Fietsen tussen wijngaarden in Heuvelland

Heuvelland is goed voor 14% van de totale wijnproductie in België, omgerekend zijn dat zo’n 100.000 flessen op jaarbasis. Hoog tijd dat we dit nog jonge terroir van nabij leren kennen. De Vintage Heuvelland fietsroute brengt ons langs een tiental wijndomeinen en laat ons genieten van het prachtige landschap in deze westelijke uithoek van het land. Enthousiaste wijnboeren spreken vol trots over hun wijnranken en de unieke bodem waar de Heuvellandse wijn zijn smaak grotendeels aan te danken heeft.

Hieronder alvast enkele toppers die je op de route passeert.

De volledige route met alle tips en praktische informatie vind je in het online magazine van augustus.

Wijngoed Monteberg
Wijngoed Monteberg
Westhoek

In bezoekerscentrum ‘Het Heuvelland’ krijgen we de perfecte inleiding op onze fietsroute. De eerste 500 meter van onze heuvelachtige route bestaat al meteen uit een stevige kuitenbijter richting de Kemmelberg.

De afdaling – de eerste van vele vandaag – via de zuidelijke helling van de Kemmelberg is fantastisch. Links passeren we de wijnranken van het eerste van tien wijndomeinen op onze route. Ze liggen niet allemaal langs het knooppuntennetwerk, soms moet je wat omrijden. Wijngoed Monteberg lag in 1996 aan de basis van de Heuvellandse wijnproductie. Ondertussen is Monteberg goed voor 48.000 wijnstokken, verspreid over 10 hectare.

Vlakbij elk wijndomein staan infoborden in de vorm van een wijnfles. Je kan er zien welke druivensoorten er geteeld worden en welke wijnen er geproduceerd worden.

Aan knooppunt 6 raden we aan de extra lus naar Dranouter bij te nemen. Als je aan knooppunt 27 rechts de Festivalstraat – ja, die van de folk – neemt, kom je uit aan Koudekot wijnbouw. Veel wijnboeren hebben ook nevenproducten ontwikkeld. Koudekot produceert Nouternaar, een frisse appelwijn gemaakt uit een selectie van drie appelrassen.

Op weg naar Loker krijgen we een mooi panorama op de Zwarteberg en de Rodeberg. Loker is al van ver te herkennen dankzij zijn kerk met vier hoektorentjes. De beklimming van de Rodeberg laat zich voelen, maar is van korte duur.

Op de heuvelkam fietsen we onder stoeltjeslift Cordoba door. Links van ons bevinden zich de wijnranken van wijndomein Entre-deux-Monts. Op het prachtig terras met uitzicht over Westouter brengt wijnbouwer Martin Bacquaert ons één en ander bij over het Heuvellandse terroir.

Couleur locale à Heuvelland
Fietsen tussen wijngaarden
Westhoek
Heuvellandse wijnen - wijngaarden - wijnbouw - vintage Heuvelland - wijnen in de Westhoek
Heuvellandse wijnfeesten
Westhoek

Waar je ook zeker even halt moet houden

Zo zwaar de beklimming was bij het vertrek uit Kemmel, zo licht en heerlijk is de afdaling naar ons eindpunt. Wie de route met kinderen doet, kan nog wat uitblazen op het speelplein van de Warande, het stadspark van Kemmel. De ingang bevindt zich in de linkerbovenhoek van de Dries. Woensdag 15 augustus vinden hier de Wijnfeesten plaats. Alle wijnboeren tekenen er present en ook verschillende streekproducenten laten je kennis maken met hun ambacht. De gezellige sfeer krijg je gratis. Een wijndegustatieglas kost 10 euro.

Meestal wordt een wijndomein in groepsverband bezocht. Sommige wijndomeinen, zoals Monteberg, Entre-Deux-Monts en Koudekot bieden ook individuelen de mogelijkheid om op bepaalde momenten de wijnen te degusteren. Zie voor een overzicht per wijndomein op www.vintageheuvelland.be

Lekkere adresjes in de buurt

Chef Pieter van Den Heksestoel werkt samen met verschillende streekproducenten. De Heuvellandse wijnen blenden perfect met de seizoensgebonden keuken van chef Pieter. Je vindt er ook een uitgelezen streekbierenkaart waarop de beste Westhoekbrouwerijen vertegenwoordigd zijn. Heerlijk tafelen op het zomers terras met zicht op het speelplein. Ambassadeur van Het Lekkere Westen.

Het Labyrint is een gezellig volkscafé op de Dries in Kemmel. De vorige uitbater verzamelde volksspelen en de huidige eigenaars houden de traditie van het volksspel in ere. In de tuin is er een doolhof.

Den Heksestoel
Den Heksestoel
Westhoek
Logeren in Ieper
Westhoek

Weekendje weg in Heuvelland

De getuigenheuvels van Heuvelland zijn een paradijs voor wielertoeristen. De schitterende en gevarieerde landschappen in de gemeente weten wandelaars geweldig te appreciëren. Ook het oorlogsverleden is nooit veraf. Slapen kan je in:

Meer logiestips in de westhoek

Deze route verscheen in het magazine van augustus. Bekijk hier het volledige magazine.

Andere routes van deze editie

Restaurants, cafés en logies met uitzondering van hotels zijn momenteel gesloten. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf. Toeristisch-recreatieve verplaatsingen beperk je momenteel nog tot je woonomgeving. Ga je deze zomer wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF