Wandelen in Nieuwpoort

Wandelen
Nieuwpoort
Wandelen in Nieuwpoort op de Kustwandelroute

Deze wandeling toont de mooie natuur die Nieuwpoort rijk is. Een portie duinen, een machtig zicht op zee en je gaat zelf letterlijk het water op tijdens de overzet met het veerbootje Roger Raveel (check zeker de openingsuren).
Voor wie graag op voorhand al weet wat er te ontdekken valt tijdens de wandeling, zijn er nu ook de Google Streetviewbeelden langs autoloze wegen aan de Kust. Handig en vooral super mooi!


Veel plezier tijdens deze wandeling!

Route informatie

Afstand: 
14,40km
Reliëf: 
Zacht hellend
Grond: 
Grotendeels verhard
Vorm: 
Lusvormig beide richtingen
Type route: 
Knooppuntroute

Routedetails

Startpunt: 
Starten doe je aan knooppunt 75
Bewegwijzering: 
Volg de knooppuntenbordjes: 75-85-6-76-75-77-3-1-98-88-97-93-89-90-82-77-76-75
Op je route: 

Windschermen en gedichten

Gedichten lezen op de windschermen op het Leopoldsplein in Nieuwpoort

Knooppunt 75 bevindt zich ter hoogte van het Leopoldplein. Daar ontdek je prachtige windschermen met gedichten op. Het verkeersvrije plein is een leuke plek om even te verpozen en poëtisch te worden. De 14 windschermen laten je gedichten lezen die verwijzen naar de Noordzee en Nieuwpoort

Men, Kunstwerk Beaufort 2018 van Nina Beier

Men, het kunstwerk met paarden van Nina Beier in Nieuwpoort voor Beaufort 2018

Een prachtig kunstwerk, waarvoor je even het strand op moet gaan. Kunstenares Nina Beier verzamelde ruiterstandbeelden die niet langer in publieke ruimtes stonden en installeerde ze in formatie op het strand. Prachtig is het wanneer ze bij het wegtrekken van de zee uit het water verschijnen. Door de beelden in het unieke en ongebruikelijke decor te plaatsen, wordt het element van prestige vervangen door drama. 
Bijzonder knap en zeker een kijkje waard!

Meer weten!

De Barkentijn

Verblijf De Barkentijn in Nieuwpoort

Langs de zeedijk ontdek je plots dit opvallende gebouw. Deze prachtige villa in Normandische stijl was van Baron Crombez en vroeger ook gekend als Villa Crombez. Nu is het gebouw beschermd en doet het dienst als een vakantiecentrum: De Barkentijn.

Meer info!

The White Residence

The White Residence of voormalig Le Grand Hotel in Nieuwpoort

Even voorbij De Barkentijn ontdek je nog een prachtig gebouw: The White Residence, of ook wel gekend als het voormalig Le Grand Hôtel. Dit iconisch art decogebouw is een prachtig staaltje architectuur en is eveneens geklasseerd. Het werd in 1924 gebouwd en ontworpen door architect A. Lagache. Je droomt meteen even weg naar de tijd van toen.

Meer weten!

Een plekje uit de wind

windschermen met oude foto's van Nieuwpoort

Zet je even neer en geniet van het zicht op zee en strand, de zeedijk, de havengeul en het natuurreservaat de IJzermonding. Leuk zijn hier ook de glazen wanden met foto's van de badplaats vroeger. Zo ontdek je foto's van het Casino, het Grand Hotel en tal van prachtige villa's.

 

Fiets- en wandelpromenade

Wandelen en fietsen langs de promenade in Nieuwpoort

Autovrije promenade van Nieuwpoort Bad naar Nieuwpoort-Stad (of omgekeerd). Terwijl je wandelt of fietst geniet je van het prachtige zicht op de havengeul.

Het Veer Roger Raveel in Nieuwpoort

Kunstig overvaren met het veer Roger Raveel in Nieuwpoort

Schipper mag ik overvaren... Scheep in op het kunstige veerbootje Roger Raveel in Nieuwpoort. Handig en leuk!

Meer weten!

Vlaams Natuurreservaat De IJzermonding

Prachtige natuurt in het Vlaamse Natuurreservaat De Ijzermonding in Nieuwpoort

Deze unieke biotoop heeft het allemaal. Prachtige natuur om door te wandelen. Hier komen zoet en zout water samen waardoor een uniek natuurgebied is ontstaan. Je vindt er het hele jaar door prachtige wadvogels terug en wie weet zelfs een zeehondje!

Meer weten!

De Vuurtoren van Nieuwpoort

De vuurtoren in Nieuwpoort

Net voor je de duinen in gaat richting strand, kom je nog voorbij de vuurtoren van Nieuwpoort. Deze toren die voor menig visser een thuisbaken was en is heeft best al wat doorstaan. De toren werd al in 1881 gebouwd, maar met de oorlog stukgeschoten tijdens de 'Slag van de IJzer' in oktober 1914. De toren werd in 1923 terug opgebouwd om opnieuw tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers met dynamiet werd verwoest. De huidige toren werd in gebruik genomen in 1949. Een betonconstructie die 27 meter boven de zeespiegel prijkt.

Westfront Nieuwpoort

Bezoekerscentrum Westfront Nieuwpoort

Het ruiterstandbeeld van Albert I vind je aan het Bezoekerscentrum Westfront. Een opvallend gebouw aan de Ganzepoot waar de IJzer mondt in zee. Ga hier zeker even binnen om het verhaal van de onderwaterzetting tijdens de wereldoorlog te ontdekken. Vergeet zeker ook niet boven p het monument te gaan, want daar wacht je een machtig zicht op de omgeving.

Meer weten!

Nieuwpoort Stad

Het centrum van Nieuwpoort

Het stadsgedeelte van Nieuwpoort is heel gezellig om doorheen te wandelen. De stad heeft enkele interessante bezienswaardigheden, zoals de Stadshalle met het belfort (erkend als UNESCO Werelderfgoed), maar ook de Vismijn en vele kunstwerken. Het is een plek met een enorme geschiedenis en doorspekt met legendes als die van Jeanne Panne.

Leopold II-park

Het Leopold II-park in nieuwpoort

Dit park werd recentlijk heraangelegd en is een mooie groene long om doorheen te wandelen.

Meer weten!

Toon grote kaart
Download de route als GPXEen GPX bestand kan je overzetten op een GPS.

Op de kaart

Doen

Fietsen

Wandelen

Varen

Paardrijden

Toeren

Andere

Eten en drinken

Slapen

Praktische info

Kies een categorie aan de linkerkant om de kaart te gebruiken.
Terug omhoog Terug omhoog

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF