Met Westhoek KD’s op stap

Crossen door de bossen met Jaek en Nink

“Waar blijven die bossen nou?”, vraagt Tenzin (10) zich ongeveer halfweg de route af. Een helling later bevinden we ons middenin de Gasthuisbossen. In provinciedomein De Palingbeek duikt zelfs een eekhoorn weg als hij ons bonte gezelschap ziet naderen. “Heuvels op kindermaat en veel toffe stops onderweg!”, klinkt het achteraf bij twee tevreden gezinnen.

(Tekst en foto's: Marijn Follebout)

De familie Seys uit Gits en de familie Meulebrouck uit Kuurne kennen elkaar al drie jaar dankzij ijshockeyclub The Jets. In het weekend verzamelen ze op de ijsbaan Finlandia in Gullegem waar ze hun kinderen luidkeels aanmoedigen.

Zyren (12), Tenzin (10) en vooral Sid (6) Seys staan te popelen voor het vertrek. Papa Philippe (40) en mama Marscha Verschoore (35) manen aan tot kalmte. Frank Meulebrouck (52) trotseert straks de hellingen van de Ieperboog met een elektrische fiets. Zijn vrouw Marie Joye (41) en hun kinderen Arno (16), Noor (14) en Nolle (10) zweren nog steeds bij een gewone fiets.

Gratis routekaart

Schrijf je in en ontvang de handige routekaart in je mailbox.
Poezen verzamelen

In de Lakenhalle op de Grote Markt van Ieper hebben we de keuze tussen twee topmusea: Yper Museum en het In Flanders Fields Museum. We kiezen voor het eerste omwille van het interactieve kinderparcours. Het museum overspant elf eeuwen Ieperse geschiedenis en brengt dat op een visueel heel aantrekkelijke manier.

De kinderen vliegen naar de interactieve toestellen, kijken gebiologeerd naar de animaties en slaan aan het puzzelen. Arno en Noor beginnen meteen poezen te verzamelen, een extra speurtocht in het museum. “Ik ben normaal niet zo’n fan van musea, maar dit bezoek vond ik toch echt wel indrukwekkend”, bekent Philippe. “De vele spelletjes maken het ook voor de kinderen heel boeiend. De retrofoto die we halverwege het parcours konden laten nemen via ons polsbandje zullen we zeker koesteren.”

360° - zicht op de Westhoek

We duiken onder de Menenpoort door en belanden via de buitenwijken midden het groen. “Een verrassend en glooiend landschap met heuvels op kindermaat”, laat Frank optekenen. Zoon Nolle trapt op zijn gloednieuwe koersfiets – één dag oud! – gezwind de Frezenberg op.

Tenzin is wat blij als we het Kasteelpark van Zonnebeke bereiken, onze eerste stop. Naast de hoofdingang van de Onze-Lieve-Vrouwekerk stappen we door een draaideur en beklimmen de 200 trappen tot boven de klokken. Het 360°-zicht vanuit de 40 meter hoge toren is verbluffend. “Vanuit de hoogte ervaar je pas echt de schoonheid van deze streek”, zegt Marscha. De toegang tot de kerk is gratis, maar je moet wel een ticket hebben om de draaideur te activeren. Je kan het ticket downloaden op je smartphone of afhalen in het kasteelgebouw van het Memorial Museum Passchendaele 1917.

Pannenkoeken smullen

We fietsen door het Kasteelpark in de richting van Polygoonbos in Zonnebeke. De Poppy Gardens zijn pas aangelegd. Elk land die meevocht in de allesverwoestende Slag om Passendale heeft hier zijn eigen ‘tuintje’, ook Duitsland. Het verbindingspad dat we volgen loopt dwars door een vroegere steenbakkerij. Na de Eerste Wereldoorlog lag de Westhoek in puin. Steenbakkerijen deden gouden zaken tijdens de heropbouw.

Het gaat de kinderen te traag. Zyren, Tenzin en Nolle nemen een voorsprong. Arno vergezelt hen. “Leuk dat we de kinderen niet moeten motiveren. Ze worden zo geprikkeld door alles wat ze zien dat ze vergeten te klagen”, lacht Frank. We volgen de rand van het Polygoonbos en fietsen hoog boven de autosnelweg A19 over. In de Waterstraat houden we even halt om te genieten van het uitzicht.

’t Nonnebos is de ideale stop voor een pannenkoek en een biertje. Op het terras hebben we goed zicht op de spelende kinderen in de reuzegrote speeltuin. Bij minder goed weer kunnen ze binnen spelen. “Het fietsen is bijzaak. Deze stops zijn super!”, laat Noor enthousiast weten.

Gastcollege in De Palingbeek

De bossen volgen elkaar nu snel op, net als de hellingen. Tenzin springt van zijn fiets. “Te lastig”, knikt hij. Zyren en Nolle blijven dapper trappen. Oorlogssite Hill 60 herkennen de kinderen van een klasuitstap. Op de site houden schaapjes het gras kort. Hier verscheurden honderd jaar geleden mijnen en tegenmijnen het landschap en de betonnen structuren aan stukken. Via een vlonderpad kan je dit unieke stukje bewaarde oorlogslandschap vrij bezoeken. Aan de overkant van de spoorweg ligt The Caterpillar. Wat ooit een heuvel was, is door een enorme mijn op 7 juni 1917 herschapen tot een diepe put die zich langzaam vulde met water.

Wat verderop ligt provinciedomein De Palingbeek. Nabij de ingang krijgt het reuzengrote ei van kunstenaar Koen Vanmechelen een vaste plek. Rondom komen 200.000 beeldjes te liggen van het project ComingWorldRememberMe.

Aan The Bluff waar Britten en Duitsers op nauwelijks een neuslengte van elkaar zaten tijdens de Eerste Wereldoorlog geeft Zyren ons een gastcollege. Blijkbaar goed opgelet tijdens de klasuitstap. De tocht door de Palingbeek is voor de tieners pas echt ‘Crossen door de bossen’. De volwassenen kunnen hen slechts met moeite bij houden. Op zondagnamiddag kan je midden het bos Astrolab IRIS bezoeken. In het bezoekerscentrum van provinciedomein De Palingbeek kom je op kindermaat alles te weten over de ontstaansgeschiedenis van deze prachtige brok natuur. Een kanaal moest Ieper met de Leie verbinden, maar na meer dan 40 jaar graven werd het tot mislukken gedoemde project opgegeven. Na de oorlog nam de natuur over.

 

Nog een kleine helling en dan gaat het als een speer heuvelafwaarts via de prachtige Zillebekevijver naar het centrum van Ieper. Als we via de fietsbrug onder de Vesten doorrijden, trekt iedereen zijn hoofd in, bang om tegen de massieve muur te botsen.

“Tijd voor een terrasje”, roept Philippe die de hele rit zijn zoon Sid achterop had. Hij lonkt naar een van de terrassen op de Grote Markt van Ieper. “Mooie rit met de nodige pit”, blikt hij tevreden terug. Arno vond vooral het samen fietsen in de natuur het grote pluspunt. Marie hield wel van de afwisseling tussen de vele stops en het fietsen. Frank vult aan: “We zijn ook blijven stilstaan bij het oorlogsverleden. Het is belangrijk dat we dat nooit vergeten.”

Aanraders

1. De Volksbond

Restaurant waar vooral de papa’s van zullen smullen. De bierkaart is onovertroffen met heel wat Westhoekbieren in de kijker. Elke week is er een wisselend biersuggestiemenu. Achteraan is een leuk zonneterras. In het Kasteelpark voor de deur kunnen de kinderen hun hart ophalen.

Ieperstraat 26, Zonnebeke. Gesloten op woensdag en donderdag. Info: 051 77 98 38 en www.volksbond.be

 

2. Café De Dreve

De kinderen zoeken meteen de leuke speeltuin op, terwijl de ouders meer gefascineerd zijn door alle Wereldoorlog-memorabilia. Zaakvoerder Johan is gepassioneerd door de Eerste Wereldoorlog. In deze authentieke zaak aan de rand van het Polygoonbos kan je genieten van streekbieren, lekkere pannenkoeken en verschillende snacks.

Lange Dreve 16, Zonnebeke. Gesloten op woensdag. Info: 057 46 62 35 en www. dedreve.com

 

3. 't Nonnebos

Met zowel een buiten- als binnenspeelplein kan het voor de kinderen al helemaal niet meer stuk. Op het ruime zomerterras kan je volop genieten van pannenkoeken, ijscoupes en verschillende snacks. Vanuit ’t Nonnebos kan je ook een huifkartrip boeken door de bossen op de Ieperboog.

Nonnebossen-Oost 80, Zonnebeke. Gesloten op maandag en dinsdag. Info: 057 46 86 28 en www.tnonnebos.be

 

Ambassadeur aan het woord: Ann Vansteenhuyse van Regionaal Landschap Westhoek vzw

"Combineer de fietsroute met een zoektocht!"

Ann Vansteenhuyse werkt rond landschapsbeleving- en educatie bij Regionaal Landschap Westhoek vzw. Ze kent de bossen rond Ieper door en door. “We fietsten met het gezin ook al de KD’s Crossen door de bossen. Het leukste zijn de vele hoekjes waar je even kan halt houden en de vele speelkansen onderweg. Wist je trouwens dat er volgend jaar een nieuw speelterrein komt in de Palingbeek?”, verklapt ze. “Zowel in de Palingbeek, het Polygoonbos, het Kasteelpark Zonnebeke als op de Vestingen van Ieper maakten we een zoektocht  voor kinderen, ideaal om te combineren met deze fietstocht. De zoektochten duren telkens anderhalf uur en laten je de pareltjes van elk bos ontdekken.”

Gratis routekaart

Schrijf je in en ontvang de handige routekaart in je mailbox.


Nog meer fietstips: