepreventorium verblijven, kunnen de bel luiden en zo contact maken met omwonenden en voorbijvarende schepen.
  • Op de dijk van Zeebrugge wacht een bijzonder project. In het strandpaviljoen URB-SEA speelt de Chinese wolhandkrab de hoofdrol. Maandelijks komen hier andere chefs een degustatiemenu bereiden met de zoetwaterkrab.

Lekkere adresjes in de buurt

Côte Belge Bar Bistro: het interieur is verbluffend: lange toog, oude scheepslampen en een vloer uit 150 jaar oude treinwagons. Deze bar langs het Schipdonkkanaal verrast ook door zijn kaart en home-made barfood. Elke vrijdag zet er een DJ er het weekend in. Je kan er evengoed genieten van een gin-tonic en een cocktail.

Achter de toog van de strak ingerichte koffie- en theebar Bartolomé staat een gediplomeerd barista. Je kan er genieten van huisgemaakt gebak en voor vroege vogels is er het lekkere ontbijt.

Côte Belge
Côte Belge Bar Bistro
De Kust
Romantisch logeren
De Kust

Weekendje weg aan de Kust

Een weekende weg aan de Oostkust, hier alvast onze adresjes:

Meer logiestips aan de kust

Deze route verscheen in het magazine van juli. Bekijk hier het volledige magazine.

Andere routes van deze editie