Met de hond naar ... De Panne!

De algemene regel in De Panne luidt dat honden op openbare plaatsen zoals wegen, parken, plantsoenen en het strand aan de leiband horen. Er zijn weliswaar uitzonderingen, maar op bepaalde plaatsen gelden ook strengere regels.

 

Wandelen, waar mag het (niet)?

Met de hond wandelen aan de kust

Op het strand

Het strand van De Panne is verdeeld in drie zones.

 • Strandzone 1 bevindt zich ten westen van de Leopold I-Esplanade.
  In strandzone 1 mogen honden het hele jaar op het strand. Van 1 oktober tot 31 mei mogen de dieren vrij loslopen, op voorwaarde dat ze er andere gebruikers niet storen. Van 1 juni tot 30 september moeten ze echter aan de leiband.
 • Strandzone 2 situeert zich tussen de Leopold I-Esplanade en het Canadezenplein.
  Strandzone 2 is tussen 1 april en 30 september verboden voor honden. Van 1 oktober tot 31 maart zijn ze er toegelaten, maar wel aangelijnd.
 • Strandzone 3 ligt ten oosten van het Canadezenplein.
  Honden mogen het hele jaar door op het strand in strandzone 3, maar altijd aan de leiband.

Andere plaatsen

 • Honden zijn verboden op begraafplaatsen, weliswaar met een uitzondering voor blindengeleidehonden, en in alle openbare gebouwen.
 • De Panne telt twee hondenlosloopweiden: één bij de vijvers Markey in deelgemeente Adinkerke (momenteel gesloten) en in de Kerkstraat, ter hoogte van het kerkhof.
 • In de verschillende natuurgebieden die De Panne rijk is mag de trouwe viervoeter mee, maar dan aangelijnd. Soms zijn honden echter niet toegelaten. Dat staat duidelijk aangegeven bij de ingang van het gebied.

 

Voorzieningen

 • In het centrum van De Panne vind je een resem hondentoiletten - met plaspalen -  die dagelijks gereinigd worden.
 • Hondenpoepzakjes kun je gemakkelijk kwijt in één van de talrijke  hondenpoepbuizen, semi-ondergrondse vuilnisbakken of afvaleilanden. 
 • Zakjes zijn onder meer te koop in de gemeentelijke dienst toerisme.

 

Evenementen

Er zijn geen hondenwandelingen, maar de gemeente richt wel het evenement ‘Beestig geestig’ in met gratis straattheaterstukken, informatieve standen, ludieke acts en workshops rond dieren, waaronder honden. Dit vindt elk jaar begin augustus plaats.

 

Honden toegelaten: logeren en eetgelegenheden

Ook wanneer je wat langer aan de Kust wil verblijven met je viervoeter zijn er heel wat mogelijkheden. Er zijn heel wat logies en restaurants aan de Kust waar je welkom bent met huisdieren. Sommige adresjes geven dit specifiek aan op hun site maar vraag dit best even na wanneer je je boeking maakt.

We geven je enkele tips:

Voor meer eetgelegenheden waar je met je hond welkom bent (selectie maken 'honden toegelaten'), klik hier.

Voor meer logeeradresjes, klik hier.
 

Maatregelen, reglementen en acties

 • Gevaarlijke honden moeten, telkens zij op straat komen, een muilband dragen. Het is verboden honden van het ras Pit Bull Terriër te houden of te laten verblijven op het grondgebied van de gemeente. 
 • Een preventiecampagne wijst op de noodzaak én de verplichting om hondenpoep op te ruimen. Inwoners kunnen een affiche met de campagnebeeld krijgen om aan het raam te hangen. Op plaatsen die als ‘hotspot’ voor hondenpoep gekend zijn of na klachten van omwonenden plaatst de gemeente een ruiter met een campagnebeeld.
 • Hondenbaasjes of begeleiders moeten steeds in het bezit zijn van twee hondenpoepzakjes die op het eerste verzoek van de politie of gemandateerde vaststellers in het kader van de gemeentelijke administratieve sancties moeten getoond worden.
 • Wie zich niet aan de regels houdt, loopt het risico om een GAS-boete van 250 euro te moeten betalen.

 

Nuttige adressen

Hond aan zee
Dierenartsen
 
Dierenspeciaalzaken
 
Hondentoilettage
 • Daisy’s Hondentoilettage, Ollevierlaan 20, Gsm: +32 (0)475/ 33 24 23
 • Hondenkapsalon Charlotte, De Pannelaan 115 (Adinkerke), Gsm: +32(0)478/ 52 07 96