Kaffee Damast - Cindy Monnens

'Wij zijn grote fan van Kortrijkse Bil'
Cindy Monnens - Chef van Het Lekkere Westen

  • Wij zijn grote fan van de Kortrijkse Bil.  Deze vond zijn oorsprong in de 19de eeuw in de keuken van hotel Damier in Kortrijk. Het magere kalfsvlees werd toen 3 dagen in sterke pekel gelegd en dan gekookt. Nu wordt het met kruiden gemarineerd en met lichte pekel geinjecteerd door Slagerij Mylle.  In de zomer maken we hier onze eigen Vitello Tonnato van en in de winter maken we hier een warme variant op.
  • Voor onze ijsjes werken we samen met l'Heritage uit Poperinge/Reninge en Unicorn ijs uit Kortrijk. Het ambachtelijk ijs van L'Heritage is gemaakt van verse hoevemelk bijv. aardbeiroomijs met verse aardbeien uit Reninge, speculoosijs met de koekjes van Jules Destrooper, ...zo hebben we nu ook een Kortrijks bierijs laten maken. Unicorn ijs is volledig vrij van koemelk, ongezonde stoffen en geraffineerde suikers. Dit staat voor puur natuur, ambachtelijk gedraaid romig ijs, Ideaal voor mensen met lactose intolerantie.
  • Wijn en schuimwijn halen we in het Heuvelland bij Entre-Deux-Monts
  • Op de kaart diverse streekbieren o.a. Manten en Kalle van Brouwerij Gulden Spoor, Goedendag van Brouwerij Toye, Julia van Bossuwé.
  • Als museumbistro van Texture dat vertelt over vlas en Leie, verwerken we ook lijnzaad (aka vlaszaad) in onze gerechten, zoals bijvoorbeeld in de huisgemaakte pannekoeken of in salades en zelfs in dranken, als ingrediënt van onze Vlasgin. Verder werken we ook met Vlaskaas en met Vlasbier.  Proef eens van onze karnemelkstampers met Vlaskaas en Noordzeegarnalen
  • De Kortrijkse Kalletaart als dessert of bij een Grootmoeders Koffie is eveneens een topper.  Bovendien geven we alle Kortrijkse producten of gerechten speciale aandacht in ons unieke Menuzine door ze aan te duiden met een duidelijke "K".
Tips van de chef
  • Texture is een hedendaags museum, gelegen in het prachtige vlasverzendpand uit 1912   
  • Maak eens een wandeling langs de Leieboorden vanuit Bissegem, via de voetgangersbrug aan K-Tower tot aan Bar Amorse
  • Voor de muziekliefhebbers Muziekcentrum Track en Pand.A 
  • Voor een kleine hap kan je ook terecht in het Huis van de Grootjuffrouw in het Begijnenhof of in La Cantine op het Vandaeleplein. 

Op zoek naar een logies?

Restaurants, cafés en logies met uitzondering van hotels zijn momenteel gesloten. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf. Toeristisch-recreatieve verplaatsingen beperk je momenteel nog tot je woonomgeving. Ga je deze zomer wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF