Doen

5 x ambachten ontdekken

Er zijn zo van die beroepen die een iets nostalgisch over zich hebben. Vakmanschap in zijn puurste vorm. Het is bijzonder om zelf eens te ervaren hoe deze vakmannen aan de slag gaan. Denk maar eens aan stoere vissers, bakkers en pottenbakkers. Ontdek 5 ambachten om te ontdekken!

Vaar mee met de garnaalvissersboot Crangon

Puur vakmanschap! De vissers van de Crangon nemen je mee voor een visserstocht voor de Belgsiche Kust van ongeveer drie uur. Je leert op een traditionele manier garnalen vissen. Dankzij de traditionele uitrusting van het schip, ontdek je hoe de vissers als van oudsher garnalen vissen. Na de vangst worden de garnalen op de boot gesorteerd, gespoeld en gekookt. Een proever van jouw vangst voor thuis mag uiteraard niet ontbreken! Een unieke en bijzondere ervaring!

Waar? Crangon, Vuurtorendok Oostende - Je vertrekt vanuit de haven van Oostende.

Ook leuk!

  • Er zijn ook andere vissersboten waarmee je kan mee varen om te zeevissen: de Marcella II, de Albatros en de Captain Blue. Ook in Nieuwpoort kan je je vismanskunsten testen. Zeevissen kan je er onder andere met de Albatros-seafishing, de Jonathan.
  • In Oostduinkerke kan je de Garnaalvissers te Paard nog aan het werk zien. Uniek in de wereld! De vissers gaan op hun stoere paarden in in hun gele jekkers gehuld de zee in. De netten slepen ze achter zich aan om eens gevuld terug uit het water te komen. Een aanrader!
Bakkerijmuseum in Veurne

Kneed het deeg, kneed het deeg, bakkersvriend!

Nog zo'n beroep waar pure vakkennis belangrijk is. In het bakkerijmuseum in Veurne ontdek je alles over die kunsten. Zo leer je op een boeiende manier de geschiedenis van het bakkersberoep. De museumcollectie is een pareltje dat ondertussen uit meer dan 23.000 stukken bestaat! En er is nog meer! Je kan er ook zelf aan de slag in het bakkersatelier. Groot en klein kneden hier hun eigen schocolade- of rozijnenbroodje en ondertussen leer jij de kneepjes van het vak.

Waar? Bakkerijmuseum,  Albert I-laan 2, 8630 Veurne. 
Om alles veilig te laten verlopen moet je op voorhand reserveren. In het atelier bak je coronaproof met je bubbel.

Schoenen en schoenmakers

De Belgische schoengeschiedenis is bewonderenswaardig en het ontdekken waard! In het schoen- en borstelmuseum Eperon d'Or ontdek je alles over de schoennijverheid. Ooit was Eperon d'Or de leverancier van het Belgische en Luxemburgse hof. De fabriek ging dicht in 1967: ze kon niet langer concurreren met de Italiaanse schoenmakerijen die erg lage lonen uitbetaalden. In 1999 wordt het gebouw als monument erkend en sinds 2017 is het borstel- en schoeiselmuseum er ondergebracht. Je leert er op een originele en boeiende manier de geschiedenis van de twee industrieën kennen!

Waar? Eperon d' Or, Prins Albertlaan 5, 8870 Izegem.
Ook hier is reserveren nodig.

Eperon d'Or
Stefans Pottery

Poppenmaker, pattenbakken ...

Creatieve ambacht. Je vindt in onze provincie heel wat ateliers waar puur vakmanschap bestaat. Het atelier van Poppenmaker Claudine Roelens in Ichtegem bijvoorbeeld is zeker een bezoekje waard. Zij maakt er sinds 1999 decoratiepoppen  en sculpturen. Je kan er ook zelf aan de slag tijdens workshops. In Roesbrugge vind je dan weer Stefans Pottery. Deze pottenbakker in de Westhoek toont je hoe je ambachtelijk potten bakt. Je kan er ook terecht in de shop.

Check de websites van de aanbieders om een afspraak te maken.

Nog meer te beleven

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF