Getest: varen en fietsen in de Westhoek

Fietssafari in de IJzervallei

Traag glijdt de Seastar door de ongerepte polders. De vriendengroep installeert zich op het zonnedek en bestelt een flesje cava om het vakantiegevoel kracht bij te zetten. De fietstocht van Diksmuide naar Nieuwpoort verloopt in een gemoedelijke sfeer. “De vele stopplekken maken van deze tocht een toffe ervaring. Boeiend, leerrijk en culinair verrassend”, klinkt het achteraf enthousiast.

(Tekst en foto's: Marijn Follebout)

De formule varen – fietsen van rederij Seastar is vooral in de zomer een groot succes. Vandaag legt kapitein Olijslager zelfs twee boten in die de IJzer afvaren tussen Nieuwpoort en Diksmuide. Samen met een hechte vriendengroep uit Roeselare  - ze kennen elkaar van school en Kazou – testen we de formule uit. Florine (26) en Yannick (30) verwachten binnen vijf maanden hun eerste kindje. Bram (26) en Mathieu (26) zijn al een jaar gelukkig getrouwd. Thomas (31) is de ouderdomsdeken van de groep en Marieke (24) de benjamin. Ze heeft het hart op de tong. Magalie (26) is wat stiller en eva (24) houdt van plezier maken. Marjoleine (24) tenslotte is de spil die hen allemaal verbindt.

Gratis routekaart

Schrijf je in en ontvang de handige kaart van deze route in je mailbox.
Café IJzerboomgaard
Café IJzerboomgaard

Smullen op het provinciedomein

Na een dik anderhalf uur meren we aan in Diksmuide. Wat verderop ligt het gloednieuwe provinciedomein IJzerboomgaard met zijn waterspeeltuin, kinderboerderij, toffe picknickplekjes en sfeervol café in een prachtig gerestaureerde schuur. De boterhammen met Korte Keten – producten en huisgemaakte drankjes gaan vlotjes binnen. “Je wordt bediend door medewerkers van vzw De Groene Kans. Het is prachtig dat die mensen hier kansen krijgen zich te ontplooien. Dat inclusiegegeven en het hele concept van café IJzerboomgaard – zero waste – vind ik echt top”, zegt Magalie. Een ontdekking, vindt ook Eva. “Het is er tof om te fietsen en te chillen. De IJzerboomgaard zet mij aan nog meer provinciedomeinen te verkennen.”

Eindeloze uitzichten

Een duik in de Verhalenkelder onder de Dienst Toerisme leert ons alles wat we moeten weten over de rijke geschiedenis van deze regio. Hoe Diksmuide op een droge uitloper van de Midden-West-Vlaamse heuvelrug ontstaan is aan de samenvloeiing van de Handzamevaart en de IJzer. En hoe de polders geleidelijk aan werden gewonnen op de Noordzee die toen nog via kreken tot diep in het binnenland reikte. Diksmuide groeide in de middeleeuwen uit tot een welvarende handelsstad, maar werd in de 16e en 17e eeuw meegesleurd in de oorlogen die de Westhoek teisterden. Ook de Eerste Wereldoorlog betekende voor de boterstad een ramp waar de stad maar moeilijk van kon herstellen.

In de polders lijken de golvende weiden alleen nog de schuimkoppen te ontbreken om aan de zee te doen denken. “Het is de max om toerist te zijn in je eigen provincie”, zegt Mathieu. “Het is verbazend hoe mooi alles is zo dichtbij huis. Je moet er alleen op gewezen worden.” Yannick groeide op in Diksmuide en kent de streek op zijn duimpje. Toch ontdekt hij ook tijdens deze route nog nieuwe plekken. De wegen kronkelen zich langs weiden en grachten. Marieke houdt wel van dat sterk gevarieerde landschap, maar is geen fan van de vele putjes in de weg. We passeren amper een auto. De groep begint zowaar te zingen. “Voor niet-geoefende fietsers is dit een perfecte tocht”, zegt Thomas, in het dagelijkse leven LO-leraar in Roeselare. “Ik ben vooral fan van die eindeloze uitzichten.”

Polders

Authentieke couleur locale

Net over de Tervatebrug ligt tearoom ’t Zoetebekje op de linkeroever van de IJzer. We worden verwacht voor taart en gebak. Marieke laat hond Baziel binnen. Tot grote hilariteit van de aanwezige gasten maant gastvrouw Florence haar hondje terug naar de achterdeur. In ’t Zoetebekje heerst altijd een huiselijke sfeer. “Een openbaring”, zegt Magalie. “Het interieur neigt naar dat van een bruine kroeg, maar biedt zoveel meer. Gastvrouw Florence begroet luidkeels en onbevangen elke gast die haar zaak binnen stapt. En dan die heerlijke taarten! Gewoon zalig!” Marjoleine is het volmondig met haar eens: “Authentieke couleur locale van de Westhoek.”

Jaagpad lans de IJzer

We passeren de Viconia kleiputten waar natuurliefhebber Bram graag even de benen wil strekken. “Eerlijk, ik haat fietsen. Dankzij onze culinaire stops is deze tocht wel goed te doen. Maar de Viconia kleiputten zijn helemaal mijn ding”, zegt de bioloog van opleiding en nu actief als leraar wetenschappen.

Deze kleiputten zijn ontstaan door het tekort aan bakstenen tijdens de heropbouw na de Eerste Wereldoorlog. De familie Forizoone richtte in Nieuwpoort een eigen steenbakkerij op. De klei werd onder andere hier in Stuivekenskerke ontgonnen en dat tot 1979. In 1981 werden de putten als natuurgebied erkend.

Indrukwekkend museum

De Viconiastraat brengt ons terug naar de IJzer die we nu verder stroomafwaarts volgen tot in Nieuwpoort. Het jaagpad langs beide oevers baadt in het groen. “Zijn er veel mensen gestorven bij de onderwaterzetting van de IJzer?”, vraagt Marieke zich terecht af. We raden haar aan het antwoord zelf te zoeken in Westfront, het indrukwekkende WOI-museum onder het Albert I – monument in Nieuwpoort.

Vooral het verbluffende werk ‘Panorama van de IJzerslag’ van frontschilder Alfred Bastien gooit hoge ogen. Boven het monument heb je een prachtig 360°-panorama over de IJzermonding, de jachthaven en de polders tot Diksmuide. Marieke heeft haar opzoekingswerk verricht. “De inundatie van de IJzervlakte eind oktober 1914 leidde niet tot slachtoffers, wel werd de Duitse opmars gestopt”, doceert ze.

Speuren naar zeehonden

In het binnenland zien we donkere wolken samen trekken. Aan zee schijnt de zon nog volop. We fietsen door natuurgebied IJzermonding tot op het 543 meter lange Oosterstaketsel waar we worden omringd door de zee. Geen mooiere plek om deze fantastische dag af te sluiten. In onze verbeelding zien we de zon ondergaan. We speuren het water af op zoek naar zeehondjes die het beschermde strand van de IJzermonding komen opzoeken. “Dit was een fietstocht die de batterijen helemaal oplaadt”, laat Eva opgewekt weten. “De perfecte daguitstap”, vindt ook Thomas. “De combinatie varen – fietsen is zalig. Alle stress valt weg en op elke stopplaats kan je uitgebreid de tijd nemen”, beklemtoont Marjoleine.

IJzermonding

Reca onderweg

Café IJzerboomgaard

Café IJzerboomgaard

Kinderboerderij ’t Land van Vlierbos bevindt zich in het provinciedomein IJzerboomgaard. Je kan er vrij door de stallen en de weiden lopen. Centraal in de kinderboerderij vind je het café IJzerboomgaard in een mooi gerestaureerde schuur. Je kan er heerlijke Vlierbosproducten en lokale bieren en frisdrank nuttigen.

 

Tearoom ’t Zoetebekje

In ’t Zoetebekje proef je van de lekkerste zelfgebakken taarten in een prachtig interieur. Zowel koffie- als bierliefhebbers zijn hier aan het juiste adres. ’t Zoetebekje bevindt zich op de linkeroever van de IJzer. Bij mooi weer staat een terras uit.

 

Ambassadeur aan het woord: Tijs Demyttenaere van VZW De Groene Kans

“De hoeve moet een open huis worden”

Het is zondag en Tijs Demyttenaere is net met zijn twee kinderen de paarden op kinderboerderij ’t Land van Vlierbos eten aan het geven. Het werk stopt nooit voor de technisch coördinator van VZW De Groene Kans. “De naam ’t Land van Vlierbos legt de link naar de biologische producten die de Groene Kans produceert. Het zijn die producten die we serveren in het café Ijzerboomgaard.”

VZW De Groene Kans is een maatwerkbedrijf waar medewerkers met al dan niet tijdelijke afstand tot de arbeidsmarkt zich kunnen ontplooien. “We nemen het beheer en het onderhoud van de zone rond de hoeve op ons. Het is de bedoeling dat de hoeve een open huis wordt, waar zowel onze werknemers zich goed voelen in hun job en waar bezoekers van alles kunnen beleven.”

Tijs troont zijn kinderen graag mee naar de IJzerboomgaard. “Vooral de natuurlijke spelelementen op en rond het water spreken erg tot de verbeelding. Een natte broek moet je er als ouder voor lief bij nemen. Ook in de kinderboerderij en de zelfpluktuin vertoeven ze heel graag.”

Info: www.tlandvanvlierbos.be

Praktisch over deze route:
  • De formule varen – fietsen (Nieuwpoort – Diksmuide) kost 15 euro per persoon. De fiets kan mee aan boord. Er is ook een reparatiekit aanwezig. Je kan online reserveren via www.seastar.be. Het inschepen gebeurt 20 minuten voor het vertrek ter hoogte van Brugse Steenweg 3, Nieuwpoort.
     
  • Gratis parking voor klanten van Seastar
     
  • Afstand: 31,5 km

Gratis routekaart

Schrijf je in en ontvang de handige kaart van deze route in je mailbox.


Nog meer fietstips: