Wandeling Poelberg en Meikensbossen

Wandelen
Tielt
De Poelberg is een heuvel vol verhalen. Dankzij het wandelnetwerk kan je er nu heerlijk op en rond wandelen. Vlakbij zijn ook de jonge Meikensbossen die je uitgebreid kan verkennen. Een cultuurlandschap vol verhalen.

Route informatie

Afstand: 
7,90km
Reliëf: 
Zacht hellend
Grond: 
Grotendeels verhard
Vorm: 
Lusvormig Eenrichting
Type route: 
Knooppuntroute

Routedetails

Startpunt: 
We parkeren op de kleine parking in de Bergstraat. Via een houten hekje komen we in het Poelbergbosje (1), een idyllische plek voor een picknick. We volgen het knuppelpad en het graspad tot aan het volgende houten hekje waar we rechts afslaan.
Bewegwijzering: 
Wandelnetwerkbordjes
Op je route: 

3. Meikensbossen

Wandelen in de Meikensbossen - Beeld Marijn Follebout

Aan de voet van de heuvel ligt het Meikensbos dat zo'n 63 hectare groot is. Een afwisselend landschap met oud en jong bos, dreven, hooi- en weilanden. Hier en daar vind je ook een poel. Het uitzicht op de Poelbergmolen zorgt voor een pittoresk gegeven.
Meer over dit bos

Sint-Annakapel

Sint-Annakapel

Deze kapel zou nooit dienst doen als dusdanig. Het gebouw werd in 1864 gebouwd omet de bedoeling om een nieuwe parochie te stichten in deze uithoek van Dentergem. Het bisdom vond dit niet nodig en heeft de kapel dan ook niet ingewijd werd het nooit als kerkgebouw gebruikt, maar uiteindelijk als opslagplaats door een plaatselijke pachter.
(Deze kapel vind je ter hoogte van knooppunt 29)

Poelbergmolen

De Poelbergmolen

Het geeft een landschap altijd iets bijzonder, een molen. Deze molen werd gebouwd rond de jaren 1726 en werd begin jaren ‘90 opnieuw maalvaardig gemaakt. Als de molenaar aan het werk is moet je dus zeker eens binnen piepen. Eveneens een ideale plek voor een picknick met zicht op de molen of om eventjes uit te blazen.
Meer over de Poelbergmolen

(Deze molen vind je net voorbij knooppunt 13)

Poelbergsite

De Poelbergsite

In het oude schookte en klooster vind je nu een bezoekerscentrum en brasserie. Zo'n honderd jaar geleden kwamen de kinderen uit de buurt hier school lopen. Het was in 1984 dat de ble van school De Hoop voor de laatste keer ging. In het bezoekerscentrum vind je boeiende verhalen over de regio.
Meer over het bezoekerscentrum
Meer over de brasserie

(Je vind het bezoekerscentrum ter hoogte van knooppunt 17)

Toon grote kaart
Download de route als GPXEen GPX bestand kan je overzetten op een GPS.

Op de kaart

Doen

Fietsen

Wandelen

Varen

Paardrijden

Toeren

Andere

Eten en drinken

Slapen

Praktische info

Kies een categorie aan de linkerkant om de kaart te gebruiken.
Terug omhoog Terug omhoog

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF