Eten & drinken

5 hoeves met vers hoeve-ijs

Er zijn ijsboerderijen in West-Vlaanderen die tot zeventig smaken hebben! Een lekker ijsje bereid met verse hoevemelk gaat er bij ons altijd in. Citroen - Straciatella is onze lievelingscombinatie. Welke is die van jou?

Ik Zomer West-Vlaams - Zuivelhoeve Dendauw

Zuivelhoeve Dendauw in Ledegem

Op het terras van deze 19e -eeuwse hoeve is het altijd zomer. Hun ijsjes zijn overheerlijk. Ze verwennen hun koeien met matrassen en massageborstels in de schuur. De mest van de dieren wordt verwerkt tot groene elektriciteit. Er lopen ook kippen, schapen en paarden rond. No-nonsense en zo hebben we het graag. Het terras staat uit van mei tot september.

Waar? Zuivelhoeve Dendauw - Rollegemkapelsestraat 74, Ledegem. Gesloten op dinsdag en zondag.

Ik Zomer West-Vlaams - hoeve Colpaert

Hoeve Colpaert in Beernem

Naast het bezoekerscentrum van provinciedomein Bulskampveld ligt Hoeve Colpaert. Eigenlijk stond hier eerst een fazantenhok en pas drie jaar later, in 1879, werd de hoeve gebouwd. De eigen melkkoeien zorgen er voor de lekkerste zuivelproducten. Op het ruime zonneterras kan je genieten van een vers hoeveijsje. Er is ook een speeltuintje voor de kinderen. Ze kunnen er zelfs een koe leren melken. Een hele brave!

Waar? Hoeve Colpaert - Bulscampveld 7, Beernem (in provinciedomein Bulskampveld). Elke dag open.

Ik Zomer West-Vlaams - De Bossneppe

De Bossneppe in Lichtervelde

In boerderijmiddens wordt de Bossneppe ook wel het ‘Lourdes van de ijsboerderijen’ genoemd. In enkele jaren tijd groeide de Bossneppe uit tot een mekka voor de ijsliefhebber. “De smaak moet er ‘bonke’ op zitten!”, zegt Katleen van de Bossneppe. Ze hebben er zelfs een terras midden de weiden waar hun tachtig melkkoeien van het malse gras genieten.

Waar? De Bossneppe - Kortrijkstraat 16, Lichtervelde. Elke dag open.

Ik Zomer West-Vlaams - Pop-up Spermaliehoeve

Spermaliehoeve pop-up in Middelkerke

De Spermaliehoeve is al eeuwenlang een begrip. Deze voormalige abdijhoeve werd in 1920 heropgebouwd na de verwoestingen van de Eerste Wereldoorlog. De familie Mehuys boert er al drie generaties lang. Ze waren pionier in het hoevetoerisme. De vierde generatie dient zich aan met Wies Mehuys die deze zomer een pop-up uitbaat op de ruime binnenplaats van de hoeve. Hij zal er dagelijks vers hoeveijs bereiden. Rondom het erf staan verhalen opgesteld die de honderdjarige geschiedenis van de hoeve belichten. Je kan er ook een gratis wandelfolder krijgen voor een 6,5 kilometer lange wandeling door de polders.

Waar? De Spermaliehoeve - Brugsesteenweg 41, Middelkerke. In juli en augustus elke dag open van 13 tot 18 uur. In september elke zaterdag en zondag van 13 tot 18 uur.

Ik Zomer West-Vlaams - Schuifdamhoeve

Schuifdamhoeve in Booitshoeke

Vraag niet naar de Schuifdamhoeve, maar vraag naar boer Bart als je de weg zoekt naar dit biologisch melkveebedrijf. Naast het lekkere hoeveijs in zeven smaken kan je hier ook (twee dagen op voorhand) picknick- en ontbijtmanden bestellen. Boer Bart legt de kinderen graag uit hoe hij zijn koeien verzorgt en hoe de melk wordt verwerkt tot zuivelproducten. Naast het hoeveterras ligt een grote speelweide waar kinderen in alle vrijheid kunnen ravotten.

Waar? Schuifdamhoeve - Bij Boer Bart - Pervijzestraat 6, Booitshoeke (Veurne). In juli en augustus elke dag open met uitzondering van donderdag.

Tip! Geniet van een ijsje tijdens een fietstocht vlakbij op het Fietsnetwerk!

Nog meer inspiratie

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF