Beleef de Koers

Tips voor een verlengd bezoek aan de Handzame Classic

De jonge Noor Kristoffer Halvorsen won vorig jaar de Handzame Classic. Dit jaar wordt de mooie voorjaarskoers op 16 maart gereden. De wind vormt de rode draad. Aan zee staat altijd een aangename zeebries, maar langs het kanaal richting Veurne zou het peloton wel eens in stukken kunnen vallen. Om van de doorsteek door de lager gelegen Moeren nog maar te zwijgen. Op de Kemmelberg, de hoogste heuvel van West-Vlaanderen, vang je de wind sowieso. De heuvel wordt liefst vier keer beklommen vooraleer richting finale in Handzame te fietsen.

De start in Bredene: Een verlengd weekend aan zee

Als het rennersdorp is opgebroken en het laatste fietswiel aan de horizon is verdwenen…
Stof genoeg voor een zalig verlengd weekend uitwaaien aan zee.

3 x actief in Bredene

Twins Club Bredene

Rep je naar het brede, mooie strand van Bredene. Elke ontdekkingstocht van het strand begint aan de Twins Club. Het zicht vanuit de strandclub is onovertroffen. Wandelknooppunt 60 is het perfecte instappunt voor de Kustwandelroute door de duinen of langs het strand. Richting knooppunt 58 wandel je langs park ’t Paelsteenveld met zijn toffe speelplein, sportvelden en vijver.

Dankzij het gratis wifinetwerk op het strand en verschillende locaties in Bredene mis je geen moment van de koers.

Adres: Twins Club, Driftweg 69, Bredene

Breduinia fietroute

De Breduinia fietsroute verkent over een afstand van 45 kilometer de polders achter Bredene en De Haan. De met zeshoekige bordjes bewegwijzerde route vertrekt aan het meetingcenter Staf Versluys. De route neemt je meteen mee naar de eeuwenoude duinen van natuurgebied D’Heye en zet dan koers naar polderdorp Vlissegem. In de polders heerst de stilte. De laag gelegen Meetkerkse Moeren zijn wondermooi. Er loopt ook een 15 kilometer lange wandeling doorheen. In Stalhille loont het even in de remmen te staan voor een bezoek aan ’t Kruidenboerderietje of een van de andere ambachtelijke zaken in het piepkleine polderdorp.  

Start fietsroute: MEC Staf Versluys, Kapelstraat 76, Bredene

Moutainbiken

Mountainbiken biedt aan de Kust net dat tikkeltje meer beleving dankzij het strand. In Bredene ligt een parel van een route: de Ter Polderroute (23 km).

Start: Sportcentrum Ter Polder, Spuikomlaan 21, Bredene.

Cultuur met kinderen

De ideale uitstap met kinderen is een bezoek aan het robuuste Fort Napoleon midden de duinen in Oostende. De doe-expo ‘Grote kunst voor kleine kenners’ leidt jong en oud door de geschiedenis van de schilderkunst. Vlakbij kan je gemakkelijk de gratis overzet naar het centrum van Oostende nemen.

Adres: Fort Napoleon, Vuurtorenweg 13, Oostende.

Fort Napoleon


Slapen en tafelen

Enkele logies in de buurt

 • Aura Maris: Sfeervol familiehotel in het hart van Bredene.
  Adres: Acacialaan 15, Bredene.
 • La Cascada: Rustig gelegen familiehotel op wandelafstand van het strand.
  Adres: Koerslaan 59, Bredene.
 • B&B De Akkaertbank: Centraal gelegen B&B naast een park.
  Adres: Breeweg 2, Bredene.

En je vindt nog veel meer leuke logies op de website van de Kust.

Gastronomische aanraders van Marijn

 • Bistreau: Gezellige bistro in het Staf Versluyscentrum met grillades als specialiteit.
  Adres: Kapelstraat 76, Bredene
 • Cartouche: Coctail- en koffiebar in het centrum.
  Adres: Kapelstraat 145, Bredene
 • Le Homard et la Moule: Gastronomisch visrestaurant met vernieuwende kaart.
  Adres: Duinenstraat 325, Bredene

 

Veurne: vrijhaven voor levensgenieters

Vanaf Veurne trekken de renners De Moeren in…

Stadswandeling Veurne

Een stadswandeling door en langs het mooie Veurne is altijd een beleving. De stad wordt omsloten door water waarlangs het rustig wandelen is. Kinderen halen hun hartje op aan de avontuurlijke speeltuigen in het vernieuwde Vaubanpark. Op de markt is het interactieve belevingscentrum ‘Vrij Vaderland’ beslist de moeite. Het thema van de Eerste Wereldoorlog keert tijdens de wandeling nog verschillende keren terug

Adres: De stadswandelroute is bewegwijzerd met klinknagels en vertrekt aan de dienst Toerisme, Grote Markt 29, Veurne.

Moerenfietsroute

Wil je de achtervolging op de renners inzetten? Ga dan voor de 39 kilometer lange Moerenfietsroute die de polderdorpjes onder Veurne aandoet. Je passeert het openluchtmuseum ‘Bachten de Kupe’ in Alveringem en prachtige oude molens in dorpen waar de tijd lijkt stil te staan.

Adres: Start aan het kasteel van Beauvoorde Wulveringemstraat 10, Wulveringem (Veurne)

Slapen en tafelen

 • Aanbevolen logies: B&B Schaliënhof: Een oase van rust midden het groene polderlandschap.
  Adres: Zoutenaaiestraat 6, Eggewaartskapelle (Veurne)
 • Lekker adresje: Eetcafé De Kunstemaecker:
  Sfeervol dorpscafé met heerlijke streekbieren. Adres: Steengracht West 1, Steenkerke (Veurne)

Hét uitkijkpunt van de provincie

De renners zien tot vier maal toe alle hoeken en kanten van de Kemmelberg, met zijn 156 meter (West-) Vlaanderens hoogste heuvel.
Je parkeert best in het centrum van Kemmel.

Kemmelbergwandelroute

De bewegwijzerde Kemmelbergwandelroute leidt je via een mooie omweg de heuvel op. De wandeling is 7,7 kilometer lang. Aangezien de renners pas later op de dag passeren, loont het in het centrum even binnen te wippen in het bezoekerscentrum Heuvelland waar het landschap en zijn woelige geschiedenis uitgebreid wordt belicht. Het centrum is gratis toegankelijk. In de kerk van Kemmel loopt de gratis tentoonstelling ‘Iers bloed op Vlaamse bodem’ over de Eerste Wereldoorlog.

De wandeling trekt heuvelopwaarts via het historische domein De Warande. Eerst maak je nog een bocht naar die andere heuvel, de 131 meter hoge Monteberg waar je het gelijknamig wijngoed, op afspraak, kan bezoeken. De wandeling slingert tussen de wijnranken door. Pas daarna gaat het naar het hoogtepunt van de route. Vanop de Belvédère bovenop de Kemmelberg kan je de renners al van ver zien aankomen.

Start: Bezoekerscentrum Het Heuvelland, Sint-Laurentiusplein 1, Kemmel (Heuvelland)

Wandelnetwerk Heuvelland

Je kan ook kiezen voor een wandeling naar de top via het wandelnetwerk Heuvelland. Om de top te bereiken, volg je vanaf de markt van Kemmel knooppunten 80 – 81 – 82 – 83 – 73 langs autovrije wandelpaadjes. Een kaart van het wandelnetwerk kost 6 euro en kan je bestellen via shop.westtoer.be.

Commandobunker

Wie er een weekend van maakt, moet op zaterdag zeker een bezoek reserveren aan de Commandobunker in de buik van de Kemmelberg. Je duikt anderhalf uur onder in de sfeer van de Koude Oorlog.

Rolstoelwandelnetwerk

Tip! Wist je dat het Heuvelland ook over een rolstoelwandelnetwerk beschikt? Het netwerk ‘Met zicht op de bergen’ vertrekt vanuit het centrum van Westouter en doet vooral verharde wegen aan. Ook geschikt voor gezinnen met kinderwagens.

Slapen en tafelen

 • Ypra: Café met streekbieren op camping Ypra. Het café ligt langs de wandelroute.
  Adres: Pingelarestraat 2, Kemmel (Heuvelland)
 • De Lockedyze: Lekkere knabbels en drankjes in een gezellig interieur in het centrum van Kemmel.
  Adres: Kemmelstraat 40, Kemmel (Heuvelland)
 • Aanbevolen logies: Hotel Hollemeersch: Ideale ligging op de zuidflank van de Kemmelberg.
  Adres: Lettingstraat 58, Dranouter (Heuvelland)

Door de coronacris kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je deze zomer wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF