Fietsen in de Zomer van de Korte Keten - Omgeving Diksmuide en Houthulst

Fietsen
Diksmuide

Welkom op het Fietsnetwerk West-Vlaanderen! Verken de wijde omgeving van Woumen via de knooppunten van dit voor jou uitgestippelde lusje. Je rijdt langs mooie plekken en bezienswaardigheden.

Aanbevolen! Tussen knooppunt 45 en 80 vind je 't Hof van de Rhille. Hier kan je genieten van een heerlijke hoevepicknick met lekkere streekproducten.

Veel plezier!

Label: 
Korte Keten

Route informatie

Afstand: 
41,90km
Reliëf: 
Zacht hellend
Grond: 
Volledig verhard
Vorm: 
Lusvormig beide richtingen
Type route: 
Knooppuntroute

Routedetails

Startpunt: 
Route naar het startpunt: Je start op de kruising van de Steenstraat en de Iepersteenweg, aan knooppunt 80. Van hieruit fiets je naar knooppunt 19. Knooppunten route: 80 - 19 - 68 - 61 - 9 - 18 - 58 - 98 - 41 - 40 - 39 - 84 - 94 - 16 - 99 - 47 - 85 - 89 - 50 - 60 - 53 - 54 - 63 - 56 - 21 - 45 - 80
Bewegwijzering: 
Knooppunten route: 80 - 19 - 68 - 61 - 9 - 18 - 58 - 98 - 41 - 40 - 39 - 84 - 94 - 16 - 99 - 47 - 85 - 89 - 50 - 60 - 53 - 54 - 63 - 56 - 21 - 45 - 80
Op je route: 

Bezoekerscentrum de Blankaart

In het bezoekerscentrum, gehuisvest in het kasteel van de Blankaart, kan je informatie vinden over de fauna en flora, de omgeving, het landschap en de activiteiten. Je kan ook met een gids op vroegmorgenexcursie gaan, een begeleide avondwandeling doen of een tochtje in de fluisterboot maken om de vele soorten vogels te spotten.

!!!Op vertoon van het Westhoek KD -bandje of button krijgen de kinderen een gratis speurtocht!!! Meer info op www.westhoekkd.be

Brouwerij De Dolle Brouwers

Logo De Dolle Brouwers

In de deelgemeente Esen werd de brouwerij St.-Henricus in 1980 overgenomen door drie broers - die eerst de edele brouwkunst thuis in de wastobbe beoefenden - en het werd de brouwerij De Dolle Brouwers. De Dolle Brouwers brouwen op beperkte schaal en ambachtelijke manier enkele merkwaardige bieren, m.n. Oerbier, Arabier, Boskeun, Dulle Teve, Stille Nacht en Stout. Alle bieren zijn niet-gefilterd, niet-gepasteuriseerd en met nagisting in de fles.

Maak tijdens een bezoek kennis met de verschillende bieren, gebrouwen van gerst. Na het bezoek is een degustatie mogelijk.
Individueel bezoek en bezoek met een kleinere groep is mogelijk op zondagnamiddag om 15u.

Landschapsbelevingscentrum 'De Handzamevallei'

'De Handzamevallei'

Het landschapsbelevingscentrum is het startpunt voor de verkenning van de Handzamevallei. Hier vind je een dorpsonthaalpunt waar je allerlei informatie kan lezen over de geschiedenis van het dorp, de invloeden van het water en het belang van de Handzamevaart en -vallei. Ook om je te weten welke dieren en planten hier leven.
Vanuit het landschapsbelevingscentrum vertrekt de Natte Broekenroute (6 km) die je dwars door de Broeken van de Handzamevallei leidt. Een deel van de route loopt over onverharde, soms drassige paden. De wandeling is niet bewegwijzerd, maar kan digitaal of aan de hand van een brochure worden bewandeld. Via je smartphone kan je de app gratis downloaden via de App Store en Google Play.
Tijdens de openingsuren kan je een toestel lenen in het centrum aan de balie. Er is ook een kinderversie van deze route beschikbaar op smartphone.
In het centrum is het Archeologisch site museum ondergebracht die plaatselijke opgravingen van de Bronstijd tot de Middeleeuwen toont. De collectie van het museum is opgebouwd rond 4 thema's nl. muntschat van Werken, Hoge Andjoen motte, grafheuvels uit de Bronstijd en abdij Hemelsdale.

Het Vrijbos

Fietsen langs de Korte Keten

Het Vrijbos, dat je misschien kent van de roversbende van Bakelandt, werd in Wereldoorlog I voor de Duitsers het strategisch punt bij uitstek. Het bos was doorweven met een net van spoorwegen die aangesloten waren op de spoorlijn Staden-Westrozebeke. Hierdoor konden ze gemakkelijk hun zwaar materiaal en geschut vervoeren. Het bos werd stilaan omgebouwd tot een oorlogsarsenaal van het Duitse leger. In september 1918 zette men het offensief in tegen het Duitse leger. Van het woud van Houthulst bleven enkel nog kapotgeschoten stammen over. Momenteel is het bos een prachtig wandelgebied met ruim 5 km aan wandelpaden.

Belgische militaire begraafplaats Houthulst

Belgische militaire begraafplaats Houthulst

Deze militaire begraafplaats aan de rand van het bos van Houthulst ontstond na de Eerste Wereldoorlog. De 1.723 Belgische graven zijn afkomstig uit veldgraven en kleinere begraafplaatsen uit de omgeving. De meeste soldaten sneuvelden op 28 of 29 september 1918, tijdens het Eindoffensief. Op deze begraafplaats vind je ook 81 Italiaanse graven. Deze Italiaanse soldaten waren Duitse krijgsgevangenen. Deze Belgische militaire begraafplaats is de tweede grootste en heeft een zespuntige ster als grondplan.

Extra info:
Dagelijks geopend van zonsopgang tot zonsondergang.
Gratis toegankelijk.

't Hof van de Rhille

koe

Gelegen nabij de Woumense broeken en het natuurreservaat de Blankaart, net buiten het centrum van Woumen vind U ons melkveebedrijf terug. Reeds enkele generaties terug werd op dit bedrijf melk verwerkt. Maar de nieuwe, jonge generatie probeert er met de overheerlijke dessert en zuiveldrankjes het zuivelgamma op het bedrijf een frisse toets te geven. Een greep uit het aanbod :hoeveboter, kruidenboter, chocopasta karnemelk, karnedrink, volle melk, chcolademelk, volle & magere yoghurt, drinkyoghurt, platte kaas, pudding,rijstpap, chocomousse en heerlijke hoeve-ijsjes. Aan jullie de keuze :-)
Pollaertstraat 29  |  8600 Diksmuide

 

Toon grote kaart
Download de route als GPXEen GPX bestand kan je overzetten op een GPS.

Op de kaart

Doen

Fietsen

Wandelen

Varen

Paardrijden

Toeren

Andere

Eten en drinken

Slapen

Praktische info

Kies een categorie aan de linkerkant om de kaart te gebruiken.
Terug omhoog Terug omhoog

Door de coronacris kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je deze zomer wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF