Fietsen langs kastelen en abdijen

Toffe bospaden verbinden kastelen en een aantal abdijen in het zuidwesten van Brugge. De meeste van deze vaak prachtige gebouwen in de ‘Kasteelbossen’ werden in de 19e eeuw opgetrokken. Via de Brugse Vesten gaat het richting het Kasteel van Male, ooit het centrum van de macht in Vlaanderen. Na domein Ryckevelde gaan we Oedelemberg te lijf waarna we de afdaling tot in de Assebroekse Meersen aangaan. Landelijke wegen brengen ons dwars door het kasteeldomein van Loppem. 

Hieronder alvast enkele toppers die je op de route passeert.

De volledige route met alle tips en praktische informatie vind je in het online magazine van juli.

Jaar van de Kastelen en Abdijen in het Brugse Ommeland
Kasteel Tillegem
Brugse Ommeland
In het historische doolhof uit 1873 naast het Kasteel van Loppem zet een jong gezin een spurtje in naar de uitgang. Het is net alsof de tijd geen vat heeft gehad op het 19e -eeuwse kasteel. De prestigieuze tentoonstelling ‘Het Kasteel van Loppem in 1914 – 1918’ is de ideale aanleiding om een kijkje te nemen binnen de muren.
 
Het 14e -eeuwse waterkasteel van Tillegem kreeg in 1870 een neogotisch kleedje aangemeten. Het prachtige en robuuste kasteel huisvest verschillende provinciale diensten. Het kasteeldomein kan je onder andere ontdekken via de Driekastelenroute (12 km), een prachtige wandeling door de Kasteelbossen.

Een lange dreef brengt ons tot in het hart van domein Ryckevelde waar het neogotische kasteel, opgetrokken in het interbellum, nu dienst doet als feestzaal. Vlakbij het kasteel ligt een blindentuin waar je alle zintuigen leert aanspreken. Onze route kronkelt zich door het mooie domein richting Oedelem waar we de enige heuvel van de dag aandoen.

Via onverharde wegen fietsen we langs de Assebroekse Meersen naar de Abdijenroute. Deze voormalige spoorweg van Brugge naar Eeklo is nu een mooie Groene as. Net voor het Kanaal Gent – Brugge passeren we de Sint-Pietersabdij van Steenbrugge. Elke zondag om 10 uur brengt het mannenkoor in de neogotische abdijkerk Gregoriaanse gezangen. 

kasteel Ryckevelde
Domein Ryckevelde
Brugse Ommeland
Triënnale Brugge
Triënnale Brugge
Brugse Ommeland

Waar je ook zeker even halt moet houden

  • In het centrum van Brugge staan nog tot halfweg september indrukwekkende constructies van internationaal bekende kunstenaars. De Triënnale heeft als thema ‘Liquid City – Vloeibare stad’ en focust op de toekomst van de stad met de klimaatopwarming als achtergrond. De vijftien installaties zijn dagelijks gratis toegankelijk van 12 tot 18 uur. 
  • Brugge telt bijzonder veel interessante musea. Een recente parel is het Historium waar je aan de hand van levensechte decors, film, speciale effecten en virtual reality het Brugge van de vijftiende eeuw leert kennen. Topervaring!
  • Volkssterrenwacht Cozmix is gehuisvest in kasteel Beisbroek. Heb je altijd al eens de Grote Beer, de Kleine Beer en al het sterrenspektakel dat daartussen ligt van nabij willen bestuderen? Dan zit je hier zeker goed!

Lekkere adresjes in de buurt

  • Start je route met een heerlijke hoevepicknick. Op het Augustijnenhof wordt al meer dan 20 jaar biologische groenten en fruit geteeld. In de hoevewinkel vind je ook kip en rund en allerhande eigen bereidingen.
  • Restaurant Ten Voute: Tof restaurant aan de rand van het kasteeldomein van Loppem. Je vindt er seizoensgebonden gerechten, dagverse vis en frisse salades.
  • Brasserie Dampierre: Gezellig restaurant met eerlijke en verfijnde brasseriekeuken. Je vindt er steeds wisselende seizoensgebonden suggesties en kan er tijdens de week ook terecht voor een voortreffelijke lunch.
Hoevepicknick Leiestreek streekproducten
Hoevepicknick
Brugse Ommeland
Logeren in de Westhoek
Brugse Ommeland

Weekendje weg in het Brugse Ommeland

Rondom werelderfgoedstad Brugge is het heerlijk logeren in rustig gelegen logies.

Meer logiestips in het Brugse Ommeland


Deze route verscheen in het magazine van juli. Bekijk hier het volledige magazine.

Andere routes van deze editie