Fietsen langs de waterkant

Grenzen bestaan vooral in ons hoofd. Het zijn denkbeeldige lijnen in een landschap waar vaak bloederige oorlogen voor worden uitgevochten. Grensstad Menen werd tussen 1579 en 1830 maar liefst 22 keer belegerd. Deze verrassende fietstocht laat ons kennismaken met de grensstadjes langs de Leie, het land van ‘blauwers en kommiezen’, smokkelaars en douaniers. We tikken verschillende keren de Franse grens aan en fietsen langs verborgen parels op of langs de Gouden Rivier.

Hieronder alvast enkele toppers die je op de route passeert.

De volledige route met alle tips en praktische informatie vind je in het online magazine van mei.

Provinciedomein Bergelen
Bergelen
Leiestreek

Wat ooit begon als een zandwinningsput voor de aanleg van de E403 is nu een bijzonder provinciaal domein . Bergelen is een speelparadijs voor kinderen – alleen al dat machtige speelplein in het hart van het domein! Het provinciedomein met zijn leuke brasserie is de ideale uitvalsbasis voor een verkennende fietstocht in de West-Vlaamse Leiestreek.

We fietsen Menen binnen via de oude vestingmuren. We fladderen door Menen als een vorm van kennismaking. Net voorbij het oude stadspark Bois de Boulogne wijken we even af. We volgen een oude Leiearm en trappen nu verder richting Wervik, die andere grensstad aan de Leie.

 

De streek rond Wervik is nog steeds verantwoordelijk voor 95% van de Belgische tabaksproductie. Het lijkt veel, maar de laatste jaren houden steeds meer boeren ermee op. In het boeiende Nationaal Tabaksmuseum, een spierwit gebouw naast de Briekenmolen, stap je mee in de geschiedenis van tabak, smokkelverhalen en straffe reclame.

Een houten fietsbrug brengt ons naar De Balokken, een eilandje in de Leie, met 36 hectare aan grasland, jong bos en rietvelden.

Nationaal Tabaksmuseum Wervik
Nationaal Tabaksmuseum
Leiestreek
boottochten Leiestreek
Zomerse boottochten
Leiestreek

Waar je ook zeker even halt moet houden

De jachthaven van Halluin – Menen is een groene parel. Via de Oude Sluizen op een voormalige Leiearm komen we weer op Vlaams grondgebied. Hier werd – net als op vele andere markante locaties op onze route – een leuke picknickplek ingericht. Fietsen op het jaagpad is pure ontspanning: altijd rechtdoor, geen verkeer, midden het groen en langs het parelende water met de zon op je snoet.

Je beleeft het landschap helemaal anders van op het water. Tussen juni en september worden regelmatig zomerse boottochten georganiseerd op de Leie. Zoals we tijdens de fietstocht al opmerkten, beschikken Wervik en Menen over een aantal idyllische aanlegplaatsen.

 

Lekkere adresjes in de buurt

Het leuke, windvrije zonneterras van De Waterkant kijkt uit over de Leie. Binnen vind je een gezellig en trendy interieur waar je uitgebreid kan tafelen. Je kan er zowel à la carte eten als voor een menu kiezen. De chef maakt er altijd een culinaire parel van.

Het terras van het gezellige Leienhof ligt midden het groen op de rechteroever van de Leie. Je geniet er van grootmoeders keuken en van een uitgebreide selectie aan streekbieren en gins.

Markt van Menen
Markt Menen
Leiestreek
Logeren in de Leiestreek
Leiestreek

Weekendje weg in de Leiestreek

De Leievallei trekt in de lente zijn mooiste kleren aan. Wie het jaagpad langs de Leie volgt, ontdekt tal van verborgen hoekjes en kantjes, zoals natuurgebieden ’t Schrijverke in Marke en het Leiebos in Wevelgem. Verken tijdens een weekendje weg ook de groene gordel rond Kortrijk en het centrum van de Guldensporenstad. Slapen kan je in:

Meer logiestips in de leiestreek

Deze route verscheen in het magazine van mei. Bekijk hier het volledige magazine.

Andere routes van deze editie

Door de coronacris kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je deze zomer wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF