Doen

5 bijzondere kastelen in onze provincie

Voor sprookjesachtige kastelen hoef je niet per se naar de Loirestreek te reizen. In West-Vlaanderen staan enkele parels die bulken van de geschiedenis. We zetten vijf van de meest bijzondere kastelen op een rijtje.

Het kasteel van Loppem
1. Kasteel van Loppem

Op een steenworp van Brugge lieten baron Charles van Caloen en zijn vrouw gravin Savina de Gourcy Serainchamps het Kasteel van Loppem optrekken in 1856. Het interieur en de neogotische architectuur zijn 150 jaar na de bouw nog altijd in de oorspronkelijke staat: dat is uniek in ons land. De stichting van de familie Caloen is nog altijd eigenaar van het monument en ontfermt zich over het behoud ervan. Bovendien zetten ze de deuren van het kasteel open vanaf de paasvakantie tot het einde van de herfstvakantie. Groepen kunnen er zelfs het hele jaar terecht na reservatie.

Je zult merken dat het kasteel een totaalkunstwerk is: de glasramen, meubels, trappen en schouwen zijn in perfecte harmonie met de bouwstijl. Bovendien verbergt het een hoop kunstwerken: de Caloens waren verwoede verzamelaars. Het kasteel speelde een hoofdrol op het einde van de Eerste Wereldoorlog. Koning Albert I verbleef er, samen met koningin Elisabeth, en installeerde er het hoofdkwartier van het Belgische leger. De beslissing om het algemeen enkelvoudig stemrecht voor mannen in te voeren werd in Loppem genomen. Vergeet na je bezoek niet om de benen te strekken rond de vijvers van het romantische kasteelpark of de uitgang te zoeken van het doolhof.

Waar? Kasteel van Loppem, Steenbrugsestraat 26, Loppem.

Kasteel Casier
2. Kasteel Casier in Waregem

Het park Casier is een groene oase in het centrum van Waregem. Je stapt er tussen de beuken, eiken, tamme kastanjes, boskers..., allemaal uit de kluiten gewassen bomen die het park in Engelse landschapsstijl opsmukken. Al dat groen hebben we te danken aan Felix Deruyck en Nathalie Storm. Zij lieten het park halfweg de 19e eeuw aanleggen om al te nieuwsgierige blikken buiten te houden. Te midden van het park posteerden ze namelijk een

neoclassicistisch kasteeltje. Na hun dood viel het eigendom in handen van hun nichtje, Marie-Victorine Storme. Zij was gehuwd met baron Victor Casier, vandaar de naam van het kasteel. Het gezin woonde in Gent, maar kwam tijdens de zomermaanden op vakantie in Waregem.

Het kasteel is verbouwd tot een eigentijdse bar-bistro, ideaal om te genieten van een drankje nadat je het park Baron Casier doorkruist hebt. Je vindt er namelijk nog een 19e eeuws pompmolentje, het laatst overgebleven exemplaar van Vlaanderen. Het pompte water op uit de lager gelegen Gaverbeek om de kasteelvijvers te bevoorraden. De ijskelders van het kasteel doen nu dienst als een luxehotel voor vleermuizen. Voorheen lagen hier grote blokken ijs opgetast om ‘s zomers het vlees langer te kunnen bewaren.

Waar? Kasteel Casier - Park Baron Casier, Stationsstraat 34, Waregem.

Kasteel d' Aertrycke
3. Kasteel d'Aertrycke in Torhout

Het Kasteel d'Aertrycke ligt pal in de driehoek Torhout-Wijnendale-Aartrijke. Als je de weg zou moeten vragen naar het kasteel, gebruik dan “De Maeres kasteel”: zo noemen omwonenden het vandaag nog altijd. De naam verwijst naar de bouwheer ervan: August De Maere, een waterbouwkundige en havenpromotor. In 1865 liet hij zijn oog vallen op een uitgestrekt domein in Aartrijke en liet er een neogotisch kasteel op bouwen: een royaal buitenverblijf, want De Maere bleef in Gent wonen waar hij in de gemeenteraad zetelde.

De Maere was de geestelijke vader van de haven van Zeebrugge, maar zou nooit meer de opening ervan in 1905 meemaken. Hij stierf in 1900 in Aartrijke. Het domein d'Aertrycke is nu een provinciaal domein dat toegankelijk is voor het grote publiek, in het kasteel zelf huizen een hotel, restaurant en congrescentrum.

Waar? Kasteel d'Aertrycke, Parking Zeeweg, Zeeweg 42, Torhout

Kasteel van Rumbeke
4. Kasteel van Rumbeke

Als je een van de oudste renaissancekastelen van ons land wil zien, moet je in Rumbeke zijn. Daar staat een oorspronkelijk omwald kasteel dat eeuwenlang bewoond werd door de graaf de Thiennes, heer van Castre, vandaar de bijnaam “Kaasterkasteel”. De kleinzoon van de graaf, Thomas de Thiennes, erfde het kasteel en breidde het vanaf 1534 verder uit: de Rumbekenaars zagen jaar na jaar steeds meer nieuwe vleugels, hoektorens, een kapel en duiventoren verschijnen. Zijn huidige uiterlijk kreeg het in de 18e eeuw, toen het grondig verbouwd werd. Ook het Sterrebos, waar de tientallen lanen in een stervorm samenkomen, dateert van die periode.

Wil je het met je eigen ogen zien? Dat kan: reserveer vooraf een rondleiding. Dan merk je meteen ook dat Duitse soldaten er in beide Wereldoorlogen hun hoofdkwartier van maakten. De beschadigingen door beschietingen zijn weggewerkt, maar op het oude parket zie je nog altijd waar Duitse soldaten hun hakken op de vloer stampten bij wijze van groet.

Waar? Kasteel van Rumbeke, Moorseelsesteenweg 2, Rumbeke.

5. Kasteel van Beauvoorde

Het kasteel van Beauvoorde moet een van de oudste en best bewaarde geheimen in de Westhoek zijn. Het waterkasteel verschuilt zich in het dorpje Wulveringem en ontstond ergens in de 12e eeuw. Jan de Valuwe is de eerste waarvan we met zekerheid kunnen zeggen dat hij er gewoond heeft in het begin van de 15e eeuw. Nadat het in de as gelegd werd door de geuzen, bouwde hoogbaljuw Jacob de Bryarde het kasteel begin 17e eeuw weer op. Het bleef tot 1838 in handen van de familie Bryarde, maar tegen dan had het zijn beste tijd wel gehad.

Het kasteel was een en al verval tot Arthur Merghelynck op het toneel verscheen. De burgemeester van Wulveringem, die in boeken en archieven leefde, redde het kasteel van de sloop en liet het heropbouwen in 17e eeuwse stijl. Binnen duwde hij iedere kamer vol authentieke (en valse) 17e-eeuwse meubels en curiositeiten. Als onbekeerlijke romanticus liet hij zijn fantasie de vrije loop bij de heropbouw van lang verdwenen vleugels, zijtrapgevels en een kapel. 

Vandaag staat alles er nog bij zoals in 1908, toen Merghelynck stierf. Stap zijn wondere wereld binnen vol kantelen, schilderijen en harnassen tijdens een bezoek aan het kasteel en de knappe parkomgeving.

Waar? Kasteel Beauvoorde, Wulveringemstraat 10, Wulveringem (Veurne)

Kasteel van Beauvoorde

Nog meer kastelen voor ridders en prinsessen... 

Kastelen en abdijen

Het Brugse Ommeland is dé regio als het om kastelen en abdijen gaat.
Ontdek het ruime aanbod!

Nog meer te ontdekken in
Ik Zomer West-Vlaams!

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF