De Veldfietsroute: dwars door de groentetuin van Europa

‘Het Veld’ was honderden jaren geleden een heidegebied. De velden of ook wel wastines genoemd zijn woeste gronden waar weinig mee aan te vangen viel. Onze route verkent dit historische landschap door Pittem, Ardooie en Lichtervelde. De regio wordt ook wel de groentetuin van Europa genoemd. Groene plekjes als provinciedomein ’t Veld in Ardooie en de Huwynsbossen in Lichtervelde vormen toffe rust- en picknickplekken in het overwegend open en zachtglooiende agrarische landschap.

Hieronder alvast enkele toppers die je op de route passeert.

De volledige route met alle tips en praktische informatie vind je in het online magazine van september.

Bezoekerscentrum Ferdinand Verbiest
Brugse Ommeland

In Egem fietsen we langs de enorme kleigroeve die jarenlang werd ontgonnen voor de productie van bakstenen. In de groeve worden regelmatig fossiele resten uit het Eoceen (50 miljoen jaar geleden) gevonden, zoals van haaien, roggen en schildpadden. Wat verder op onze linkerkant doemt de 305 meter hoge zendmast van Egem op. De begin jaren ’70 gebouwde mast zit stevig verankerd in de grond. Het zou de grootste constructie van België zijn.

We verlaten het Tielts Plateau en dalen rustig af naar het centrum van Pittem. Hier wacht het bezoekerscentrum Ferdinand Verbiest in het gemeentehuis achter de kerk. Het interessante museum over de bekendste Pittemnaar is gratis toegankelijk.

We draaien rond het centrum en komen zo in het zachtglooiende landschap ten noordwesten van Tielt. Een wandeling (2,5 km) door Provinciedomein ’t Veld is de moeite waard. We fietsen verder om het bosrijke provinciedomein heen en komen zo in ‘de groentetuin van Europa’. Op korte afstand van elkaar bevinden zich hier vier van de in totaal zeven West-Vlaamse diepvriesgroentebedrijven. De provincie West-Vlaanderen staat in voor 40 % van de Europese diepvriesgroenteverwerking.

Via rustige, landelijke wegen gaat het richting Lichtervelde. Op het hoogste punt (50 meter) liggen de nog jonge Huwynsbossen. Om ze te bereiken, moeten we een korte helling trotseren.

Lichtervelde
Lichtervelde
Brugse Ommeland
Kinderboerderij Den Ast
Kinderboerderij
Brugse Ommeland

Waar je ook zeker even halt moet houden

Voorbij de kerk in Lichtervelde wijken we af van onze route tot we aan kinderboerderij Den Ast uitkomen. Je vindt er een speeltuin en een wandelparcours tussen talloze neerhofdieren, een mekka voor kinderen. Volwassenen genieten er van een streekbiertje en kinderen van een heerlijk ijsje.

Het is mooi wandelen rond bloemendorp Kanegem, een deelgemeente van Tielt. Het is ook het geboortedorp van wielrenner Briek Schotte (1919 – 2004). Schotte wordt ook wel de Laatste Flandrien genoemd. Zijn standbeeld – Briek op zijn eeuwige fiets – staat naast de kerk. In het voormalig gemeentehuis werd een Flandrienhuis ingericht.

Lekkere adresjes in de buurt

Zuivelhoeve De Bossneppe
De kwaliteitsmelk van de eigen hoeve wordt verwerkt tot heerlijke artisanale roomijs. De smaken zijn zeer uiteenlopend of wat dacht je van namen als ‘oma’s appeltaart’ of ‘bloedsinaas’? Er is ook een uitgebreid kaasassortiment met keuze uit 150 boerenkazen.

Café OPCD
De bierkaart van deze sfeervolle bruine kroeg vermeldt maar liefst 200 artisanale bieren. Buiten kan je genieten op het gezellige tuinterras. Na reservatie kan je hier een spelletje bolletra of volksspelen beoefenen. Wie meer wil weten over de rijke Belgische biercultuur kan hier ook een bierproeverij reserveren.

De Bossneppe
De Bossneppe
Brugse Ommeland
Logeren in de Westhoek
Brugse Ommeland

Weekendje weg in het Brugse Ommeland

De ruime regio rond Tielt leent zich perfect voor een weekendje weg. Tielt is een klein provinciestadje met een rijk verleden. Verschillende wandel- en fietstochten verkennen het prachtige landschap en doen bijzondere bezienswaardigheden aan. Slapen kan je in:

Meer logiestips in het Brugse Ommeland

Deze route verscheen in het magazine van september. Bekijk hier het volledige magazine.

Andere routes van deze editie