Eten & drinken
Shopping

5 x ouderwetse spekkenwinkels

Wie moeilijk kan weerstaan aan sneeuwballen, neusjes, smoelentrekkers, toverbollen of zoete drop hoeft in West-Vlaanderen niet op zijn honger te blijven zitten. Zoetekauwen kunnen in deze vijf authentieke snoepwinkels graaien in glazen bokalen boordevol snoepgoed.

1. Lekker en vers snoepgoed

Zoetemondjes vinden al 20 jaar lang met hun ogen dicht de weg naar Temmerman, pal naast de Grote Markt in Kortrijk. In de houten rekken liggen verfijnde delicatessen en ouderwets snoepgoed voor het grijpen. Elk seizoen wisselt het aanbod: tijdens de koudere maanden kan je je tanden zetten in sneeuwballen, Zwevezeelse florentines, krokant chocoladespek of de verse dessertmarsepein met amandelen. Temmerman hecht veel belang aan een natuurlijke smaak met respect voor natuurlijke ingrediënten. Naast snoepgoed vind je er ook Kortrijkse en Belgische delicatessen zoals ambachtelijke peperkoeken, ouderwets snoepgoed, pralines van chocolatier Bruyerre, kraakverse dessertkoekjes, confituren en honing, koffie, meer dan 110 soorten thee, Kortrijkse St-Poljenever en bieren van het Gulden Spoor, mosterd, zuiderse specialiteiten,...

Waar? Temmerman Kortrijk, Rijselsestraat 3, 8500 Kortrijk

De Soete Paepe in Lissewege

2. Terug in de tijd

Het zoetste winkeltje van het Brugse Ommeland vind je in het hart van Lissewege. 'De Soete Paepe' verkoopt er meer dan zestig soorten ouderwets snoep. In de glazen bokalen zitten bijvoorbeeld 'Wippers' - een romige caramel, smoelentrekkers, sneeuwballen, toverbollen, zoete en zoute drop, fleurige violetsnoepjes en onweerstaanbare neusjes. In de winkel lijkt het wel alsof de tijd is blijven stilstaan: de hele inrichting ademt de sfeer van begin 20e eeuw met origineel meubilair uit die tijd en in de kleuren van toen. Kom je er 's zomers, dan kan je je op de versgebakken appelflappen, confituurtaarten of éclairs storten. Zondagnamiddag staan er verse oliebollen voor je klaar.

Waar? De Soete Paepe, Walram Romboudtstraat 7/3, 8380 Lissewege

3. De kleinste snoepwinkel van het land

Het Brugwachtershuisje in Damme is met zijn 2,5 of 3,5 meter de kleinste snoepwinkel van ons land. Het winkeltje is tot de nok gevuld met bokalen vol lekkernijen, voornamelijk snoep uit grootmoeders tijd. Je vindt er meer dan tachtig verschillende soorten. Door het charmante interieur keer je helemaal terug in de tijd. De zure vliegerkes, smoeltrekkers en neuzekes mogen natuurlijk niet ontbreken. Het brugwachtershuisje is elke dag open van 11 tot 18 uur van eind april tot eind oktober.

Waar? Brugwachtershuisje, Damse Vaart Zuid 14b, 8340 Damme

 

4. Lokaal en nostalgisch snoepen

Op zoek naar lekkernijen van Belgische bodem? Dan moet je bij 'Chez Marie' zijn in Ieper. 'Chez Marie' is dit jaar uitgeroepen tot de nieuwe 'Ik koop lokaal bij een winkelier van hier'-ambassadeur van Ieper. Om maar te zeggen dat de artisanale chocolade, koekjes en ouderwetse snoepjes allemaal uit de Westhoek en de rest van het land komen. Kan je niet kiezen? In een sneukeldoos is al het beste samengebracht: koekjes van Jules Destrooper, sneeuwballen, lievevrouwtjes, spletters, zure beertjes, neusjes en nunnebillen. Ook nostalgici vinden er hun gading. 'Chez Marie' verkoopt de oudste chocoladereep ter wereld van Perrette en vintage limonade van Palma.

Waar? Chez Marie, Neermarkt 6, 8900 Ieper

Chez Marie in ieper
Confiserie Zucchero in Brugge

5. Ambachtelijke en gepersonaliseerde snoepjes

De ambachtelijke snoepwinkel Zucchero in Brugge specialiseert zich in gepersonaliseerde snoepjes en lolly's: je kiest zelf de kleur en de bedrukking, bijvoorbeeld je eigen naam. Zo gaat er niemand met je snoepgoed lopen. De zaak kreeg het 'Handmade in Belgium'-label uitgereikt door Unizo omdat alle snoepjes artisanaal bereid worden met natuurlijke aroma's,  de rocks zijn glutenvrij. Je vindt er ook suiker- en kleurstofvrije snoepjes.

Waar? Confiserie Zucchero, O.L.V. Kerkhof-Zuid 18, 8000 Brugge


Nog meer heerlijkheden om van te proeven ...

Nog meer ambachten te ontdekken

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF