Beleef de Koers

Gent-Wevelgem kaapt de toppen van het Heuvelland

Greg Van Avermaet kroonde zich vorig jaar tot koning van de klassieker Gent-Wevelgem. Benieuwd wie zondag 25 maart na de helletocht over de West-Vlaamse heuvels en stevige kasseistroken als eerste over de meet zal komen?

Na de start in Deinze rijden de renners richting de polders om dan via Veurne het Heuvelland op te zoeken. Toppers als de Kemmelberg, Scherpenberg, Zwarteberg en Monteberg worden liefst twee keer beklommen. Niet alleen de heren elite rijden die dag uit. Ook de dames, beloften, juniores en een aantal reeksen nieuwelingen schakelen een versnelling hoger dan normaal.

Gent-Wevelgem – In Flanders Fields is het ideale excuus om een weekendje zalig te logeren als een god naast Frankrijk!

Maar voor je de heuvels in trekt valt er nog een en ander te ontdekken…

Ieper: vredesstad bij uitstek

In Ieper kan je gemakkelijk een hele dag besteden.

Het vredesmuseum In Flanders Fields

Het vredesmuseum In Flanders Fields focust op de gruwel die vier jaar lang heeft plaatsgevonden in de Westhoek. Alle groten der aarde zijn hier al over de vloer geweest. Jij nu ook?

Adres: In Flanders Fields, Grote Markt 34, Ieper

Lakenhalle en erfgoedwandeling

Nog in de Lakenhalle vind je het bezoekerscentrum voor Ieper en de Westhoek de perfecte instap voor het weekend. Wie Ieper verder wil verkennen, kan gaan voor de met klinknagels bewegwijzerde erfgoedwandeling.

Menenpoort en De Kazematten

Ook een wandeling langs de Vesten (2 km) via de Menenpoort is beslist de moeite. De Vauban-vestingen vormen een groene gordel rond de stad. Onderweg passeer je stadsbrouwerij De Kazematten. Een rondleiding kost 10 euro per persoon en wordt steeds afgesloten met degustatie van hun heerlijke bieren Wipers Times 14, Wipers Times 18 en Grottenbier.

 

Adres: Brouwerij De Kazematten, Houten Paard 1, Ieper

WO-I-fietsroutes

Het woelige oorlogsverleden en hoe die het landschap heeft vorm gegeven, ontdek je best via een van de WOI-fietsroutes <invoegen link: >. Er zijn twaalf routes ontwikkeld, waarvan er ook enkele in Ieper vertrekken, zoals de route Ieperboog. De fietsroutes zijn bewegwijzerd met bruine zeshoekige bordjes.

 

Start: Menenpoort, Menenstraat, Ieper

Slapen en tafelen

Gastronomische aanraders van Marijn

 • Dots Bizz: Ooit Flanders Language Valley, nu een gezellige lunchplek.
  Adres: Ter Warande 10, Ieper
 • Dépot: Sharing is caring. Deel je gerechten met je tafelgenoten.
  Adres: Menenstraat 18, Ieper
 • ’t Leetvermaak: Heerlijk tafelen in een unieke setting.
  Adres: Korte Meersstraat 12, Ieper

Aanbevolen logies

 • Hotel Flanders Lodge: Knus familiehotel aan de rand van de stad.
  Adres: Dehemlaan 19, Ieper
 • B&B Demi Lune: Comfortabel ingerichte kamers met veel natuurlijk licht. ’s Morgens wacht een heerlijk ontbijt.
  Adres: Diksmuidestraat 97, Ieper
 • Puerto Colon: Rustig gelegen vakantiewoning voor zes personen aan het water.
  Adres: Westkaai 20 bus 2, Ieper

De Heuvellandse toppen

Fietsen langs wijnranken

beleef de koerst vintage routeDe zuidelijk gelegen hellingen van het Heuvelland bieden plaats aan hectaren druivenranken. De Heuvellandse wijn wint regelmatig prijzen in binnen- en buitenland. Een interessante ontdekkingsroute is de Vintage fietsroute langs tien wijndomeinen in het Heuvelland. Bij verschillende domeinen kan je zelf hun wijn gaan proeven. De route passeert ook heel wat leuke volkscafés en toffe restaurants zoals Den Heksestoel in Loker en ’t Oud Kerverijtje in Dranouter. Het Heuvelland is een culinair paradijs en dat wordt dankzij deze route wel heel duidelijk.

Startplaats: centrum Loker. Volg knooppunten 99 - 98 - 93 - 97 - 55 - 4 - 54 - 36 - 2 - 7 - 9 - 6 - 8 - 27 - 8 - 6 - 57 – 99.

 

Piconroute

piconrouteIn deze grensstreek met Frankrijk heeft elk café zijn eigen Picon. Picon is een aperitief gemengd met witte wijn of bier. Vaak wordt er nog een extraatje aan toegevoegd. Maar geen enkele cafébaas/cafébazin zal zijn geheim verklappen. De Heuvellandse Piconfrontatie is gericht op groepen die de wereld van dit bijzondere drankje willen leren kennen. Tijdens een 3,5 uur durende wandeling proef je van verschillende bereidingen. Onderweg passeer je mooie stukjes Heuvelland, pik je een tentoonstelling mee en ga je zelf aan de slag met Picon.

Start: Redmonds Irish Pub, Dikkebusstraat 135, Loker (Heuvelland)

Reservatie: Toerisme Heuvelland – 057 45 04 55

Zelf op stap: Proef de Picon Maison bij onder andere Koffiehuis De Nachtegaal in de Rodebergstraat 36 in Westouter en café Cordoba in de Rodebergstraat 75 in Westouter.

Extra tip!
In de Westhoek vind je wel meer culinaire routes. Onder de noemer Tournée Locale werden vanuit Poperinge vier bierfietsroutes langs gerenommeerde brouwerijen uitgewerkt.

Voor de kleinste Flandriens

Het Heuvelland – en bij uitbreiding heel de Westhoek – zet in op gezinnen. Het ruime aanbod aan toffe attracties in de regio werd opgelijst onder de noemer Westhoek KD, een knipoog naar het West-Vlaams dialect voor een guitig kind. Het Westhoek KD bandje is verkrijgbaar bij elke toeristische dienst. Hiermee krijgen kinderen korting in musea/sites of krijgen ze een lekkernij toegestopt.

Kindvriendelijke fietsroutes

Er werden ook zes kindvriendelijke fietsroutes langs keitoffe pleisterplekken uitgewerkt. De Westhoek KD figuurtjes Jaek en Nink wijzen de weg. De route Kleine Flandrien in spe doet de Rode- en Zwarteberg in het Heuvelland aan. De route is 17,3 kilometer lang en is doorspekt met leuke stopplaatsen, zoals de Kinderbrouwerij in Reningelst waar ze volksspelen hebben en kabelbaan Cordoba in Westouter waar je boven een wijndomein tussen twee heuvels zweeft.

 • Kinderbrouwerij, Reningelstplein 5, Reningelst (ook startplaats van de fietsroute)
 • Kabelbaan Cordoba, Rodebergstraat 75, Westouter

Kindvriendelijke logies

Kindvriendelijke logies bij de vleet in Heuvelland. Drie vakantiewoningen waar kinderen alle ruimte krijgen om te spelen:

 • Den Hoogewal: Speelplein, trampoline, kinderfietsen.
  Adres: Niepkerkestraat 7, Nieuwkerke (Heuvelland)
 • Den Oude Speelberg: Private tuin en stukje speelbos.
  Adres: Kauwakkerstraat 9, Dranouter (Heuvelland)
 • Vakantiehoeve Prinsenhof: Binnenkoer met allerlei speeltuigen en grote speelzolder met biljart- en pingpongtafel.
  Adres: Lettingstraat 38, Dranouter (Heuvelland)

Tweebergenroute beleef de koersWandelparadijs Heuvelland

De fascinerende bossen en glooiende heuvels worden doorsneden door trage wegen. Het Heuvelland is een ideale wandelregio voor wie de combinatie zoekt van mooie wandelroutes en veel beleving. Vier bewegwijzerde wandelroutes nemen je bij de hand en loodsen je door toppen en dalen, weiden en bossen en langs gezellige volkscafés en typische restaurants.

 

 1. De Kemmelbergwandelroute is 7,7 km lang. Vanuit het centrum van Kemmel stap je via het Warandepark richting de Monteberg met zijn wijngoed. Van daar gaat het naar de top van West-Vlaanderens hoogste heuvel, de Kemmelberg (156 meter).
 2. De Tweebergenwandelroute <invoegen link: > is 7,2 km lang. De wandeling vertrekt op de markt van Westouter (Poperingestraat) en gaat eerst richting top van de Sulferberg. Daarna volgt de Rodeberg waarna je via het Hellegat, een diep uitgesneden dal, afdaalt tot in het Kotje Piepersbos, genoemd naar een legendarisch volksfiguur in Westouter.
 3. De Kraters en Mijnenwandelroute is 7 km lang. Deze wandeling vertrekt in het centrum van Wijtschate (Sint-Medardusplein) en toont aan hoe negentien dieptemijnen op 7 juni 1917 het landschap onherroepelijk hebben veranderd.
 4. De Geuzenwandelroute is 8,9 km lang. De wandeling vertrekt op de markt van Nieuwkerke. In het open landschap van Nieuwkerke ga je op zoek naar de plaatsen waar bosgeuzen in de zestiende eeuw hun hagenpreken hielden. In het Heuvelland liggen de kiemen van de Beeldenstorm.

Doe-het-zelvers kunnen aan de slag op de perfect uitgetekende wandelnetwerken.

 • Het wandelnetwerk Heuvelland telt liefst 270 kilometer wandelpaden over de Heuvellandse toppen. Het is ook grensoverschrijdend waardoor je een stuk van Frans-Vlaanderen kan verkennen. In de Westhoek is nog volop ruimte om via trage wegen het landschap te verkennen.
 • En vlakbij Heuvelland vind je wandelnetwerk Ieperboog die met zijn 100 kilometer aan wandelpaden de regio rond provinciedomein De Palingbeek verkent.
 • In het noordwesten van Heuvelland ligt het wandelnetwerk Hoppeland. De 228 kilometer aan wandelpaden doen vooral het platteland rond Poperinge aan. Hier vind je veel brouwers die hun streekbieren brouwen met natuurlijke producten uit de streek.

Cordoba beleef de koers‘Shit of mouse’ taart

De populaire vrt-serie Eigen Kweek werd grotendeels in het Heuvelland verfilmd. Voor wie geen van de drie seizoenen gezien heeft: Alles draait rond de berooide aardappelteler Jos en zijn zoon Steven die cannabis beginnen kweken… met alle gevolgen van dien.

Groepen vanaf tien personen kunnen samen met een gids de belangrijkste locaties van de reeks bezoeken. De 3,5 uur durende uitstap verkent de acht dorpen van het Heuvelland. Onderweg proef je de ‘shit of mouse’ taart, een streekeigen praline en een glas Heuvellandse wijn. Je krijgt bloopers uit de reeks te zien en geniet van een ritje in de kabelbaan Cordoba.

Start: Praat- en eetcafé Saint-Hubert, Sint-Medardusplein 17, Wijtschate (Heuvelland)
Toerisme Heuvelland ontwikkelde ook een Eigen Kweek Locatiekaart voor wie op eigen houtje op verkenning wil gaan.

Het land van de folk

Festival Dranouter is een drie dagen durend muziekfeest begin augustus in Dranouter. Sinds zijn ontstaan zet het festival vooral de folkmuziek op het voorplan. In het [F] Experience Museum <invoegen link: > herbeleef je die dolle dagen en leer je meer over het ontstaan en succes van de folk. Ook voor de kinderen is dit interactieve museum de max met zijn karaokebox en muziektapijt. Af en toe pik je er ook toffe optredens mee. In Eetcafé ’t Folk serveren ze heerlijke gourmetburgers en tal van gerechten uit de wereldkeuken.

Adres: Dikkebusstraat 234, Dranouter (Heuvelland)

folk beleef de koers   folk beleef de koers


Tafelen en logeren

Gastronomie zonder franjes

In Heuvelland koken ze liefst met streekproducten.

 • De Bralle:  Marktverse en seizoensgebonden menu’s. Gastronomisch tafelen in een ongedwongen sfeer.
  Adres: Dranoutersstraat 79, Dranouter (Heuvelland)
 • De Rentakker:  Elk bord verlaat de keuken als een rijkelijk versierd schilderijtje, met vis op een ereplaats.
  Adres: Dikkebusstraat 84, Westouter (Heuvelland)
 • Den Ekster: Een uitgebreide selectie aan streekbieren die perfect samengaan met de streekgebonden gerechten.
  Adres: Lettingstraat 42, Dranouter (Heuvelland)

Aanbevolen logies

 • Hotel Belvedere: Prachtig uitzicht op de Kemmelberg vanuit de praktisch ingerichte kamers.
  Adres: Rodebergstraat 49, Westouter (Heuvelland)
 • Bad- en Gasthuis Kraaiberg: De luxueus ingerichte edelsteenkamers in deze B&B zijn voorzien van alle comfort. In het badhuis kom je helemaal tot rust.
  Adres: Mesenstraat 8, Wijtschate (Heuvelland)
 • Landhuis BellaRosa: Deze prachtige vakantiewoning op een actieve boerderij telt acht kamers met elk een eigen badkamer en is geschikt voor groepen tot 24 personen.
  Adres: Kemmelstraat 7, Nieuwkerke (Heuvelland)

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF