Coronavirus

Update vrijdag 5 juni

Westtoer bundelt hier enkele van de meest gestelde vragen met antwoorden m.b.t. de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus in West-Vlaanderen.

Werk je in de toeristische sector en niet zeker wat er nu allemaal kan en niet kan?
Ook voor jou hebben we de meest gestelde vragen met hun antwoorden gebundeld op een aparte pagina.

Vanaf 8 juni kunnen de meeste toeristische en recreatieve activiteiten hernomen worden! Van nu af aan is vrijheid de regel en wat niet mag de uitzondering.

De activiteiten die verboden blijven, zullen dat zijn omdat ze ofwel een te nauw contact tussen mensen of massabijeenkomsten met zich meebrengen, ofwel omdat er nog geen protocollen - d.w.z. specifieke regels voor een sector – konden worden bepaald.

Vragen

1. Mag ik als (buitenlandse) toerist naar België reizen?

2. Met hoeveel mensen mag ik afspreken?

3. Mogen sport- en culturele activiteiten opnieuw?

4. Kan ik opnieuw terecht in de hotels, B&B’s…?

5. Mag ik opnieuw naar mijn tweede verblijf (vb. aan de Kust)?

6. Wanneer mag ik met mijn camper, mobilhome, motorhome of kampeerauto op stap?

7. Kan ik opnieuw op restaurant?

8. Gaan de geplande evenementen nog door?

9. Kan ik opnieuw terecht in musea en attracties?

10. Wanneer mogen pretparken, binnenspeeltuinen, bioscopen, zwembaden, sauna’s en wellnesscentra weer open?

11. Waar kan ik terecht voor algemene vragen m.b.t. het coronavirus?

 

Antwoorden

1. Mag ik als (buitenlandse) toerist naar België reizen?

Vanaf 8 juni, worden meerdaagse reizen voor Belgen in eigen land opnieuw toegelaten.

Vanaf 15 juni opent België de grenzen voor EU-landen, het Verenigd Koninkrijk en de 4 andere Schengenlanden (Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen).

De voorwaarden voor reizen buiten Europa moeten nog worden vastgesteld in het licht van de evolutie van de gesprekken op Europees niveau.

(bron: https://www.toerismevlaanderen.be/corona/veelgesteldevragen#openblijvenlogies)

 

2. Met hoeveel mensen mag ik afspreken?

Vanaf 8 juni is het mogelijk om nauwer contact te hebben met 10 verschillende personen bovenop de gezinsleden. De groep kan elke week veranderen en deze regel geldt per persoon.

Wanneer je samenkomt mag de groep niet groter zijn dan 10 personen, inclusief kinderen. Dat geldt voor binnen en buiten, dus ook thuis, op restaurant, in een logies of in het park.

 

3. Mogen sport- en culturele activiteiten opnieuw?

Ja, dat mag maar telkens onder begeleiding van een verantwoordelijke en met beperkingen: tot maximum 20 personen in juni en tot maximum 50 personen in juli en steeds op voorwaarde dat de veiligheidsafstand wordt gerespecteerd.

Recreatief wandelen, fietsen… mag dan weer wel zonder begeleiding en maximum in groep van 10 personen. (zie vraag 2)

 

4. Kan ik opnieuw terecht in de hotels, B&B’s…?

Ja, dat kan. Maar er is een beperking van capaciteit (maximum 10 personen (inclusief kinderen) per verhuureenheid) en logiesuitbaters moeten bovendien ook een aantal veiligheidsmaatregelen treffen. Het bijhorend restaurant, bar, gemeenschappelijke ontbijtruimte kan terug open maar onder voorwaarden, zoals o.a. maximum 10 personen per tafel, een afstand van 1,5 m tussen de tafels, geen buffetvorm, obers moeten een masker dragen, sluitingsuur is 1 u. ’s morgens.

Heb je reeds geboekt? Informeer dan bij het logies naar de mogelijkheden.

 

5. Mag ik opnieuw naar mijn tweede verblijf (vb. aan de Kust)?

Ja, dat mag in België voor eigenaars en voor huurders die een huurcontract van minimum één jaar hebben. Onder een tweede verblijf wordt verstaan:

 • Een huis of een appartement
 • Een immobiele residentie met een vaste standplaats (bv. een (sta)caravan, bungalow).

 

6. Wanneer mag ik met mijn camper, mobilhome, motorhome of kampeerauto op stap?

Vanaf 8 juni mag je opnieuw dagtrips en meerdaagse reizen maken in België. Vanaf 15 juni gaan ook de grenzen terug open en kan dat ook naar andere landen (op voorwaarde dat die landen Belgen toelaten).

 

7. Kan ik opnieuw op restaurant?

Cafés, bars en restaurants mogen vanaf 8 juni opnieuw open, volgens bepaalde voorwaarden. Onder andere:

 • een afstand van 1m50 tussen de tafels
 • maximaal 10 personen per tafel
 • elke klant moet aan zijn eigen tafel blijven zitten
 • de obers moeten een masker dragen
 • alle horecagelegenheden mogen tot één uur 's morgens openblijven

Niet alle zaken zullen de deuren meteen terug openen. Vele zaken werken enkel op reservatie. Neem dus best op voorhand contact op.

 

8. Gaan de geplande evenementen nog door?

Bijeenkomsten (bijvoorbeeld kermissen, dorpsfeesten, ...) blijven sowieso nog tot 1 augustus verboden en mogen dan geleidelijk aan weer worden hervat. Grote massa-evenementen daarentegen blijven tot en met 31 augustus verboden, zoals eerder aangekondigd.

Zowel in de culturele sector als de sportsector is het, zonder tegenbericht van de Nationale Veiligheidsraad, vanaf 1 juli toegestaan om een zittend publiek van maximaal 200 personen te hebben, met inachtneming van de veiligheidsafstanden en altijd met strikte naleving van de protocollen.

Voor specifieke informatie per evenement verwijzen we je graag door naar de desbetreffende organisaties.

 

9. Kan ik opnieuw terecht in musea en attracties?

Vanaf 18 mei mogen musea en culturele bezienswaardigheden (historische gebouwen en monumenten, kastelen, citadellen) weer open, op voorwaarde dat ze een online of telefonisch ticketingsysteem opzetten en de nodige maatregelen nemen om te vermijden dat het te druk wordt.

 

10. Wanneer mogen pretparken, binnenspeeltuinen, bioscopen, zwembaden, sauna’s en wellnesscentra weer open?

Alle bovenstaande blijven voorlopig nog gesloten.
Pretparken, binnenspeeltuinen en bioscopen mogen vanaf 1 juli terug open (aankondiging door de Nationale Veiligheidsraad op 3 juni). Deze datum is weliswaar onder voorbehoud van de evaluatie en beslissingen door de Nationale Veiligheidsraad.

 

11. Waar kan ik terecht voor algemene vragen m.b.t. het coronavirus?

Voor de laatste stand van zaken op nationaal vlak kan je altijd terecht op de website www.info-coronavirus.be van de FOD Volksgezondheid. Daar vind je een pak informatie, inclusief een lijst met veelgestelde vragen, die doorlopend bijgewerkt wordt onder toezicht van een groep experten en virologen.

Ook via de twitter-account en de facebook-pagina worden alle nieuwe ontwikkelingen meegegeven en krijg je hygiëne-advies waarmee je jezelf kan beschermen tegen dit virus.

Heb je na het doornemen van deze info nog steeds vragen, dan kan je FOD Volksgezondheid contacteren via:

info-coronavirus@health.fgov.be
• Voor vragen over gezondheid en openbare orde: 0800 14 689
• Voor vragen over economie: 0800 12 033

Algemene preventie – 6 gouden regels voor individueel gedrag

 1. De hygiënemaatregelen blijven essentieel: was je handen, geef geen hand of kus bij een begroeting.
   
 2. Buiten of binnen? Kies waar mogelijk steeds voor buitenactiviteiten.  Kan je dit niet, let er dan zeker op dat ruimtes voldoende worden verlucht.
   
 3. Zie je mensen uit de risicogroep? Neem dan zeker extra voorzorgsmaatregelen
   
 4. De afstandsregels blijven gelden, behalve voor
  °mensen binnen hetzelfde gezin
  °kinderen jonger dan 12 jaar onderling
  °jouw uitgebreide bubbel (van 10 personen, per week)

  Kan je de veilige afstand niet respecteren? Draag dan steeds een mondmasker.
   
 5. Vanaf 8 juni is het mogelijk om nauwer contact te hebben met 10 verschillende personen bovenop de gezinsleden.  De groep kan elke week veranderen en deze regel geldt per persoon.
  Wanneer je samenkomt, mag de groep niet groter zijn dan 10 personen, inclusief kinderen. Dat geldt voor binnen en buiten, dus ook thuis, op restaurant of in het park.


 

Disclaimer – afwijzing van aansprakelijkheid Alle informatie die op deze site wordt gezet heeft enkel een informatieve waarde. Veel van de informatie bevatten verwijzingen of links naar informatie afkomstig van andere organisaties. Westtoer garandeert echter geenszins de relevantie, de updating of juistheid van dit externe informatiemateriaal en wijst hiermee elke aansprakelijkheid van de hand. De organisaties en websites waarnaar Westtoer verwijst, zijn objectief gekozen met als enige bedoeling de bezoekers van onze site de meest relevante informatie te verstrekken. De vermelding van bepaalde ondernemingen of producten impliceert geenszins dat zij bij voorkeur worden aanbevolen in vergelijking met andere soortgelijke ondernemingen of producten die niet worden vermeld.

Restaurants, cafés en logies met uitzondering van hotels zijn momenteel gesloten. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf. Toeristisch-recreatieve verplaatsingen beperk je momenteel nog tot je woonomgeving. Ga je deze zomer wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF