Een hoppe(lig) parcours

Fietsen in het land van brouwers en volkscafés

De hartelijkheid van de Westhoek vertaalt zich perfect in de typische volkscafés. Waar je de drempel binnenstapt, voel je je meteen thuis. Of zoals in de Hekseketel in Watou waar we al een kwartier aan de toog zaten voor Lena door had dat er ‘volk’ was. Deze mooie knooppuntenroute brengt ons van het centrum van Poperinge naar de schreve. We worden getrakteerd op weidse vergezichten, prachtige brokken natuur en natuurlijk heel veel cafés. Een perfecte route voor het Weekend van het Volkscafé (14 en 15 april)!

Hieronder alvast enkele toppers die je op de route passeert.

De volledige route met alle tips en praktische informatie vind je in het online magazine van april.

Hopmuseum
Hopmuseum
Westhoek

Meer dan driehonderd bieren lachen ons toe op de benedenverdieping van het Hopmuseum. In de voormalige weeg- en opslagplaats werd een indrukwekkende tentoonstelling gebouwd rond de bijzondere hopbelletjes. Verdeeld over vier verdiepingen krijg je een goed beeld van de hopteelt.

Aan de rand van het Helleketelbos verwacht je elk moment een paar reeënogen te zien verschijnen. Rond het vakwerkhuisje – een heksenhuisje volgens de kinderen uit de streek – ligt een indrukwekkende grazerszone. Je kan er, met dank aan het wandelnetwerk Hoppeland, vrij tussen de grazers wandelen.

 

 

In hopboerderij ’t Hoppecruyt telen ze al vijf generaties kwaliteitshop. Gastvrouw Benedicte gordt haar accordeon om en steekt een lofzang af over de geheimen van de fascinerende plant. Elk bezoek wordt afgesloten met een proevertje.

Voor de Sint-Sixtusabdij van Westvleteren heerst altijd een zekere drukte. Hun hemelse Westvleteren is wereldwijd bekend. Café In de Vrede zit afgeladen vol. Een enorm contrast met de abdij aan de overkant van de straat waar de stilte door de gangen kruipt.

In de Vrede, Vleteren
In de Vrede
Westhoek
Erfgoedwandelroute Poperinge
Poperinge
Westhoek

Waar je ook zeker even halt moet houden

Het wondermooie kasteelpark De Lovie is beslist een bezoekje waard. In het vrij toegankelijke domein wonen 300 jongeren en volwassenen met een verstandelijke beperking. Bovenop de Drogenbroodberg staat een bevallig prieeltje. De heuvel dankt zijn naam aan de arbeiders die met droog brood werden betaald.

De historische binnenstad van Poperinge ontdek je niet door er vlug doorheen te fietsen. Wie de dodencellen, Talbot House en de fijne gastronomie wil ontdekken, trekt best wat meer tijd uit.

 

Lekkere adresjes in de buurt

  • Het volkse streekbierencafé De Helleketel ligt aan de rand van het Helleketelbos. Bij Lena voel je je meteen thuis. Iedereen zit er als het ware gezellig in de woonkamer te keuvelen.
  • Restaurant Terminus in Watou is een huiselijk restaurant aan de grens met Frankrijk. Ambassadeur van het Lekkere Westen.
  • Herberg 't Jagershof
Het Jagershof Poperinge
Het Jagershof
Westhoek
Weekendje weg in Zonnebeke
Westhoek

Weekendje weg in de Westhoek

Wie de Westhoek wil omarmen, maakt er best een lang weekend van. De regio telt tientallen logies waar je kan logeren als een ‘god naast Frankrijk’. Stap even uit dedagelijkse sleur en laat je wiegen op een bed van streekproducten, heerlijke gastronomie en toffe attracties.

Meer logiestips in de westhoek

Deze route verscheen in het magazine van april. Bekijk hier het volledige magazine.

Andere routes van deze editie

Door de coronacris kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je deze zomer wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF