Beleef de Koers

Dankzij E3 Harelbeke op brouwersbezoek

Tom Boonen won liefst vijf keer de heuvelklassieker. Het zal nog jaren duren voor zijn record wordt verpulverd. De E3 Harelbeke is uniek omdat start en aankomst op dezelfde locatie liggen. Dat zorgt voor heel wat ambiance in de stad aan de Leie. 

Na het startschot en voor de bloedstollende finale in het centrum van Harelbeke gaapt een zee van tijd… In de Leiestreek wacht het avontuur.

Op avontuur

Verschillende logies zoals B&B PassaDia en Hotel Focus werkten een speciaal arrangement uit rond Je Wildste Westen. Langs het Kanaal Bossuit – Kortrijk kan je klauteren op klimmuren, paintballen, duiken in een duiktank en een touwenparcours op grote hoogte volgen. 

de gavers - beleef de koersHet provinciaal domein De Gavers is een van de ‘hubs’ voor 'Je Wildste Westen'. Rond de enorme waterplas bruist het. Lopers, wandelaars, fietsers en ruiters hebben er hun plek gevonden.

Enkele mooie lusvormige fietstochten dwarsen het domein, zoals de Goedendag route en de Leie-Schelderoute. In het bezoekerscentrum kan je op de eerste verdieping een tentoonstelling over het rijke waterleven meepikken.

Adres: Stasegemse Steenweg, Harelbeke
 

3 X brouwen

De Leiestreek is niet alleen het mekka van de Vlaamse roodbruine bieren. Ook andere brouwers gaan met de grondstoffen uit de streek aan de slag. 

Brouwerij De Meester

Brouwer Dirk De Meester installeerde pas een nieuwe brouwinstallatie van 12 HL. Samen met zijn vrouw Ann leidt hij je rond in zijn universum van artisanale bieren. In het brouwcafé kan je de Meesterbieren degusteren. 

Adres: Steenbrugstraat 178, Stasegem (Harelbeke)
 

Brouwerij ’t Gaverhopke

Brouwerij ’t Gaverhopke:  De beschermde historische site van het Goed te Nieuwenhove is een echte oase. Bij mooi weer is het er extra genieten in de ommuurde binnenhof met speeltuin. In de brasserie kan je de speciaalbieren zoals Zingende Blondine en het Koerseklakske degusteren.

Adres: Platanendreef 16, Nieuwenhove (Waregem)

Brouwerij ’t Verzet

Brouwerij ’t Verzet: Goed verstopt achter een autogarage bevindt zich brouwerij ’t Verzet. De experimenten van de jonge brouwers hebben een hoog rock ’n rollgehalte, maar weten altijd de smaakpapillen te strelen. Bieren als Rebel Local, Oud Bruin en Super Noah worden geschonken in de hipste cafés in binnen- en buitenland. In hun gezellig ingerichte proeflokaal ontvangen ze geïnteresseerde bierliefhebbers voor een rondleiding in hun heiligdom.

Adres: Grote Leiestraat 117, Anzegem

Rust aan de Leie

beleef de koers - leiewandelrouteDeelgemeente Bavikhove rust op de linkeroever van de Leie. In het centrum start de wondermooie Oude Leiewandelroute: De lusvormige wandeling (11 km) laat je kennismaken met het rijke vlasverleden van de streek. De verlaten roterijen zijn nu historisch erfgoed. Voorzie stevig schoeisel, want langs de oude Leiearmen is het vaak drassig. Hier en daar werden knuppelpaden aangelegd. De terugweg verloopt grotendeels via het jaagpad van de Leie. Het gevarieerde landschap is ongetwijfeld de grootste verrassing tijdens deze stiltewandeling.

 

Stad van het paard

De renners doen na Harelbeke ook Waregem aan, de stad van het paard.

e3 - beleef de koersOp de tweede verdieping van de Gaverbeekhippodroom kan je gratis het nieuwe bezoekerscentrum Hippo.War bezoeken, een interactief museum over de rol van het paard tijdens de Eerste Wereldoorlog. Op wandelafstand ligt de enige Amerikaanse begraafplaats van de Eerste Wereldoorlog in ons land. Het gratis toegankelijke bezoekerscentrum in de voormalige conciërgewoning doet haarfijn uit de doeken hoe de Amerikanen de Groote Oorlog hebben beleefd. Het fietsvriendelijk hotel de Peracker werkte een arrangement vol LOF (lunchen, overnachten, fietsen) uit met verschillende fietsroutes door Waregem. 

 

 

 •  
 • Hippo.War, Holstraat 95, Waregem
 • Flanders Field American Cemetery and Memorial, Wortegemseweg 117, Waregem
 • Hotel de Peracker, Caseelstraat 45, Waregem


De berg van Streuvels


beleef de koers - sint-arnoldusparkIn de late namiddag fietsen de renners over Tiegemberg, als laatste heuvel van de dag voor het pijlsnel naar de finish in Harelbeke gaat. 

Je parkeert best in het centrum van Tiegem, deelgemeente van Anzegem. Om Tiegemberg (82 meter) te bereiken, volg je best de knooppunten van wandelnetwerk Land van Streuvels. Op de flanken van Tiegemberg kwam de gevierde schrijver graag inspiratie opdoen. Om Tiegemberg en het altijd groene Sint-Arnolduspark met zijn mooie vijvers te bereiken volg je knooppunten 32 – 33 – 36 – 37 – 81 – 80 – 79 – 86 – 85 – 84 – 89 (2 km), een korte wandeling via rustige kerkwegels en paden. 


Terwijl de renners passeren, kunnen de kinderen zich uitleven op het speelplein in het Sint-Arnolduspark of op het avonturenparcours in het bos. Rond Tiegemberg liggen een aantal kindvriendelijke horecazaken, zoals t Vossenhol. Ook koffiehuis Achiel en Hector aan de andere kant van Tiegem – richting knooppunt 52 – is een aanrader om met het gezin aan te doen. 
 

Aanbevolen logies

 • B&B De Vlaschaerd: Het vlasverleden komt tot leven in deze met zorg gerestaureerde 19e eeuwse vlasfabriek.
  Adres: Sentestraat 97, Heule (Kortrijk)
 • Blue Woods Hotel: Zwemmen op de derde verdieping. Geniet van het prachtige uitzicht in dit luxehotel.
  Adres: Stationsstraat 230, Deerlijk
 • B&B Sterrehof:  Overnachten midden de groene en glooiende omgeving tussen Leie en Schelde.
  Adres: Sterrestraat 10 Tiegem (Anzegem)
   

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF