Fietsen door de stille Oudlandpolder

Het verhaal van de Oudlandpolder is er een van prachtige vergezichten, heerlijke stiltes en bijzondere boeren. De beleving zit hem vooral in het historisch landschap. Het uitzicht is eindeloos, slechts onderbroken door de hoogbouw aan de Kust, met uitzondering van De Haan. Verrassende fietspaden trekken dwars door velden, langs bosjes en haagkanten en doen de verschillende pittoreske polderdorpjes aan.

Hieronder alvast enkele toppers die je op de route passeert.

De volledige route met alle tips en praktische informatie vind je in het online magazine van juni.

Sint-Bartholomeuskerk
Nieuwmunster
Brugse Ommeland
De beschermde fietskerk in het piepkleine polderdorpje Nieuwmunster is de ideale startplaats voor onze verkenning van de Oudlandpolder. Het is de eerste fietskerk in West-Vlaanderen, naar een Duits voorbeeld waar al zo’n 250 fietskerken een rustplek, gratis water en toiletten bieden aan passerende fietsers.
 
In de vroege middeleeuwen spoelde de zee regelmatig over de polders van Blankenberge, Zuienkerke en De Haan. In de 11e eeuw al werden zeeweringen gebouwd die verdere overstromingen moesten beletten. Het maakt dat de polders tussen Oostende en Blankenberge tot de oudste van West-Europa mogen gerekend worden. Die dijken van weleer zijn nog goed te zien in de anders vlakke Oudlandpolder. Eén van die dijken, de Blankenbergse Dijk, reikt tot in het centrum van Brugge. Het is treffend hoe ver je hier kan zien. Aan de horizon wordt de blik enkel onderbroken door de hoogbouw in Brugge of aan de Kust.

De dorpsweide van Vlissegem is een beschermd dorpsgezicht. Tweemaal per jaar maken de runderen plaats voor Vlissegem kermis. Buiten het centrum fietsen we vooral langs tarwevelden. Twee derde van de totale landbouwgrond in de Oudlandpolder is bedoeld voor akkerbouw. Tarwe, voor de veevoeders, is het belangrijkste gewas. Halfweg augustus rijden de pikdorsers dag en nacht om de rijpe tarwe te oogsten.

In de polders achter Bredene volgen we een vrijliggend fietspad tussen het natuurgebied D’Heye. Dit duizendjarig duinengebied staat in deze tijd van het jaar op zijn mooist. De bloeiende bloemen en kruiden geven een bedwelmende geur af. Waar het fietspad Vosseslag aandoet, bevinden we ons midden de vakantiedorpen met tientallen kleine, witte vissershuisjes.

Vlissegem
Brugse Ommeland
Duinbossen aan de Kust in De Haan-Wenduine

Waar je ook zeker even halt moet houden

  • De Uitkerkse Polder is een natuurreservaat en een paradijs voor vogels, ongeacht het seizoen. In de winter landen hier duizenden ganzen, terwijl in de lente de weidevogels zich er massaal een lief zoeken. Vanuit het bezoekerscentrum kan je er prachtige wandelingen maken.
  • Vanaf het kruispunt op de Leopoldlaan in De Haan, met het mooiste tramstationnetje van de Kust, fietsen we rechts langs de Duinbossen. De lichtzoete geur van de dennenbomen slaat in onze neus. Vandaag vormen deze bossen mooie wandelgebieden.

Lekkere adresjes in de buurt

  • Bistro Tearoom Macarel Ter Lepelem: heerlijke desserts om duimen en vingers van af te likken. Bijzondere kustbieren staan ook op de kaart. Hier kan je ongedwongen tafelen, voor een snack of een uitgebreid menu.
  • Bistro Het Mortierken: Bij het binnenkomen wordt meteen duidelijk waar deze landelijke bistro zijn naam vandaan haalde. Chef Paul Deuss zweert bij pure smaken. Elke maand wisselt de seizoensgebonden kaart. Op het terras heb je een prachtig polderzicht. Ambassadeur van het Lekkere Westen.
Het Mortierken
Het Mortierken
Brugse Ommeland
Logeren in de Westhoek
Brugse Ommeland

Weekendje weg in het Brugse Ommeland

Genieten van de stilte en onthaasten in een uniek landschap. Dat is wat de Oudlandpolder bij uitstek te bieden heeft. Laat je verleiden tot prachtige fietstochten, bijzondere museumbezoeken en wandelingen door de pittoreske dorpjes. Blijven slapen kan je in:

Meer logiestips in het Brugse Ommeland

Deze route verscheen in het magazine van juni. Bekijk hier het volledige magazine.

Andere routes van deze editie