De Groene longen van West-Vlaanderen

Fietstocht door het groen langs Torhout

Het zuidoosten van Brugge kent een weelde aan groen. Bossen vormen de rode draad doorheen onze prachtige fietslus naar Torhout. Onderweg passeren we een aantal innovatieve ondernemers die met 100% West-Vlaamse producten heerlijke lekkernijen creëren. In kasteel d’Aertrycke wordt tijdens het pinksterweekend de lifestylebeurs Hof & Huis georganiseerd.

Hieronder alvast enkele toppers die je op de route passeert.

De volledige fietstocht met alle tips en praktische informatie vind je in het magazine van de Korte Keten.

Wostyn
Mostaard Wostyn
Brugse Ommeland

In het centrum van Torhout passeren we enkele ondernemers die creatief met 100% West-Vlaamse producten aan de slag zijn gegaan. Chocolaterie Denolf maakt pralines met mostaard van Wostyn en beenhouwerij Lieven viel al verschillende keren in de prijzen met zijn pasteien met regionale toets. Mostaard Wostyn op het Conscienceplein gaat al vijf generaties mee. Het winkeltje van het ambachtelijke mostaardbedrijf ademt een sfeer van pure nostalgie uit. Je vindt er ook bier en jenever op basis van mosterd.

Tussen het stadscentrum van Torhout en Wijnendalebos ligt een landelijk gebied dat pas in de negentiende eeuw werd ontgonnen voor de landbouw en bewoning. Voordien was dit ‘woeste grond’ waar niet veel mee aan te vangen viel.

Verder betreden we het domein van kasteel d'Aertrycke. In het pinksterweekend van 19 tot 21 mei vindt hier de lifestylebeurs Hof & Huis plaats. Het is meteen ook de aftrap voor de Week van de Korte Keten. Verschillende 100% West-Vlaamse streeken hoeveproducenten nemen er aan deel.

Kasteel d'Aertrycke
Kasteel d'Aertrycke
Brugse Ommeland
Kasteel van Loppem
Kasteel van Loppem
Brugse Ommeland

Waar je ook zeker even halt moet houden

  • In het kasteel van Loppem werd de eerste naoorlogse regering in 1918 gevormd. Dit jaar kan je er een tentoonstelling bezoeken over de rol van de kasteelheer en de koninklijke familie tijdens die voor België zo belangrijke periode. Er wordt ook een groot luik gewijd aan de soms gedurfde politieke besluiten die hier werden genomen.
  • Hoevepicknick in de historische hoeve Augustijnenhof

Lekkere adresjes in de buurt

  • Brasserie Heuvelhof bevindt zich naast het kasteel van Wijnendale. In deze eigentijdse zaak wordt uitsluitend gewerkt met dagverse producten.
  • Het Koetshuys: Tafelen in het groene kader van kasteeldomein d’Aertrycke. Charbonnade en fondue behoren tot de klassiekers, in de zomer uitgebreid met een extra aanbod.
  • Herberg Sint-Maarten: Het gebouw deed lange tijd dienst als gemeentehuis en konden mensen er trouwen. De huidige uitbater, Victor, vond in 1984 dat het tijd was voor een nieuwe naam en hij doopte de herberg om tot Sint-Maarten, de patroonheilige van de parochie.
Het Koetshuys
Het Koetshuys
Brugse Ommeland
Logeren in de Westhoek
Brugse Ommeland

Weekendje weg in het Brugse Ommeland

In de groene longen van het Brugse Ommeland kan je slapen in:

Meer logiestips in het Brugse Ommeland

Deze route verscheen in het magazine van Week van de Korte Keten.
Bekijk hier het volledige magazine.

Andere routes van deze editie

Restaurants, cafés en logies met uitzondering van hotels zijn momenteel gesloten. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf. Toeristisch-recreatieve verplaatsingen beperk je momenteel nog tot je woonomgeving. Ga je deze zomer wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF