Le Fox - Stéphane Buyens

'Alles uit de regio van boer tot visser'
Stéphane Buyens - Chef van Het Lekkere Westen
 

Ik ben al mijn hele leven een gedreven pleitbezorger van streekproducten. Waarom zou je verder kijken dan je neus lang is, we hebben hier zoveel fantastische producten, daarmee moet je aan de slag gaan. Ik kan absoluut niet begrijpen dat een chef tonijn of scampi’s op zijn kaart zet als je net zo goed kunt kiezen voor pladijs, rog, kabeljauw, tong en garnalen van bij ons. Geloof me, in onze rijke zeewateren vind je alleen maar goeie vis. Je moet streekproducten in je streek eten en die daar ook laten. Je eet toch ook geen raclette op het strand?

  • Onze grijze garnalen zijn de kaviaar van de Noordzee. De allerbeste garnalen zijn die van Nieuwpoort, daar vind je de beste garnaalgrond met dank aan de vele scheepswrakken die er verzonken liggen. En uiteraard koop je die garnalen ongepeld. Gepelde exemplaren zijn het overwegen niet waard. Dat pellen is trouwens een leuke regenbezigheid en niet eens moeilijk. Elke stagiair die hier binnenkomt leert eerst en vooral garnalen pellen. Het garnaalseizoen start ergens tussen half mei en begin juni en eindigt in november en daarna schakelen de kleine kustvaarders over op zeetong.  
  • Er zijn helaas ook nog heel wat miskende soorten. Roodbaars is bijvoorbeeld niet duur en buitengewoon lekker, schelvis is dan weer een schitterend alternatief voor kabeljauw en dan is er last but nog least: makreel. Een gezondere vis kun je niet kopen. Kinderen zouden minstens een keer per week makreel moeten eten.
  • Proef eens onze garnaalkroketten, ik gebruik nog steeds het recept van mijn grootmoeder !
  • Tijdens het seizoen, komen de aardbeien uit Adinkerke, asperges uit de duinen en de hoppescheuten uit Watou.   
Tips van de chef

Restaurants, cafés en logies met uitzondering van hotels zijn momenteel gesloten. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf. Toeristisch-recreatieve verplaatsingen beperk je momenteel nog tot je woonomgeving. Ga je deze zomer wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF