De historische polders van Oostende

Fietsroute aan de Kust langs heerlijke streekproducten

Fietsen op de dijk is altijd een leuke ervaring. Toch bevindt zich in het landschap net achter de 67 kilometer lange kuststrook ook een fascinerende wereld. De polders kregen pas laat hun huidige uitzicht. We fietsen door bijzondere natuurgebieden, langs eeuwenoude natuurgebieden en pikken onderweg een graantje mee van de heerlijke streekproducten die hier worden gekweekt/gevangen/gebrouwen.

Hieronder alvast enkele toppers die je op de route passeert.

De volledige fietsroute met alle tips en praktische informatie vind je in het magazine van de Korte Keten.

Hertenfinesse
Hertenfinesse
De Kust

De fietsroute start aan hertenboerderij Hertenfinesse waar je een lekkere hoevepicknick kan eten. Hertenfinesse ligt naast de Groene 62. Deze voormalige spoorwegbedding tussen Torhout en Oostende doet nu dienst als wandel- en fietspad. Je fietst er iets hoger dan het omliggende landschap waardoor je een magnifiek zicht hebt op het Oostendse krekengebied.

Provinciaal domein Raversyde is het ideale ‘afstappunt’. Op het domein liggen twee bijzondere musea: openluchtmuseum Walraversijde over de Kust in de middeleeuwen en het openluchtmuseum over de Atlantikwall die zowel over de kustverdediging van de Eerste als de Tweede Wereldoorlog gaat. Het zicht op de zee is pakkend, vooral als je je in de plaats stelt van de soldaten die hier vier jaar lang op een ‘vijand’ hebben gewacht.

Oostende Raversyde
Domein Raversyde Oostende
De Kust
Monument for a Wullok
Monument for a Wullok
De Kust

Waar je ook zeker even halt moet houden

  • Op het einde van de Westelijke strekdam, een wandeldijk die in de zee reikt, zien we een levensgrote ‘wullok’, West-Vlaams voor een wulk. Het werk kadert binnen Beaufort 2018, de beeldenroute langs de Kust.
  • Andere blikvanger langs de dijk is het kunstwerk 'Rock Strangers' van Arne Quinze.
  • Ten westen van Zandvoorde ligt de mooiste kreek van Oostende, de Grote Keignaert. De kreek deed in de zeventiende eeuw dienst als spuikom. Waar onze route rechtsaf ‘knikt’, loont het even links af te slaan. In de wankele uitkijkhut heb je een heel mooi uitzicht op deze grote plas water.

Lekkere adresjes in de buurt

  • Lekkere Westen-chef Christophe van restaurant Toi Moi et la Mer biedt iedere middag een lunch aan met ‘the catch of the day’. Proef ook van zijn Wullok-voorgerecht n.a.v. Beaufort.Eethuis Kromme Elleboog: De chef werkt in het bijzonder met streekproducten. Ambassadeur van het Lekkere Westen.
  • Taverne-restaurant Walrave: uitgebreid aanbod aan streekbieren en streekgerechten aan democratische prijzen
Toi Moi et la Mer
Toi Moi et la Mer
De Kust
Logeren
De Kust

Weekendje weg aan de Kust

Een weekendje Kust in Oostende is echt genieten. Je kan er Beaufort 2018 bezoeken, wandelen op de dijk of gezellig shoppen. Slapen kan je hier:

Meer logiestips aan de kust

Deze route verscheen in het magazine van de Week van de Korte Keten.
Bekijk hier het volledige magazine.

Andere routes van deze editie

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF