Coronavirus

Update - dinsdag 30 maart 2020 - 11u00.

Westtoer bundelt hier enkele van de meest gestelde vragen met antwoorden m.b.t. de maatregelen in West-Vlaanderen voor het toerisme tegen de verspreiding van het coronavirus.

De basisregel is 'blijf thuis'.  Het contact met buitenwereld moet maximaal vermeden worden. Enkel hoogstnoodzakelijke verplaatsingen mogen nog: naar het werk, dokter, apotheker, supermarkt, ziekenhuis, banken, post, brandstof en hulp aan personen in nood.
Genieten van het buitenleven kan op zich wel, maar ook hier zijn voorwaarden aan verbonden. Fysieke activiteiten buiten kunnen, maar alleen of met gezinsleden die onder 1 dak wonen of één vriend(in) én in de omgeving van je woning (en dit moet dan steeds dezelfde persoon zijn).

Hou het vooral veilig en zorg goed voor jezelf en de omgeving! #samensterk

Een overzicht van verschillende vragen die we regelmatig krijgen:

1. Mag ik als toerist naar België reizen?

2. Kan ik nog terecht in de hotels, B&B’s…?

3. Mag ik nog naar mijn buitenverblijf (bijvoorbeeld aan de Kust,...)?

4. Kan ik nog op restaurant?

5. Gaan de evenementen nog door?

6. Kan ik nog terecht in musea en attracties?

7. Kan ik nog terecht bij alle winkels?

9. Mag ik en waar kan ik nog gaan wandelen en fietsen?

10. Waar kan ik terecht voor algemene vragen m.b.t. het coronavirus?

 

 

1. Mag ik als toerist naar België blijven reizen?

Neen, het is momenteel verboden voor toeristen om naar België te komen (omdat alle recreatieve activiteiten verboden zijn).

  • Binnenlandse toeristen mogen zich niet naar (andere) bestemmingregio's (zoals bvb de Kust) verplaatsen. Alle niet-essentiële verplaatsingen zijn enkel toegelaten in de buurt van de woonplaats.
  • Buitenlandse toeristen mogen België niet in omdat de recreatieve activiteiten verboden zijn.
  • Tweede verblijvers mogen evenmin de verplaatsing naar hun tweede verblijf maken.

 

2. Kan ik nog terecht in de hotels, B&B’s…?

Alleen hotels mogen nog open blijven om te beantwoorden aan de vraag voor overnachtingsmogelijkheden voor essentiële reizen. Uiteraard moeten de nieuwe maatregelen en de regels rond ‘social distancing’ worden gerespecteerd en gegarandeerd. Deze regels gelden ook voor de uitbating van het hotel. Ook het bijhorend restaurant, de bar, de gemeenschappelijke ontbijtruimte of bar, vergaderzalen en alle andere gemeenschappelijke zalen en recreatieve ruimtes in het hotel moeten sluiten, ook voor de huidige gasten. Ontbijt voor de gasten op de kamer wordt wel toegestaan, net als het aanbieden van roomservice voor andere maaltijden.

Alle andere recreatieve en toeristische logies (vakantiewoningen, vakantiehuisjes, campings, B&B’s, vakantieparken, AirBnB's, ...) moeten verplicht sluiten. De (permanente) bewoners mogen in of op deze logies blijven wonen. Om 'massamixen' van mensen die op dezelfde plaats samenkomen te vermijden, worden enkel niet-essentiële verplaatsingen in de buurt van de woonplaats toegelaten.
Deze maatregelen gelden al zeker t.e.m. 19 april 2020.

Heb je reeds geboekt? Informeer dan bij het logies naar de mogelijkheden. Misschien kan je jouw vakantie of weekendje weg verplaatsen naar een latere datum? Of een waardebon aanvaarden in plaats van een terugbetaling van het voorschot/de waarborg?

De Nationale veiligheidsraad heeft op 12/03/2020 beslist dat restaurants, bars en recreatieruimtes die in een hotel gevestigd zijn, dicht moeten. Dit betekent dat ook ontbijtruimtes dicht moeten. Ontbijt en eten serveren op de kamer mag wel.

3. Mag ik nog naar mijn buitenverblijf (bijvoorbeeld aan de Kust,...)

Neen, dit is niet toegestaan. Door de uitvoering van sociale afstandsmaatregelen om sociale vermenging (leeftijd, mensen die elkaar meestal niet vaak bezoeken) te voorkomen, en anderzijds om te voorkomen dat regio’s waar de gezondheidsvoorzieningen niet voldoende zijn om de instroom van mensen van buiten de regio op te vangen, overbelast raken.

4. Kan ik nog op restaurant?

Alle restaurants zijn dicht sinds 14/3/2020 en dit t.e.m. 19/4/2020. Er zijn restaurants die alternatieven zoals delivery of take away aanbieden. Neem contact op met het restaurant (in jouw buurt) om je hierover te informeren. Misschien kan je eens een gerechtje afhalen of laten leveren in plaats van zelf te koken? Zo steun je de ondernemers!

5. Gaan de evenementen nog door?

Alle evenementen worden geannuleerd tot en met 5/4/2020. Voor specifieke informatie per evenement verwijzen we je graag door naar de desbetreffende organisaties.

6. Kan ik nog terecht in musea en attracties?

Neen. Deze zijn momenteel gesloten tot en met 5/4/2020. Voor specifieke informatie per locatie verwijzen we je graag door naar de betreffende organisaties.

6. Kan ik nog terecht bij alle winkels?

Neen, enkel essentiële winkels (voeding, apotheken, dierenvoeding) blijven open, maar de toegang van het aantal klanten wordt sterk beperkt tot specifieke aantal klanten, 1 per 10 m2 en maximum 30 minuten in de winkel.
Bij veel winkels is er ook mogelijkheid om online te bestellen.

8. Mag ik en waar kan ik nog gaan wandelen en fietsen?

Er wordt echt aangedrongen om zo veel mogelijk thuis te blijven, maar een fietstocht of wandeling wordt wel aangeraden. Fysieke activiteit in de buitenlucht is toegestaan, maar je moet in de omgeving van je woning blijven en je moet zeker voldoende afstand bewaren. Je kan ook enkel alleen of met je gezin waar je dagelijks mee samen woont op pad gaan. Daarnaast mag er nog 1 persoon van buiten het gezin mee wandelen. 

Wandelingen en fietstochten maken kan enkel en alleen in de omgeving van je woning. Je mag je ervoor dus niet per wagen verplaatsen, maar dient steeds te vertrekken vanaf je woning. Daarnaast geldt hier ook dat je dit enkel alleen, met jouw gezin (waarmee je dagdaglijks samenwoont onder hetzelfde dak) of met 1 extra persoon mag doen en dat je de social distance met anderen moet respecteren.
Genieten van het West-Vlaamse Fietsnetwerk en de lokale fiets- en wandellusen is dus zeker mogelijk. Gebruik daarbij wel steeds je eigen fiets en vertrek vanaf je woonplaats. Je kan dus bijvoorbeeld een fietslus maken in de directe omgeving van je woning. Enkele suggestieroutes voor fietsen vind je op deze pagina's (geef je postcode in en vind snel een route vlakbij). Zelf een lusje maken met de knooppunten kan uiteraard ook. Wandelingen in de buurt kan je hier vinden (geef hier eveneens je postcode in om snel een route dichtbij te vinden).

Even genieten van de natuur is dus aanbevolgen en daar zijn de Provinciedomeinen ideaal voor. Echter, de provinciedomeinen in West-Vlaanderen zijn enkel toegankelijk voor buurtbewoners tem 19/4/2020. Verplaatsingen die niet essentieel zijn, blijven verboden. Met de wagen naar een provinciedomein rijden mag dus niet. De parkings blijven dus gesloten. Ook speelpleinen, het publiek sanitair en de bezoekerscentra blijven dicht. Affiches en borden aan de ingang, de parkings, de speelpleinen en de sanitaire blokken wijzen bezoekers op het toegangsverbod. Ook cafetaria’s zijn gesloten. 
Buurtbewoners kunnen ontspannen in provinciedomeinen, maar moeten de voorwaarden van de Nationale Veiligheidsraad blijven volgen: samenscholing is verboden, wandelen of joggen doe je alleen, met twee of in gezinsverband, bezoekers mogen niet afwijken van de paden en de regels om afstand te houden van elkaar moeten nageleefd worden.
Het gaat om volgende domeinen: Baliekouter (Dentergem – Wakken), Bergelen (Wevelgem), Bulskampveld (Beernem), d’ Aertrycke (Torhout), Fort van Beieren (Brugge – Koolkerke), Gavers (Harelbeke – Deerlijk), IJzerboomgaard (Diksmuide), Palingbeek (Ieper – Zillebeke), Raversyde (Oostende), Sterrebos (Roeselare – Rumbeke), ’t Veld (Ardooie), Tillegembos (Brugge – Sint-Michiels), Wallemote-Wolvenhof (Izegem), Zeebos (Blankenberge), Het Zwin Natuur Park in Knokke-Heist.

9. Waar kan ik terecht voor algemene vragen m.b.t. het coronavirus?

Voor de laatste stand van zaken op nationaal vlak kan je altijd terecht op de website www.info-coronavirus.be van de FOD Volksgezondheid. Daar vind je een pak informatie, inclusief een lijst met veelgestelde vragen, die doorlopend bijgewerkt wordt onder toezicht van een groep experten en virologen.

Ook via de twitter-account en de facebook-pagina worden alle nieuwe ontwikkelingen meegegeven en krijg je hygiëne-advies waarmee je jezelf kan beschermen tegen dit virus.

Heb je na het doornemen van deze info nog steeds vragen, dan kan je FOD Volksgezondheid contacteren via:

info-coronavirus@health.fgov.be
• Voor vragen over gezondheid en openbare orde: 0800 14 689
• Voor vragen over economie: 0800 12 033

 

Het onthaal van Westtoer in Sint-Michiels Brugge is tijdelijk gesloten voor het publiek maar je kan steeds telefonisch contact opnemen tijdens de kantooruren op 050 30 55 00 of per mail: info@westtoer.be
 

En wat kan je zelf voorlopig doen? 

Volg de informatie van FOD Volksgezondheid op. Enkel strikt noodzakelijke verplaatsingen zijn mogelijk. Verder pas je best de maatregelen of basishygiëne toe te die ook als voorzorg bij de gewone, jaarlijkse griep en andere virussen gelden:

Thuis blijven als je je ziek voelt (koorts, hoest, ademhalingsmoeilijkheden) en

telefonisch een huisarts raadplegen. Ga zeker niet in een wachtzaal zitten maar bel de huisarts op wanneer:

  • je in de afgelopen 14 dagen in een risicoland geweest bent met veel besmettingen met het coronavirus
  • er iemand in je nabije omgeving ziek is en die in een risicoland is geweest met veel coronabesmettingen
  • je contact hebt gehad met een patiënt met het coronavirus

Vermijd zoveel mogelijk fysiek contact met kwetsbare groepen, zoals ouderen of mensen met onderliggende aandoeningen (bv. diabetici, hart, long of nieraandoeningen ...). Stel m.a.w. je bezoekjes uit, zeker wanneer je twijfelt aan je eigen gezondheid.

 

 

Disclaimer – afwijzing van aansprakelijkheid Alle informatie die op deze site wordt gezet heeft enkel een informatieve waarde. Veel van de informatie bevatten verwijzingen of links naar informatie afkomstig van andere organisaties. Westtoer garandeert echter geenszins de relevantie, de updating of juistheid van dit externe informatiemateriaal en wijst hiermee elke aansprakelijkheid van de hand. De organisaties en websites waarnaar Westtoer verwijst, zijn objectief gekozen met als enige bedoeling de bezoekers van onze site de meest relevante informatie te verstrekken. De vermelding van bepaalde ondernemingen of producten impliceert geenszins dat zij bij voorkeur worden aanbevolen in vergelijking met andere soortgelijke ondernemingen of producten die niet worden vermeld.