The Crystal Ship, de grootste street-art expo van Europa

Sinds Banksy zijn meisje met ballonnen opliet aan de Gazastrook is street art hipper dan ooit. The Crystal Ship in Oostende is het grootste festival in Europa rond kunst in de openbare ruimte. De derde golf aan artiesten spoelde dit jaar in de Stad aan Zee aan om er hun artistieke ziel bloot te leggen. Vijftig indrukwekkende muurschilderingen en meer dan 200 verrassende kleine interventies sieren ondertussen het straatbeeld. Je kan ze per fiets of te voet ontdekken.

Hieronder alvast enkele toppers die je op de route passeert.

De volledige route met alle tips en praktische informatie vind je in het online magazine van oktober.

De Kust

Bij het binnenrijden van Oostende via de E40/A10 valt het gigantische Art Is For Everybody meteen op. Het vat kernachtig de boodschap van The Crystal Ship samen. The Crystal Ship is een hoogst originele manier om de Stad aan Zee te ontdekken. Het échte Oostende en niet alleen het Oostende dat zo uit een modemagazine lijkt te stappen. The Crystal Ship is een rijke ontdekkingstocht door een stad met een eigen karakter, waar schoonheid en verval elkaar omhelzen.

Johannes Verschaeve, Oostendenaar en frontman van The Van Jets, is een van die creatieve zielen die de wandelaar graag verrast. Over de hele stad heeft de zanger vijftien kleine kijkdoosjes verstopt. Je moet je bukken om door het raampje te kijken. Elke kijkdoos bevat een scène bij een Oostendse familie.

 

De bouwkranen zijn vandaag niet weg te denken in het Oostendse straatbeeld. Aan het station en het vroegere Ensorinstituut wordt volop gewerkt. De veerboot brengt ons naar de Oosteroever waar hypermoderne woontorens één na één worden afgewerkt. Vuurtoren Lange Nelle ziet de Hendrik Baelskaai geleidelijk aan veranderen in een mooie wandelboulevard langs het water.

The Crystal Ship bevat ook twee vloertekeningen. Mooi op foto, maar moeilijk te bevatten in het straatbeeld. Ideaal is het wanneer je deze werken - in de Victorialaan op Oosteroever en op het  Achturenplein - vanaf een kleine hoogte kan bekijken.

Overzet met veerboot in Oostende
Veer
De Kust
The Crystal Ship in Oostende, street art
De Kust

Waar je ook zeker even halt moet houden

Het hyperrealistische portret van de Oostendse visser Norbert De Smit langs de kaai dateert van de eerste editie (2016) van The Crystal Ship en heeft nog niets aan kwaliteit moeten inboeten. Het blijft een van de absolute blikvangers. Artiest Guido van Helten spendeerde maar liefst vijf dagen aan de ogen alleen al.

Op het Achturenplein prijkt een werk van Bosoletti. Op het eerste zicht lijkt het weinig om het lijf te hebben. Pas als je een foto neemt en er een negatieve filter over zet, zie je het prachtige resultaat. Doen!

Lekkere adresjes in de buurt

Café Botteltje heeft de uitstraling van een bruin café, maar achter deze façade schuilt een heerlijk restaurant. Je kan er ook overnachten. De bijzondere gerechten worden bereid met de lekkerste Belgische brouwsels. Het Brouwersmenu is onvolprezen. Ambassadeur van Het Lekkere Westen.

Fitzgerald Coffee Bar is een gloednieuw retro koffiehuis in hartje Oostende. Je vindt er een enorme verscheidenheid aan kwaliteitskoffies, verfrissende soda’s en lekkere taartjes voor lekkerbekken. Op de achtergrond speelt steeds een jazzy deuntje.

Botteltje
Botteltje
De Kust
Logeren aan zee
De Kust

Weekendje weg aan de Kust

Het kunstparcours van The Crystal Ship is een hoogst creatieve manier om de Stad aan Zee te ontdekken. Oostende heeft zijn handelsmerk gemaakt van creatieve wandelingen die wat meer invulling geven aan de stad. Ook de door de mens gevormde prachtige natuur rondom de stad dient tot inspiratie voor een wondermooie wandeling. Slapen kan je in:

Meer logiestips aan de kust

Deze route verscheen in het magazine van oktober. Bekijk hier het volledige magazine.

Andere routes van deze editie