De zomerfietstocht van de Westhoek, een fantastische ontdekking

Na een korte klim in de Fobbestraat op de grens tussen Wervik en Geluwe kijken we even achterom. Precies of we naar een Toscaans landschap staren. De zomerfietszoektocht van de Westhoek brengt je weer op verrassende plekjes en doet heerlijke fietswegen aan. Er zijn bovendien fantastische prijzen te winnen.

Hieronder alvast enkele toppers die je op de route passeert.

De volledige route met alle tips en praktische informatie vind je in het online magazine van juni.

ComingWorldRememberMe - kunstinstallatie - De Groote Oorlog - Westhoek - provinciedomein De Palingbeek - Ieper
ComingWorldRememberMe
Westhoek

Het witte fietspad langs de prachtige Zillebekevijver lijkt zo ‘uit de boekjes’ te komen. Hier maak je perfecte Instagramfoto’s, met het glinsterende water als decor.

Via rustige fietswegen midden de velden komen we midden in het wondermooie Provinciedomein de Palingbeek. Hoewel het nog geen middag is, wandelen al veel bezoekers rond de kunstinstallatie ComingWorldRememberMe van Koen Vanmechelen. Deze indrukwekkende installatie is een eerbetoon aan de 600.000 slachtoffers op Belgische bodem in de Eerste Wereldoorlog. Zo’n 600.000 kleien beeldjes geven vorm aan een nieuwe wereld.

 

Het jaagpad langs de Leie brengt ons tot in Wervik. Een wandel- en fietsbrug verbindt het Tabaksmuseum met het recreatie-eiland De Balokken. Het nog jonge park op het eiland weet veel wandelaars te verleiden. Pleziervaartuigen leggen er graag aan. Je vindt er een tearoom en in het natuurgebied werd een bewegwijzerd pad aangelegd. De overkant is Frans grondgebied.

We fietsen dwars door het centrum van Wervik waarna we al snel de eerste glooiingen van de Westhoek voor de kiezen krijgen. De streek tussen Wervik en zijn deelgemeente Geluwe kent een sterk agrarisch karakter. Landbouwgehuchtjes als Kruiseke en Ter Hand vormen eilandjes ‘beschaving’ tussen de graslanden. Her en der zie je monumentjes in het landschap opduiken voor gevallen piloten tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Stadswandelroute Wervik
Wervik
Westhoek
Foto 1 arrangementen Memorial Museum Passchendaele 1917
Memorial Museum Passchendaele 1917
Westhoek

Waar je ook zeker even halt moet houden

  • Nog zo’n groene oase is Caterpillar nabij Hill 60, een enorme krater die ontstond door dieptemijnen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Om de krater te zien, moet je net voor de spoorlijn wel even afstappen. Onze route volgt een tijdlang de frontlinie, mooi gemarkeerd met 140 olmen.

  • Na een toffe afdaling komen we in het kasteelpark van Zonnebeke. Het Memorial Museum Passchendaele 1917 is ook met kinderen perfect te doen. Noem het eerder een belevingsmuseum. Verdeeld over vijf themaruimtes krijg je het verhaal over de Derde Slag bij Ieper, beter bekend als de Slag bij Passendale. Je betreedt een ‘dugout’ en verkent Britse en Duitse loopgraven.

Lekkere adresjes in de buurt

  • De Oude Kaasmakerij: in dit historische zuivelfabriekje kan je zelf ook je kaas maken tijdens een workshop. Het museum is open op reservatie vanaf 6 personen en laat je het verhaal van de Passendaalse kaas, een 100% West-Vlaams product, ontdekken. In de brasserie kan je terecht voor lekkere gerechten en heerlijke streekbieren.
  • Restaurant 't Palet: De naam van dit gerenommeerde gastronomisch restaurant verwijst naar de vele schilderijen in het interieur van kunstenaar Henri Galle. Je kan er à la carte tafelen of een keuze maken uit het meerkeuzemenu.
De Oude Kaasmakerij - Zonnebeke - Passendale - workshop kaas maken - kazen uit de Westhoek
De Oude Kaasmakerij
Westhoek
Logeren in Ieper
Westhoek

Weekendje weg in de Westhoek

De Ieperboog, de hele frontzone rond Ieper, verken je niet op één dag. Er zijn zoveel WOI-relicten te ontdekken, prachtige musea en bijzondere natuurgebieden te ontdekken dat je er beter meteen een heel weekend voor uittrekt. Slapen kan je in:

Meer logiestips in de westhoek

Deze route verscheen in het magazine van juni. Bekijk hier het volledige magazine.

Andere routes van deze editie