Culinaire wandeling aan de Westkust

De Kust is een paradijs voor wie van het goede leven houdt. Wij gingen ontbijten in De Panne, aperitieven in Koksijde, lunchen in Oostduinkerke en smullen van een ambachtelijk gemaakt roomijsje in Nieuwpoort. Tussen de gangen door wandelden we de calorieën af op het strand, op de dijk, in de duinen en bossen. De kusttram bracht ons terug naar het station van De Panne.

(Tekst en foto's: Marijn Follebout)

De knooppunten van wandelnetwerk Westkust zijn onze leidraad voor een wandeling van De Panne naar Nieuwpoort. We reserveerden op voorhand de vier locaties waar we uitgebreid verwend worden met de heerlijkste lekkernijen. En als we even in tijdnood komen, kiezen we simpelweg voor de ‘in vogelvlucht’ – route, via het strand. “Er is zo’n groot aanbod aan horeca aan de Kust dat je hier altijd wel je goesting vindt”, zegt Gino Vergote (62) uit Kortemark. Hij en zijn vrouw Magda Vereecke (60) vertrekken morgen naar het Zwarte Woud, maar eerst genieten ze nog van een dagje vakantie in eigen land.

Ze brengen hun zoon Benny Vergote (41) en zijn vrouw Veerle Vanderheeren (40) uit Edewalle mee. Gisteren zaten zij nog in Milaan. Morgen heropent hun populaire frituur Edewalle, bekend om zijn burgers, weer de deuren. Ze namen enkele jaren geleden de zaak over van Gino en Magda.

Gang 1: het ontbijt

De vier ervaren stappers maken hun opwachting aan het Leopold I – monument op de Esplanade in De Panne. Op deze plek kwam koning Leopold I op 17 juli 1831 zijn nieuwe land binnen. Hier start ook elke wandelreis van west naar oost. Sommigen schudden de koning zelfs de hand, levert gegarandeerd veel Instagramhartjes op.

Wij keren terug naar tramhalte Esplanade, dwarsen de N34 om in de Donnylaan de geur van vers gebakken brood te volgen. Huyze Armalot by Julia ontvangt ons hartelijk. De verse fruitsap, “échte koffie”, dixit Magda, roerei, boterkoeken, brood, yoghurt… kortom een tafel vol lacht ons breed toe. Nog dit jaar opent Huyze Armalot ook een B&B. “Het is de eerste keer dat we zo gaan ontbijten”, zegt Veerle. “Dit smaakt absoluut naar meer. Doen we nog eens over.”

Gang 2: Aperitieftijd!

We volgen de kustlijn, tussen De Panne en Sint-Idesbald kan je niet anders dan op het strand te wandelen. Hoewel het een heel zonnige dag is, lijken de golven woester dan anders. Een laagje zeespray zet zich af op onze armen. Die zeespray bevat gezonde deeltjes die, volgens een onderzoek aan de Universiteit Gent, de werking van cholesterol en kanker afremmen.

Het infokantoor met zijn karakteristieke uurwerktoren is het sein om landinwaarts te trekken. Via residentiële wijken waar kunstenaars vroeger graag atelier hielden, gaat het langs het Abdijmuseum Ter Duinen en de gigantische kathedraal van het licht naar het centrum van Koksijde.

Vlakbij het CC Casino nestelen we ons op het terras van Kantine. Het accent ligt er op gezonde dranken en voeding. Benny bestelt een gemberbier, Magda en Veerle een glaasje cava en Gino houdt het bij een biertje. Het hapje met dipsaus dat bij onze dranken wordt geserveerd, valt in de smaak.

Gang 3: de lunch

We blijven er iets te lang op onze lauweren rusten. De mooie route via de Hoge Blekker en de Doornpanne blijkt te lang, te heuvelachtig en te zanderig om tijdig op onze lunchafspraak te zijn. We kiezen dus voor de al eerder aangehaalde ‘in vogelvlucht’ – route. Via het strand dus. We zien kitesurfers aan het werk en een zeeklas die in de branding werk maakt van een natte broek. De vloed komt langzaam op.

Iedereen heeft een favoriete badplaats die je van binnen en buiten kent. Bij Gino en Magda is dat Oostduinkerke. Ze wijzen ons de weg naar ’t Zeilend Fornuis waar een Frans-Belgische keuken in een prachtig kader wordt geserveerd. Je kan niet missen, er staat een tractor voor de deur. Veerle, Benny en Gino gaan voor een stevige limousinsteak, Magda kiest voor het kabeljauwhaasje. “Heerlijk!”, klinkt het in koor. “Er ligt niet zomaar wat groen op je bord. De salade en tomaten hebben echt een volle smaak”, aldus Benny.

De langste etappe wacht ons. We kiezen voor de route via het duingebied Ter Yde en het Hannecartbos naar Nieuwpoort. Gino houdt wel van die afwisseling van bos, duinen, residentiële woonwijken en de prachtige vergezichten op de dijk. De hoogteverschillen in de Karthuizerduinen en de Simliduinen zijn opmerkelijk. Benny vermoedt dat hij zijn spieren morgen op zijn eerste werkdag zal voelen. “Stappen door het zand van de duinen is niet iets wat je elke dag doet.”

Gang 4: Het dessert

Voor IJssalon St. Catherine in Nieuwpoort – Bad staat een wachtrij. We schuiven geduldig aan voor wat overheerlijk ambachtelijk roomijs blijkt te zijn, bereid van verse hoevemelk. Met zicht op die oneindige zee lepelen we in alle stilte ons potje uit. Aan morgen denken we niet.

Praktisch

  • Afstand: 17 km
  • We volgen de knooppunten van het wandelnetwerk Westkust. De wandelnetwerkkaart Westkust kost 6 euro en kan je hier bestellen.
  • We keerden vanuit Nieuwpoort terug met de kusttram naar De Panne.

Download hier de handige routekaart

 

Nog meer wandeltips