Palingbeekwandelroute - Oorlog en vrede in de Palingbeek

Wandelen
Zillebeke

Een mislukt economisch project, een verwoestende oorlog en jaren van verwaarlozing maken van provinciedomein De Palingbeek een absoluut te ontdekken parel. De nieuwe bewegwijzerde wandeling slingert door oude en nieuwe delen van het domein. Je ontdekt er stilteplekjes en even goed plaatsen waar de geschiedenis tastbaar aanwezig is. En ezels!

Download hier de handige routefiche!

Label: 
Ik zomer West-Vlaams

Route informatie

Afstand: 
12,50km

Routedetails

Startpunt: 
We parkeren op de hoofdparking (Palingbeekstraat 18, Zillebeke) van het provinciedomein. Links van het restaurant De Palingbeek (1) volgen we de trappen naar de Vaart. De resten van de Sint-Elooibrug liggen nog in het gras.
Bewegwijzering: 
Bewegwijzerd met zeshoekige bordjes
Op je route: 

The Bluff

Knuppelpad - The Bluff

Langs het knuppelpad kaom je langs de kraterwand van The Bluff. In het najaar van 1914 bereikten de Duitsers de verlaten werf rond het nieuwe kanaal. Ze zetten er hun stellingen op en kunnen er de adem van de tegenpartij bijna ruiken. De artilleriebeschietingen en mijnontploffingen woelen het landschap om. Aan het infopaviljoen van The Bluff kan je een interessante film zien over de Eerste Wereldoorlog op de Ieperboog.

Meer info

AstroLAB Iris

AstroLAB IRIS - Ieper - Westhoek - volkssterrenwacht - familievriendelijke uitstap

Eén van de zes Vlaamse volkssterrenwachten is het AstroLAB Iris in het Provinciaal Domein De Palingbeek. Je kan er vanalles leren over sterren, het heelal, de zon... Ideaal voor een woensdag- en zondagnamiddagactiviteit, want dan zijn ze gratis geopend voor het brede publiek.

Meer info

Sluis 7 bis

Sluis 7 bis

Beneden aan de Vaart ontdek je stenen resten. Het zijn overblijfselen van Sluis 7 bis. Dit was één van de zestien afgewerkte sluizen langs het kanaal. Wist je dat iedere sluis ook een sluiswachterswoning had? Nu is het een prachtige natuurplek, maar ook het verhaal van de mislukte vaart en het oorlogsverhaal.

Bezoekerscentrum De Palingbeek

bezoekerscentrum De Palingbeek - familievriendelijk - op stap met kinderen -  Flanders Fields - Ieper - Provinciedomein De Palingbeek - natuur - wandelen

Rondom het bezoekerscentrum ligt een modelboerderij waar op ecologische wijze groenten en fruit worden geteeld. Binnen wordt de ontstaansgeschiedenis van het provinciedomein op kindvriendelijke wijze uit de doeken gedaan. Je kan er ook een toffe zoektocht aanschaffen die zich in het domein afspeelt.

Meer info

Caterpillar

Palingbeekwandelroute

Caterpillar is het resultaat van een enorme mijnontploffing op 7 juni 1917 om 3u10 waarbij 32 ton springstof in de lucht werd geblazen. Nu is het een vredige plek, waar kikkers een vredesconcert houden in de met water gevulde krater. De plek is machtig schoon ondanks zijn wrede ontstaan.

Hill 60

Hill 60 - foto MAF

We bevinden ons midden de frontregio. Op deze lijn zaten de Duitsers en geallieerden op amper enkele meters van elkaar in volle oorlogstijd. Hill 60 is authentiek gebleven dankzij een Engels legerofficier die na de oorlog dit stukje grond kocht om te bewaren voor het nageslacht.

Meer info

Toon grote kaart
Download de route als GPXEen GPX bestand kan je overzetten op een GPS.

Op de kaart

Doen

Fietsen

Wandelen

Varen

Paardrijden

Toeren

Andere

Eten en drinken

Slapen

Praktische info

Kies een categorie aan de linkerkant om de kaart te gebruiken.
Terug omhoog Terug omhoog

Door de coronacris kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF