Met de hond naar ... Nieuwpoort!

Badplaats Nieuwpoort biedt heel wat mogelijkheden om samen met de trouwe viervoeter mooie wandelingen te maken. Wel onthouden dat honden altijd en overal aan de leiband moeten. Er zijn geen uitzonderingen op de regel.

 

Wandelen, waar mag het (niet)?

Met de hond wandelen aan de kust

Op het strand

 • Nieuwpoort houdt er inderdaad een eenvoudige regeling op na: honden mogen van 16 september tot 14 juni op het strand, weliswaar steeds aan de leiband.
 • Vanaf 15 juni tot 15 september mag het bijgevolg helemaal niet

Op andere plaatsen

 • Wandelen met de hond mag uiteraard op de openbare wegen, in de duinen, op de zeedijk in openbare parken en op de wandelwagen, maar steeds aan de leiband.
 • De toegang is dan weer verboden op de speelpleinen, de sportvelden, de sportzalen, het stedelijk zwembad, in het park Zonnebloem in de Albert I-laan en op de begraafplaatsen.
 • Nieuwpoort heeft wel geen hondenlosloopweide beschikbaar, maar er bestaan plannen om er een te voorzien in het Maritiem Park of het Mauritspark.  

 

Voorzieningen

 
 • Het stadsbestuur ging enkele jaren geleden over tot de aankoop van zogenaamde Citydog systemen. Dat zijn palen van 2,5 meter die voorzien zijn van een informatiebord, een toestel voor het verlenen van hondenpoepzakjes en een afvalbak voor gebruikte zakjes. De stad plaatst er regelmatig bij.
 • Langs de zeedijk en de populaire promenade langs de havengeul staan op tal van plaatsen extra vuilnisbakken.

 

Evenementen

 • Nieuwpoort kan sinds kort prat gaan op z’n eerste hondenclub, die recent opendeurdag hield.
 • Verenigingen richten af en toe wandelingen in, waarbij ook de honden welkom zijn.

 

Honden toegelaten: logeren en eetgelegenheden

Ook wanneer je wat langer aan de Kust wil verblijven met je viervoeter zijn er heel wat mogelijkheden. Er zijn heel wat logies en restaurants aan de Kust waar je welkom bent met huisdieren. Sommige adresjes geven dit specifiek aan op hun site maar vraag dit best even na wanneer je je boeking maakt.

We geven je enkele tips:

Voor meer eetgelegenheden waar je met je hond welkom bent (selectie maken 'honden toegelaten'), klik hier.

Voor meer logeeradresjesklik hier.
 

Maatregelen, reglementen en acties

 • Nogal wat hondenrassen of kruisingen ervan mogen in Nieuwpoort niet op de openbare weg zonder muilband en die worden duidelijk opgesomd in het politiereglement. Het gaan onder meer om de Pitbull Terriër, de English Terriër, de American Staffordshire Terriër, de Tosa en de Akito Ino, de Bull Terriër, de Dog de Bordeaux, alle Mastiffs en de Rottweiler. Ook honden die geneigd zijn om te bijten of agressief uit de hoek kunnen komen, moeten een muilband aan. 
 • Gemeenschapswachten voeren regelmatig controles uit. In de zomer worden zij bijgestaan door jobstudenten, verbonden aan de stedelijke dienst Veiligheid en Preventie.
 • Ook hier loopt men, zoals in alle kustgemeenten overigens, bij een overtreding het risico op een fikse GAS-boete.

 

Nuttige adressen

Hond aan zee

Dierenartsen

Hondenverzorging/Hondentoilettage

Hondenscholen