Een eerbetoon van 600.000 beeldjes

Omringd door 600.000 mannetjes uit klei ligt een gigantisch ei, klaar om open te barsten. De kunstinstallatie ComingWorldRememberMe in Provinciedomein de Palingbeek is indrukwekkend. Het is een eerbetoon aan de vele slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog en tegelijk een hoopvolle blik op de toekomst. Wij fietsen vanuit vredesstad Ieper langs een aantal unieke WOI-sites op de Ieperboog, het front van honderd jaar geleden. In het ‘Niemandsland’ van de Palingbeek gaan we te voet verder, op zoek naar de ankerpunten van de oorlog in het landschap.

Hieronder alvast enkele toppers die je op de route passeert.

De volledige route met alle tips en praktische informatie vind je in het online magazine van mei.

Menenpoort Ieper - Eerste Wereldoorlog - oorlogssite - Westhoek
Menenpoort
Westhoek

Onder de Menenpoort waar elke avond om 20 uur de Last Post weerklinkt, hangt een respectvolle stilte. Een doorgang onder de 17e -eeuwse vestingen van Ieper brengt ons op het verkeersvrije fietspad langs de prachtige Zillebekevijver.

De witte gedenksteen bovenop Hill 62 - het getal duidt op de hoogte boven de zeespiegel - kijkt uit over Ieper. In het park, opgericht ter ere van de Canadese soldaten, kan je een speld horen vallen. Het gras is netjes getrimd, de paadjes zijn onberispelijk.

 

Fietsend richting knooppunt 33 komen we aan de ingang van Provinciedomein de Palingbeek. Hier stappen we af voor een wandeling door een bijzondere, door de mens gevormde, brok natuur. Vanaf het infopunt van ‘The Bluff’, Engels voor ‘steile helling, stappen we in het verhaal van de bijzondere kunstinstallatie ComingWorldRememberMe. In een glazen bak glimmen 600.000 ‘dog tags’, een naamplaatje voor elk slachtoffer van de Eerste Wereldoorlog op Belgische bodem.

Het pad eindigt op een uitkijkplatform boven de kunstinstallatie. In een vlakte liggen 600.000 mannetjes uit klei rond een enorm opengebarsten ei. De afgelopen jaren konden duizenden vrijwilligers van over de hele wereld zo’n beeldje boetseren en bakken. Het ei staat voor de toekomst, een nieuwe wereld die geboren wordt.

cwrm_c_provincie_w-vl_harold_naeye_16.jpg
CWRM
Westhoek
In Flanders Fields Museum
Westhoek

Waar je ook zeker even halt moet houden

  • Vanuit het bezoekerscentrum worden regelmatig gegidste wandelingen naar de kunstinstallatie georganiseerd. De tentoonstellingsruimte in het centrum – aanrader voor kinderen! – is elke namiddag open van 13u30 tot 17u30.

  • Het bekendste WOI-museum van de wereld, het In Flanders Fields Museum huist in de Lakenhalle van Ieper op de Grote Markt. De interactieve tentoonstelling legt de nadruk op de gevolgen van de oorlog voor de regio rond Ieper. Aan de hand van persoonlijke verhalen krijg je een beklijvend relaas.

 

Lekkere adresjes in de buurt

  • Brouwerij Kazematten is gevestigd in de 17e -eeuwse vestingen die Ieper omwallen. Waar ooit munitie werdopgeslagen, worden nu heerlijkebieren als Wipers Times, SaisonTremist en Grotten Santé gebrouwen. Naast de brouwerij ligt een brasserie waar je dagelijks, met uitzondering van maandag, terecht kan. Bezoek er ook het onthaalcentrum van de Kazematten.
  • Restaurant en tea-room Hill 60 ligt aan de voet van de wereldberoemde WOI-site in Zillebeke. Het restaurant staat voor een eerlijke ambachtelijke Vlaamse keuken.

Brasserie De Kazematten
Brasserie De Kazematten
Westhoek
Logeren in Poperinge
Westhoek

Weekendje weg in de Westhoek

De Ieperboog, de hele frontzone rond Ieper, verken je niet op één dag. Er zijn zoveel WOI-relicten te ontdekken, prachtige musea en bijzondere natuurgebieden te ontdekken dat je er beter meteen een heel weekend voor uittrekt. Slapen kan je in:

Meer logiestips in de westhoek

Deze route verscheen in het magazine van mei. Bekijk hier het volledige magazine.

Andere routes van deze editie

Door de coronacris kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je deze zomer wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF