Beleef de Koers

Met Dwars door Vlaanderen door de Mandelvallei

Yves Lampaert won vorig jaar Dwars door Vlaanderen, een onderdeel van de UCI World Tour. De Quick-Step Floorsrenner uit Ingelmunster wist met zijn vreugde geen blijf. In 2016 won zijn trainingspartner en goede vriend Jens Debusschere ook al de wedstrijd. Moet je van de Leiestreek afkomstig zijn om deze wielerklassieker op je palmares te schrijven? Het loont in elk geval. Yves kent naar eigen zeggen alle kleine wegen en verborgen hoekjes van de Leiestreek. Hij traint het liefst van al rond eigen stal. “De Leiestreek is uniek in de wereld”, zo zegt hij zelf. “Je kan fietsen langs het water, op verkeersvrije paden, langs idyllische plekken, je hebt de heuvels, het vlakke platteland… En dat allemaal zo dicht bij elkaar.”

Dwars door Vlaanderen (28/3) start traditioneel op de Grote Markt van Roeselare. De tocht door de stad is één groot wielerfeest en daar kun je gemakkelijk de rest van de dag een vervolg aan breien.

Ode aan wereldkampioen

wielerpiste beleef de koersIn de Paterskerk loopt nog tot en met 2 april de prachtige tentoonstelling Koers is Religie. In de zomer heropent op het Polenplein het heringerichte interactieve Wielermuseum. Roeselare is immers een stad van fietshelden, met renners als Benoni Beheydt, Patrick Sercu, Freddy Maertens en ‘Jempi’ Monseré op kop. Op het Polenplein start de bewegwijzerde Jempi Monseréroute (30 km) die een ode brengt aan de veel te vroeg gestorven wereldkampioen. Je passeert onder andere wielerpiste Defraeye-Sercu in Rumbeke, zijn ouderlijk huis en de begraafplaats in Beveren waar hij naast zijn zoontje rust.

Ook op de Grote Markt van Roeselare starten een aantal mooie bewegwijzerde fietsroutes, zoals de Monumentenroute en de Hoeveroute.

Bezoek aan het bierwalhalla

Leiestreek greeter Lex Corijn ontwikkelde vanuit zijn R&Breakfast een toffe fietslus langs het kanaal Roeselare – Leie, dwars door de Mandelvallei tot in Izegem en terug. De knooppuntenroute is 36 kilometer lang en doet verschillende hoogtepunten uit de streek aan.

 • Start: R&Breakfast, Stationsdreef 151, Roeselare
 • Volg knooppunten: 2 – 52 – 54 – 26 – 78 – 24 – 53 – 27 – 57 – 83 – 55 – 21 – 12 – 56 – 50 – 95 – 40 – 76 – 6 – 93 – 3 – 32 – 2

Bierkasteel

Bierkasteel (even afwijken tussen knooppunten 57 en 83, links in de Ingelmunstersestraat): Brouwerij Van Honsebrouck, bekend van het Kasteelbier en Brigand, creërde de ultieme biertempel. In Michelle’s Pub kan je uitblazen of een (gastronomisch) hapje eten in de brasserie. Wie de brouwerij en zijn bezoekerscentrum wil bezoeken, reserveert best vooraf.

Adres: Ingelmunstersestraat 46, Emelgem (Izegem)

Eperon d'Or

Eperon d’Or (tussen knooppunten 12 en 56): Dit gloednieuwe bezoekerscentrum van de Leiestreek ligt langs het kanaal Roeselare – Leie. Op de tussenverdieping van het art deco-gebouw vind je een schoenen- en borstelmuseum. Op de bovenverdieping heb je een adembenemend panorama op de omgeving.

Adres: Prins Albertlaan 5, Izegem

Kasteel van Rumbeke

Kasteel van Rumbeke (knooppunt 76): Provinciaal domein Het Sterrebos is een kasteelpark. In het robuuste renaissancekasteel loopt op dit moment de unieke tentoonstelling ‘Koning Albert I en de Grote Oorlog’. De tentoonstelling werpt een nieuw licht op de figuur van de koning.

Adres: Moorseelsesteenweg 2, Rumbeke (Roeselare)

Muze’ um L

Muze’ um L (even afwijken aan knooppunt 76: volg knooppunt 39 en dan 69): Op de middag valt het licht hier recht in de inkeping in het gebouw. Op andere tijdstippen spelen licht en schaduw een spel waardoor het gebouw op zichzelf een kunstwerk wordt en de zon de kunstenaar. Je kan vrij wandelen rond Muze’um L.

Adres: Bergstraat 23, Roeselare

De Leiestreek inspireert wel vaker met leuke knooppuntroutes. Stip zeker 23 tot 26 augustus aan, want dan kan je Roeselare in alle richtingen ontdekken met de fietsvierdaagse West-Vlaanderens Mooiste.  

Tafelen en logeren

Rodenbach, een topproduct uit de streek

In de Roeselaarse horeca wordt het verfrissende roodbruine bier Rodenbach vers van het vat getapt. Zondag 6 mei viert dit erkende streekproduct zijn hoogdag met Rondje Roodbruin.

In deze zaken kan je Rodenbach en andere Vlaamse roodbruine bieren alvast ontdekken:

 • Sofie’s Choice:  Chef Sofie Gaytant laat zich in haar gastronomische keuken graag inspireren door streekproducten. Ambassadeur van Het Lekkere Westen.
  Adres: Sint-Amandsstraat 30, Roeselare
 • Suurplas: Tijdloze klassiekers met een eigen accent.
  Adres: Polenplein 7, Roeselare
 • ’t Walhalla: Het eet- en praatcafé heeft 150 streekbieren op de kaart en een geweldige wereldkeuken.
  Adres: Zuidstraat 30, Roeselare

Fietsvriendelijk logies

 • De Bonte Os Hotel & Tower: Een hotel met jarenlange staat van dienst centraal in de stad.
  Adres: Sint-Hubrechtsstraat 14, Roeselare
 • B&B ’t Zonnehuys <invoegen link: >:  Huiselijk logeren op het platteland.
  Adres: Dominiek Saviostraat 21, Beveren (Roeselare)
 • Reposo: Luxueuze vakantiewoningen met private wellness-mogelijkheden. Verhuur van elektrische fietsen.
  Adres: Kasteelhofstraat 10 – 26, Moorslede

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF