Beleef de Koers

Beleef meer tijdens Driedaagse Brugge - De Panne nieuwe stijl

Het historische centrum van Brugge is de gedroomde startplaats voor een wielerklassieker. De Driedaagse De Panne – Koksijde krijgt dit jaar een nieuw kleedje aangemeten en staat dit jaar garant voor 2 dagen koersplezier. Woensdag 21 maart start het peloton op de Grote Markt van Brugge voor een rit via het Heuvelland naar De Panne. En de elite vrouwen zetten zich op donderdag 22 maart in de startblokken voor een bijna gelijkaardige rit. Hoedje af voor de organisatie van de Driedaagse 2.0 die hiermee het vrouwenwielrennen op gelijk niveau als dat van de mannen plaatst. Het is de ideale gelegenheid voor je eigen tweedaagse in Brugge. Blijf best hangen tot het weekend, want dan dendert Gent-Wevelgem over de West-Vlaamse heuvels.

Een leuke ontdekkingstocht in Brugge

Als het startschot gegeven is, duwen de renners zich ellebooggewijs een weg uit de Gouden Driehoek van Brugge…
Het avontuur hoeft niet te eindigen als de renners de stad uit zijn. Brugge en omgeving heeft zoveel te bieden dat je makkelijk twee dagen kan vullen.

De binnenstad van Brugge is door Unesco beschermd als werelderfgoed. Je kan de stad op verschillende manieren ontdekken:

Stad Brugge beleef de koersGroene wandeling op de Vesten (+/- 6 km) met prachtig uitzicht op de stad en zijn omgeving.
Laat je leiden door de gratis app van Xplore Bruges. Via de app kan je verschillende wandelingen en een fietstocht downloaden.

 • Haal je gratis stadsplan bij In & Uit Brugge onder het Concertgebouw op ’t Zand. Hier kan je ook een museumpas (28 euro) kopen. Een museumpas is geldig voor drie dagen.

 


In Brugge kan je veel meer doen dan gezellig shoppen.
Vijf must see’s:

De Brugse reien: Elk stadsbezoek begint met een tochtje

Brugge wordt al van kindsbeen af het Venetië van het Noorden genoemd. Het water speelt sinds eeuwen een allesbepalende rol in de ontwikkeling van de stad. Er zijn vijf opstapplaatsen: Huidenvettersplein, Rozenhoedkaai, Wollestraat 32, Nieuwstraat 11 en Katelijnestraat 4.

Het Begijnhof

In de lente fleurt het grasveld tussen de witte bakstenen huisjes helemaal op. Midden in de stad en toch heerst hier altijd een ingetogen rust. Op het brugje aan de ingang kan je mooie foto’s nemen van de altijd aanwezige witte zwanen. Voor de ingang van het Begijnhof vertrekken de koetsen voor een toeristische tocht door Brugge.

Adres: Kruispunt Begijnhof – Wijngaardstraat, Brugge

Brouwerij De Halve Maan

De grote poort op het Walplein is de doorgang naar het heiligdom van brouwerij De Halve Maan. Tijdens een drie kwartier durend bezoek word je ondergedompeld in het brouwproces van Brugse Zot en Straffe Hendrik en leidt de gids je rond door de historische brouwerij. Het bezoek wordt afgesloten met een proefsessie. Reserveer best op voorhand.

Adres: Walplein, Brugge

De Burg

Sinds eeuwen vormt de Burg het administratieve hart van de stad. Rechts ligt de Heilig Bloedbasiliek met het bekende relikwie, in het midden het 14e -eeuwse stadhuis met zijn prachtige Gotische Zaal. Het museum verhaalt over de ontstaansgeschiedenis van de Burg. Links vind je het Landhuis van het Brugse Vrije van waaruit de wijde omgeving van Brugge vroeger werd bestuurd. Wandel hier ook zeker eens binnen, alleen al voor de monumentale pronkschouw uit de zestiende eeuw.

Guido Gezellemuseum

Het Sint-Annakwartier in het noordoosten van de stad herbergt een aantal mooie musea. In het geboortehuis van de priester-dichter is het gelijknamige museum gevestigd. In de prachtige romantische tuin schuilt een ‘vlammend’ werk van Jan Fabre. Op wandelafstand ligt de Sint-Janshuismolen op de Kruisvest waar molenaars nog dagelijks demonstraties geven.

Adres: Rolweg 64, Brugge

 

Wist je dat Brugge een bij uitstek kindvriendelijke stad is? 

Veertien musea in de Brugse binnenstad werkten prettige programma’s uit voor het jonge kunstminnende volkje. Een greep:

 • In het Groeningemuseum neemt de halsbandparkiet van Vlaamse primitieveling Jan Van Eyck het hele gezin mee op ontdekking door zes eeuwen schilderkunst.
  Adres: Dijver 12, Brugge
 • In het Volkskundemuseum verdienen kinderen geld door het uitvoeren van opdrachten in de verschillende eenkamerwoningen van het museum. Met dat geld kunnen ze een prachtig trouwfeest voor Emma en Miel geven.
  Adres: Balstraat 43, Brugge

Groeningemuseum met kinderen - beleef de koers


Slapen en tafelen

Lekkere adresjes

 • Kok au vin: Ambassadeur van Het Lekkere Westen. Hoog aangeschreven keuken met vernieuwende kaart.
  Adres: Ezelstraat 21, Brugge
 • Bruut: Verkozen door Gault Millau als Gastro-Bistro van 2018. Streekproducten in een nieuw jasje.
  Adres: Meestraat 9, Brugge
 • Rock-fort: Tapas en cocktails, verpakt in een strik van pure culinaire creativiteit.
  Adres: Langestraat 15, Brugge

Enkele logies

 • B&B De Goede 13: Stijlvol ingerichte gastenkamers voorzien van alle comfort.
  Adres: Filips De Goedelaan 13, Brugge
 • Velotel Brugge : Fietsvriendelijk hotel net buiten het historische centrum.
  Adres: Handboogstraat 1B, Brugge
 • Vakantiewoning De Hoedenmaker: Een 17e -eeuwse trapgevelwoning in het centrum.
  Adres: Kleine Hoedenmakersstraat 15, Brugge

In de armen van moeder natuur

De groene rand rond Brugge wordt in het zuiden vooral bepaald door bossen en in het noorden door de polders van de Oostkust. Wissel een bezoek aan Brugge af met een wandeling of fietstocht door het verrassende landschap van het Brugse Ommeland. 

Te voet

 • De Kasteelbossen in het zuidwesten van de stad maken hun naam helemaal waar. De mooie Driekastelenroute hopt via groene corridors van bos naar adellijk parken. De 12 kilometer lange en perfect bewegwijzerde wandeling passeert een kruidentuin en de sterrenwacht van Beisbroek. 
  Start: Parking Tillegembos, Witte Molenstraat, Sint-Michiels (Brugge)

  bol fietsen


Met de fiets

 • Smeer je kuiten en ga voor de Groene Gordel rond Brugge. De 53 kilometer – met knooppunten bewegwijzerde – route trekt door bossen en parken, langs kanalen en doet pittoreske dorpjes aan in de rand van Brugge. Beklim bij je passage door het verstilde Damme zeker eens de kerktoren om van het uitzicht te genieten en ontdek in Loppem het unieke doolhof naast het kasteel. 
  Start: Randparking Damme Oost, Oude Sluissedijk 6, Damme. De route kan gemakkelijk ingekort worden. 
 • Een andere aanrader is de Maerlantfietsroute, genoemd naar de Vlaamse dichter Jacob van Maerlant (1235 – 1293). De 52 kilometer lange route is bewegwijzerd met zeshoekige bordjes. Je fietst naar de groene polders van het Zwin en trekt naar Nederlandse vestingstadjes als Sluis, Aardenburg en Middelburg waar de sporen van de Tachtigjarige Oorlog (1568 – 1648) nog duidelijk zichtbaar zijn in het landschap. 
  Start: Markt Damme (parking op randparking Damme Oost)

  damme   maerlandroute beleef de koers

Tip! Maak wat tijd vrij voor een langer bezoek aan het historische Damme. Je kan er wandelen op en langs de vroegere wallen, maar even goed interessante musea als het Uilenspiegelmuseum en het Bezoekerscentrum Damme en de Zwinstreek bezoeken. Boekendorp Damme is een culinair paradijs zonder weerga. In Damme en zijn pittoreske deelgemeenten staat de tijd even stil.

Slapen en tafelen

Leuke adresjes

 • ’t Hof van Vivenkapelle: Heerlijke keuken met seizoensproducten.
  Adres: Bradericplein 23, Damme
 • Ten Voute: Genieten van de zon op het prachtige terras vlakbij het Kasteel van Loppem.
  Adres: Steenbrugsestraat 24, Loppem
 • Siphon: Gezellig restaurant met uitgelezen selectie aan heerlijke huisbieren.
  Adres: Damse Vaart-Oost 1, Damme
  Siphon
   
 • Cafetaria Kiboe: Gezinsvriendelijke tearoom van kinderboerderij de Zeven Torentjes.
  Adres: Canadaring 41, Assebroek

  Rond Brugge liggen verschillende toffe kinderboerderijen.

Aanbevolen logies

 • Hoeve De Steenoven (B&B): Gerenoveerde hoeve midden de polders.
  Adres: Damse Vaart-Zuid 24, Damme
 • Vakantiewoning Hof ter Pierlapont: Logeren op de boerderij in een prachtig kader. Voor groepen van 16 tot 19 personen.
  Adres: Zeedijkweg 23, Loppem

Gastronomisch weekend aan de Westkust

De aankomst in De Panne wordt één groot feest. Donderdag 22 maart is een hoogdag voor al wie in de Westkust verblijft.
Kunnen we je met deze tips overtuigen om tot het weekend te blijven?
 

kustpas beleef de koersVooraf!


Schaf je een gratis Kustpas aan en geniet van leuke kortingen in verschillende kustattracties. 
 

 

dumontwijk erfgoedwandeling beleef de koersErfgoed!

Van de Dumontwijk in De Panne tot Villa Les Zéphyrs in Westende. De Westkust telt tientallen beschermde architecturale parels, vooral uit de roaring twenties toen het (mondaine) kusttoerisme op gang kwam. Elke kustgemeente ontwikkelde een aangename erfgoedwandeling langs markante gebouwen en speelse musea. Ontdek de verhalen achter de muren van deze bijzondere panden. 

 

Navigo - beleef de koersBezoek!

In het Paul Delvauxmuseum in Sint-Idesbald betreed je een droomwereld van treinen en naakte vrouwen. De woelige geschiedenis van de middeleeuwen aan de Kust komt in het Abdijmuseum Ten Duinen uitgebreid aan bod. Het harde leven van de IJslandvaarders krijgt een gezicht in Navigo, het Nationaal Visserijmuseum in Koksijde. In Westfront onder het Albert I – monument in Nieuwpoort kom je te weten waarom het sluizencomplex Ganzepoot zo’n belangrijke plek was in de Eerste Wereldoorlog. 

Dronkenput - beleef de koersBier!

De Kust mag terecht fier zijn op de vele streekbieren die hier worden gebrouwen. Met Expeditie Hinterland ontdek je de rijke biercultuur in Middelkerke. Een retro Volkswagenbusje neemt je samen met bierpassionata Karin een hele namiddag mee op sleeptouw. Onderweg worden ook enkele bijzondere attracties in Middelkerke bezocht, zoals  - geen grapje - de Dronkenput. 
 

Slapen en tafelen

Lekkere adresjes met zicht op zee

Sterrenzaak Le Fox met topchef Stéphane Buyens aan het roer is gangmaker voor een culinaire revival van de Westkust. Deze andere drie topadressen staan niet alleen garant voor een hoogstaande keuken, maar laten je ook nog eens genieten van een prachtig uitzicht op zee:

 • Imperial: Schaaldieren nemen een centrale plaats in op de menukaart.
  Adres: Leopold I Esplanade 9, De Panne
 • Restaurant De Kogge:  Marktverse vismenu’s in een gezellig kader.
  Adres: Sint-Bernardusplein 5, Nieuwpoort
 • Delissimo: Kwaliteit en hartelijkheid in dit warme pizzarestaurant.
  Adres: Zeedijk 111 – 114, Middelkerke

Uitslapen!

Drie B&B’s aan zee waar ’s morgens een rijkelijk ontbijtbuffet op je wacht. 

 • B&B de Gasterie: Verse streekproducten bij het ontbijt.
  Adres: C. Schoolmeesterslaan 41, Koksijde
 • B&B De Torreele :  De gastvrouw bereidt zelf het beleg.
  Adres: Torrelestraat 4, Wulpen
 • B&B Het Annekesnest:  Genieten van het ontbijt op het zomerterras.
  Adres: Polderstraat 38, Oostduinkerke

Door de coronacris kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je deze zomer wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF