Heerlijk fietsen in het prachtige Land van Mortagne

De zuidoostelijke kant van West-Vlaanderen wordt ook wel het Land van Mortagne genoemd. In dit glooiende landschap tussen de Schelde en de Leie is het heerlijk fietsen. Je treft er ongerepte dorpjes en mooie vergezichten bovenop de brede heuvelruggen. Voormalige spoorlijnen lopen als groene assen strategisch door het landschap.

Hieronder alvast enkele toppers die je op de route passeert.

De volledige route met alle tips en praktische informatie vind je in het online magazine van juni.

Spiere-Helkijn sluis
Fietsen langs de Schelde in Spiere-Helkijn
Leiestreek

De Schelde telt vele mooie plekjes waar je van het uitzicht kunt genieten. De samenkomst van het kanaal Bossuit-Kortrijk met de Schelde is er zo één. We volgen het jaagpad langs bloemrijke graslanden en rietvelden tot in de faciliteitengemeente Spiere-Helkijn. Een aalscholver slaat de drukke activiteiten aan de sluis gade. Net voor de sluis staat een klein beeldje, de Scheepsjager. Hij staat symbool voor die kleine boertjes die begin 20e eeuw een stuiver probeerden bij te verdienen door in de buurt van sluizen de boten voort te trekken. Dat wordt ook wel 'jagen' genoemd, vandaar de term 'jaagpad'.

Het bankje aan de stalen Sint-Pietersbrug is de ideale rustplek. Je hoort er tientallen kikkers kwaken in de oude arm van het kanaal. De brug is als monument beschermd en ligt middenin het idyllische groen. Hier verlaten we het kanaal en volgen – na een fikse klim – terug het Guldensporenpad richting Avelgem. Het mooie fietspad wordt af en toe doorkruist door kerkwegels. Soms lijkt het alsof je door een tunnel van bomen glijdt.

Sint-Pietersbrug Zwevegem
Sint-Pietersbrug
Leiestreek
Brouwerij Omer Vander Ghinste
Brouwerij Omer Vander Ghinste
Leiestreek

Waar je ook zeker even halt moet houden

  • Het uitzicht vanuit het bezoekerscentrum van brouwerij Omer Vander Ghinste op het glooiende landschap rond Bellegem is prachtig. De brouwerij die bekend staat voor bieren als Omer en Vanderghinste Roodbruin, een erkend streekproduct, biedt elke eerste zaterdag van de maand om 14 uur de mogelijkheid tot een bezoek (na reservatie).
  • Verschillende landbouwbedrijven in deze streek werken rond de Korte Keten. Je vindt er hoevewinkels en - terrassen waar je van heerlijk vers hoeve-ijs kan genieten. Bij Hertenfokkerij De Bouvrie in Bossuit en De Freezebeeze in Zwevegem kan je ook een hoevepicknick reserveren.

 

 

Lekkere adresjes in de buurt

  • El Dorado koffiebar huist sinds enkele jaren in het oude stationsgebouw van Zwevegem. Je vindt er een ruime keuze aan koffies, thee, streekbieren, wijn en taarten. Het terras is zo’n plek waar je zou blijven zitten.
  • Het gastronomisch restaurant L’Envie speelt met lokale producten. Chef-kok David Grosdent leerde de stiel bij koks als Yves Mattagne en Wout Bru en weet in zijn keuken zijn eigen accenten te leggen. De bijzondere wijnselectie draagt bij tot de volledige culinaire ervaring. Ambassadeur van het Lekkere Westen.
  • Het gastronomische restaurant Molenberg ligt goed verscholen tussen het groen. In dit historische pand maakt chef-kok Filip Bogaert van elk gerecht een puur juweeltje.
El Dorado koffiebar Zwevegem
El Dorado Koffiebar
Leiestreek
Logeren in de Leiestreek
Leiestreek

Weekendje weg in de Leiestreek

Het glooiende landschap in de vierhoek Bellegem – Zwevegem – Avelgem en Spiere-Helkijn biedt heel wat troeven voor een ontspannend weekendje. Je kan er prachtige wandelingen maken, een brouwerij bezoeken, fietsen en vooral genieten van al het lekkers wat de grond hier voortbrengt. Slapen kan je in:

Meer logiestips in de leiestreek

Deze route verscheen in het magazine van juni. Bekijk hier het volledige magazine.

Andere routes van deze editie