Couleur Locale in het Brugse Ommeland

Fietsen door het hinterland van Oostende

Bij elke stop wordt een selfie genomen. De foto’s worden gretig besproken op de besloten WhatsApp groep van ‘De savatjes’, een hechte vriendinnengroep uit Wingene. Het weer zit niet mee, maar dat kan de dames niet deren. Dan maar wat langer aperitieven in De Buuzestove in Eernegem. We genieten tijdens de tocht van eeuwenoud erfgoed, het natuurschoon van de polders, de geluiden van de broedende vogels aan de waterkant… en van vers hoeveijs.

We spreken af op de gratis parking aan het Maria Hendrikapark in Oostende. Lindsay Blyaert (38), Annelies Dewaele (37), Soraya Delamillieure (38) en Bianca Teerlynck (41) kennen elkaar van het oudercomité van de Centrumschool in Wingene. Ze noemen zich ‘De savatjes’. Hun mannen – ‘De sloefkes’ – zorgen vandaag voor de kroost.

(Tekst en foto's: Marijn Follebout)

De soundtrack van de polders

Annelies gaat elke week wandelen in de bossen van het landschapspark Bulskampveld. Ze houdt van bossen en steekt niet weg dat ze er wat te weinig voor de kiezen krijgt op deze route. De polders achter Oostende bestaan immers uit kreken, grachten en waterlopen en daartussen eindeloze akkers. “Ik kom hier helemaal van tot rust”, zegt Soraya. “Vooral op de onverharde jaagpaden langs de waterlopen hoor je al die prachtige natuurgeluiden. Deze route heeft een heel eigen soundtrack.”

We fietsen op de autovrije Groene 62, de oude spoorlijn Torhout – Oostende ligt iets hoger in het landschap. Voor de Zoutekreek houden we halt. Het Oostends krekengebied is er gekomen tijdens de godsdienstoorlogen in het laatste kwart van de 16e eeuw. Om de stad tegen de Spanjaarden te beschermen, sloegen de geuzen bressen in de zeedijk. Het zout water stroomde het binnenland in en vormde een fascinerend krekengebied. “Ik kende Oostende van de zee, het strand en zijn winkeltjes. Nooit gedacht dat het gebied achter de stad zo groen was”, zegt Bianca verbaasd.

Puur vakantiegevoel

We volgen de Moerdijkvaart om dan Gistel dwars door te steken. Abdij Ten Putte is op zondagochtend een oord van stilte. We bewonderen de mooie abdijgebouwen en vervolgen onze weg. Een vluchtig schietgebedje in de kapel voor meer zon mag niet baten. We laten het niet aan ons hart komen en genieten van de route die nu een parelsnoer van pittoreske dorpscentra aan elkaar rijgt.

Na Zevekote gaan we zelfs off-road door een bloemenweide. Annelies geniet zichtbaar. “In dorpjes als Moere en Roksem lijkt het of de tijd er geen vat heeft. Er hangt geen gejaagdheid in de straten. Echt een vakantiegevoel als je erdoor fietst.”

Voorbij De Stationsput in Eernegem houden we halt aan De Buuzestove. Het bruine café is al jaren een toeristisch infopunt van het Brugse Ommeland. Je kan er ook voortreffelijk eten. Tijdens het aperitieven wisselen de dames ‘weetjes’ uit, vaak gevolgd door de slappe lach. De sfeer zit er in. 

IJsje op hoeveterras

De zon roept ons terug de fiets op. We zetten koers naar het Romaans kerkje van Ettelgem. Rondom ligt de oude begraafplaats, met vaak prachtig funerair erfgoed. “Het is pas door te fietsen dat je ontdekt wat vlakbij is”, zegt Bianca raadselachtig. Ze neemt zich voor vaker de fiets te nemen.

Het prachtige centrum van Oudenburg kan bij de dames op veel bewondering rekenen. De wind staat strak langs het kanaal Plassendale – Nieuwpoort. Ze houden niet zo van die kilometerslange rechte jaagpaden. Gelukkig komen we al snel bij het beschermde sluizencomplex in Plassendale. Ooit stond hier een Spaans fort, dwars over het kanaal Brugge – Oostende.

Langs het kanaal houden vogelspotters de Oudlandpolder goed in de gaten. Er is een grauwe gors gezien. Ons dessert nuttigen we bij Hoeveijs Macarel. Op het overdekte terras zitten we een regenbui uit terwijl we genieten van het heerlijk verse ijs met melk van de eigen koeien.

We lassen een laatste stop in op de Zwaanhoek waar Het Rietnest boven dit prachtige poldergebied uittorent. De broedende rietvogels zitten goed verstopt. Af en toe steekt er eentje zijn kop boven het gras. We zien vooral ganzenfamilies door het moerasland waggelen. “Dit is wat mij betreft het mooiste punt van de route”, knikt Lindsay. “Met mijn drie kinderen zou ik hier lang uit het venster kunnen staren.” De drie anderen, elk gezegend met twee kinderen, knikken bevestigend.

De laatste selfie

De Groenedijkstraat brengt ons naar Zandvoorde. Deze kleine deelgemeente van Oostende grenst aan het nog jonge stadsbos dat rond de badstad wordt aangelegd. In het Geuzenbos stond in de middeleeuwen het Quaet kasteel. De contouren van het kasteel worden aangeduid met dode bomen op een open plek in het bos. Na het Beleg van Oostende (1601 – 1604) door de Spanjaarden bleef van het kasteel enkel nog een hoopje stenen over.

Via de autovrije Groene 62 keren we op onze schreden terug naar het Maria Hendrikapark. Voor Lindsay waren de laatste 10 kilometer er te veel aan. Annelies kan haar met een brede glimlach overhalen tot toch nog één laatste selfie.

Lekkers onderweg

De Buuzestove in Eernegem

In dit bruine café langs de Groene 62 is iedereen welkom. De schuttersgilde heeft er zijn vaste stek. Fietsers genieten er van het Eernegems Kasseileggersbiertje of van een heerlijke maaltijd. Binnen in dit charmante volkscafé kom je ogen te kort. Buiten vind je een gezellig zonneterras.

Stationsstraat 174, Eernegem. Gesloten op woensdag. Info: 059 29 03 42 en http://users.telenet.be/sdk/buuzestove

Hoeveijs Macarel

De melk van de koeien wordt dagvers bereid tot ijs. Je vindt er vijftien verschillende smaken ijs en kan er ook terecht voor frisco’s, coupes en zelfs ijstaarten. Aan de automaten bereid je een verwenkoffie met zoetigheden van het huis. Macarel beschikt over een ruim zonneterras. Ook bij slecht weer kunnen fietsers er komen schuilen. De automaten met ijs, koffie en drank zijn dagelijks open van 15 maart tot 1 november. Er is bediening in april, mei, juni en september op maandag, donderdag en zondag. In juli en augustus is er dagelijks bediening.

Klemskerkestraat 3, Oudenburg. Info: 059 44 77 31 en www.hoeveijsmacarel.be


Nog meer fietstips

Door de coronacris kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je deze zomer wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF