Feest op de fiets

Kleurrijke tocht langs roodbruine brouwerijen

Het magische van de vlasstreek? Dat moet het licht zijn dat zacht op de velden schijnt. Deze knooppuntroute langs verkeersluwe wegen in het zuidoosten van West-Vlaanderen, het hart van de Leiestreek, verrast keer op keer. Om elke hoek loert een streekbier, een groene oase of een rustig plekje. Onderweg ook twee brouwerijen die deelnemen aan Rondje Roodbruin, het festival van de roodbruine bieren op zondag 6 mei. Redenen genoeg om er een feest op de fiets van te maken.

Hieronder alvast enkele toppers die je op de route passeert.

De volledige route met alle tips en praktische informatie vind je in het online magazine van april.

Gavers Enquêteurs
De Gavers
Leiestreek

Onze eerste stop is de Groene Long, een educatief natuurontwikkelingspark. “De Groene Long is in mei op zijn mooist. De hooilanden staan dan in bloei en de boomgaard draagt bloesems.

We passeren op onze route prachtige hoeves met tot de verbeelding sprekende namen. De mooiste is ‘’, waar we de Leie verlaten. Hier zou al sinds de 5e eeuw geboerd worden. De huidige hoeve dateert van de 19e eeuw. Let ook eens op de weide achter de hoeve waar je de middeleeuwse wal nog steeds kan zien.

Voor een bezoek aan Brouwerij Verhaeghe in Vichte moeten we net voorbij knooppunt 14 in de Lendedreef naar links in plaats van rechtdoor en op het einde van de weg slaan we rechtsaf in de Beukenhofstraat. De eerste straat rechts is het Sint-Dierikserf waar Paul Verhaeghe in 1885 zijn brouwerij startte. Wij komen er het dorstlessende roodbruine Duchesse de Bourgogne proeven. Brouwerij Verhaeghe is op weekdagen dagelijks te bezoeken vanaf zes personen,mits reservatie.

Duchesse de Bourgogne
Leiestreek
De Zavelput
Leiestreek

Waar je ook zeker even halt moet houden

Provinciaal domein de Gavers ontstond door zandwinning voor de aanleg van de E17, toen nog E3. In dit rijk van watervogels valt van alles te beleven. In de namiddag kan je in het hoofdgebouw de tentoonstelling ‘Kopje onder in de Gavers’ meepikken. Er is ook een klim- en touwenparcours die zelfs de grootste avonturiers zoet weet te houden.

Twee wandelaars met hond raden ons aan een ommetje te maken in natuurreservaat De Zavelput. “Zo’n mooie plek die niemand kent”, klinkt het.

 

Lekkere adresjes in de buurt

  • De truitjes van Sagan en Cancellara sieren de muren van het gezellige wielercafé Chasse Patate dat in het centrum van Bavikhove ligt.
  • In Brouwerij De Meester kan je lekker tafelen bij een ‘meester’-brouwer. Dirk De Meester en Ann Verfaillie ontvangen in het weekendgasten met open armen in hungezellig sfeercafé.
Brouwerij De Meester Harelbeke Stasegem bier café
Brouwerij De Meester
Leiestreek
Leiestreek

Weekendje weg in de Leiestreek

Je kan gemakkelijk een weekendje vullen in dit deel van de Leiestreek, waar het vlakke West-Vlaanderen over gaat in glooiende heuveltjes.

  • Wie houdt van luxe en rust is bij Le Secret de Sarah aan het juiste adres. 

  • De Sky Lounge van het prestigieuze viersterrenhotel Blue Woods biedt een uniek uitzicht op de streek.

Meer logiestips in de leiestreek

Deze route verscheen in het magazine van april. Bekijk hier het volledige magazine.

Andere routes van deze editie

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF