Eten & drinken

Bijzondere zomerbars

We hebben een traditie hoog te houden, hoewel het een heel recente is. In West-Vlaanderen vind je de tofste zomerbars. Pop-up op een hoger niveau. Cocktails met een strikje, tapas van topchefs, korte ketenproducten geserveerd op een bedje van duurzaamheid. We zoeken er vijf op.

Site Transfo
1. Zomerbar Transfo in Zwevegem

De elektriciteitscentrale is bijna honderd jaar oud en al enkele decennia niet meer in gebruik. De gebouwen staan er nog. De watertoren wordt binnenkort een uitkijktoren. Avonturenorganisatie Oenanthe gebruikt de site voor hun hoogteparcours, deathride, touwenparcours en zoveel meer. Eén van de stookolietanks op de site werd omgebouwd tot een duiktank, spectaculair om de duikers bezig te zien. Naast de duiktank staat ook deze zomer een sfeervolle zomerbar. De bar is open op donderdag en vrijdag vanaf 17 uur en op zaterdag en zondag vanaf 13 uur. Het fietsnetwerk snijdt dwars door Transfo. De ideale rustplek dus.

Tip! Fiets de nieuwe Leiespots – fietsroute (35 km) rond Kortrijk en je passeert langs site Transfo. Je vindt de route hier.

Waar: Transfo Zwevegem - toegang en parking via Blokellestraat 113B, Zwevegem.

Nuba-R zomerbar Kortrijk
2. Nuba-R in Kortrijk

Ibizavibes aan de oevers van de Leie in Kortrijk. Nuba-R strijkt voor een laatste keer op deze groene locatie neer en haalt alles uit de kast. Je kan er terecht voor een namiddag/avond chillen met tapas, cocktails, sapjes, streekbieren en wijnen. Er is zelfs een kindvriendelijke kaart. De jongsten kunnen zich uitleven in de zandbak en op de speeltuin, op zichtbare afstand van waar je zit. Vanaf vier personen kan je er op reservatie brunchen, lunchen en dineren. Nuba-R is elke dag open vanaf 10 uur.

Fiets de bewegwijzerde Goedendagfietsroute (45 km) en wijk ter hoogte van Kortrijk Weide af van je route door de Ronde van Vlaanderen – brug over te steken. Nuba-R bevindt zich op de andere Leie-oever.

Waar: Nuba-R - Trakelweg z/n, Kortrijk. Info: www.nuba-r.be

Wijndomein Ravenstein - Ik Zomer Korte Keten
3. Wijndomein Ravenstein in Wervik

Op de Amerikaberg in Kruiseke heb je een prachtig uitzicht op de Leievallei. De wijngaarden van wijndomein Ravenstein dragen veel druiven, met dank aan het bijzondere terroir. Dirk Talpe en Patricia Lenoir voegden dit jaar nog de Ravenstein Brut en de Ravenstein rosé toe aan hun al uitgebreide gamma. Het zijn twee mousserende wijnen op het principe van champagne. Verder maken ze ook twee witte wijnen, een rosé en drie rode wijnen. Deze zomer kan je hun bijzondere wijnen en bubbels degusteren op het wijnterras. Elke donderdag, vrijdag en zaterdag vanaf 14.30 uur staat het terras uit en dat tussen 2 juli en 15 augustus.

Als rustplek op je fietsroute? Volg dan de bewegwijzerde Tabaksfietsroute (50 km) vanuit Wervik. Waar je in de Klijtstraat op het kruispunt met de Klijtbosstraat komt, wijk je even af van de route door links de Klijtbosstraat in te fietsen en aan het volgende kruispunt opnieuw links in de Kruisekestraat. Meteen rechts ligt het wijnterras.

Waar: Wijndomein Ravenstein - Kruisekestraat 296, Kruiseke (Wervik).
Lees ook hun verhaal in 'Ik Zomer Korte Keten.

't Spaans Tolhuis
4. ’t Spaans Tolhuis in Oudenburg

Plassendale ligt op een kanalenkruispunt. Deze in de 17e eeuw voor de Spanjaarden strategische plek werd bewaakt door een fort. De ingang van het fort werd later een tolhuis en een herberg. Peter Velle laat dit bijzondere huisje opknappen tot fietscafé. Zolang die werken duren, palmen Peter en zijn vrouw Joke de tuin in voor hun zomerbar. Hun eigenzinnige gamma - wat dacht je van een sticky toffee pudding? – springt meteen in het oog. Het creatieve koppel voegt er nog een hoop leuke activiteitjes aan toe. En ongetwijfeld tovert Peter weer één of andere mysterieuze vondst uit zijn hoed. Vorig jaar vond hij in de tuin een 17e -eeuwse handgranaat! ’t Spaans Tolhuis wordt omringd door fascinerende verhalen en Peter weet ze één voor één naar boven te spitten.

Als rustplek op je route? Volg dan het Groen Lint (35 km) rond Oostende, een mooie, gevarieerde kustfietsroute die je langs de vele natuurgebieden brengt die de stad aan zee omringen.

Waar: 't Spaans Tolhuis - Vaartdijk – Zuid 12, Oudenburg.

De Grote Wateringe in Damme

Maatwerkbedrijf Footstep biedt werk aan mensen die door omstandigheden niet in het normale arbeidscircuit terecht kunnen. De voormalige stiltehoeve van Bond Zonder Naam is nu een exclusieve meeting-, feest- en restaurantlocatie. Je vindt er ook 22 gastenkamers. Het zomerterras biedt een oase van rust midden de polders. Tot 5 augustus geniet je er dagelijks vanaf 11.30 uur van een fris kruidenbiertje, sapjes en tapas onder de lindenbomen. Op een boogscheut van De Grote Wateringe opent op 20 juli het Maïsterplan op de Zuiddijk.

De Grote Wateringe of het Maïsterplan als rustpunt op je wandeling? Download dan ’t Pad van Damme op www.visitdamme.be of koop de wandelfolder bij de Dienst Toerisme op de Markt van Damme.

Waar:

Ik Zomer West-Vlaams - De Grote Wateringe
Zomerstek Buytenhuys
Zomerstek

Deze pop-up van Buytenshuys heef een binnen- en buitenlocatie. Tussen 16 juli en 31 augustus 2020 kan je er op weekdagen terecht voor een ontbijt, taartje, drinks & bites. Ontbijten doe je in het unieke kader van de serre (op reservatie). De zomerbar in de boomgaard verwewlkomt je tussen 16 en 23 uur. Je kan er genieten van bieren, wijn, streek- en zelfgemaakte West-Vlaamse producten.

Meer weten!

Zomerbar le jardin
Le Jardin

Een van de meest originele zomerbars aan de Kust ligt deze keer niet op het strand of de dijk van een badplaats. Le Jardin opent deze zomer zijn deuren op een unieke locatie: de laatste historische stadsboerderij in Nieuwpoort. Je kan er terecht op vrijdag en zaterdag van 17 tot 0.45 uur en op zondag van 11 tot 23 uur.

Meer info!

Nog meer zomers plezier

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF