Slapen

5 x sacraal overnachten

Wie op zoek is naar rust, stilte en verdieping komt in West-Vlaanderen ruimschoots aan zijn trekken. Tijdens een verblijf in een van de abdijen of priorijen dein je mee op het zachte ritme van de monniken en benedictinessen. Ligt die sacrale stilte je minder, dan kan je terecht in een voormalige abdij of in het bed slapen van meneer pastoor.

Priorij van Bethanië

1.Priorij van OLV van Bethanië

In de priorij Onze-Lieve-Vrouw van Bethanië leven de Benedictinessen volgens de regel van Benedictus. Wil je hier verblijven, dan vragen de zusters om minstens een keer per dag deel te nemen aan het gebed. Iedereen, individueel of in groep, die zich daarin kan vinden, is welkom. De priorij baadt in het groen. Stilte en rust liggen er voor het grijpen. Ook binnen domineert de stilte: tijdens het avondmaal wordt niet gesproken. De gastenkamers zijn eenvoudig ingericht, zowel de douche als het toilet bevinden zich vaak op de gang.

Waar? Priorij Onze-Lieve-Vrouw van Bethanië, Sysen 8, Loppem

De Oude Abdij in Lo-Reninge

2.De Oude Abdij Lo-Reninge

Lo was een echte abdijstad. Al sinds de 11e eeuw zwierven er paters rond van de Augustijner Orde. Tijdens de Franse revolutie werden ze verjaagd en werd hun abdij geplunderd. Brouwerij Saint-Louis lijfde hun gebouw in en brouwde er onder andere het streekbier Zanniken. Van bidden noch bier brouwen is er vandaag nog sprake. De oude abdij van Lo-Reninge is omgetoverd tot een charmant logies met zestig comfortabele kamers. De paters Augustijnen die er verbleven hebben er serene rust en een unieke 18e eeuwse duiventoren achtergelaten. Nadat je de streek verkend hebt met de fiets, kan je weer op adem komen in de grote tuin met boomgaard en vijver.

Waar? Oude Abdij Lo-Reninge, Noordstraat 3, Lo-Reninge

Sint-Andriesabdij

3.De abdij van Zevenkerken

Op zoek naar herbronning, rust en stilte? De 25 monniken van de Sint-Andriesabdij van Zevenkerken zetten hun deuren open voor jong en oud, leken, priesters en religieuzen. Ze leven er dag na dag volgens de regel van Benedictus: een leven in dienst van God en de kerk. Als gast vind je er rust en gebed en word je ondersteund door de monniken. Je schuift samen aan tafel met de monniken. Het bezinningscentrum van de abdij telt dertig eenpersoonskamers en vijf tweepersoonskamers waar je alleen, met je gezin of een groep terecht kunt. De gebouwen zijn omringd met 50 ha bos waar elk seizoen voor zijn typische geuren en kleuren zorgt.

Waar? Sint-Andriesabdij, Zevenkerken 4, Sint-Andries Brugge

Info: www.abdijzevenkerken.be

4.De Kapelaan van Dikkebus

Dikkebus lag tijdens de Eerste Wereldoorlog bijna dagelijks onder schot. Achiel Van Walleghem, die kort voor de oorlog onderpastoor van het dorp werd, hield van oktober 1914 tot april 1918 minutieus de oorlogsgebeurtenissen bij in zijn dagboek. De hele oorlog bleef hij zijn parochianen bijstaan. De getuigenissen van de kapelaan werden een onmisbare bron om de Eerste Wereldoorlog beter te begrijpen. Zijn dagboeken werden zelfs opgenomen in de Vlaamse Topstukkenlijst. Dikkebus is heropgebouwd en het klooster waar de kapelaan verbleef, werd vertimmerd tot een vakantiewoning. Je kunt er met zijn tienen overnachten in alle comfort. Het terras kijkt uit op de ommuurde kloostertuin: een reis terug in de tijd met zijn fruitbomen (waar je gerust mag van plukken), een notelaar, een oude buxusboom en de gevel van de oude school. Als je de deur uitstapt, word je letterlijk omringd door oorlogskerkhoven en sta je oog in oog met de heropgebouwde Sint-Jan-Baptistkerk. Een plaats om stil van te worden.

Waar? De Kapelaan van Dikkebus, Kerkstraat 14, Dikkebus

5.De pastorie van Merkem

De pastorie van Merkem, waar ooit meneer pastoor woonde, was in 2006 helemaal uitgeleefd toen Els en Wim het gebouw met veel liefde - en vooral veel geduld - opknapten. Ze richtten er vier karaktervolle gastenkamers in waar je rust en stilte op een schoteltje krijgt. Bij het ontbijt krijg je verse streekproducten: boter, vlees en kazen van lokale boeren. De kippen zorgen voor verse scharreleitjes in je eierdopje, de glazen zijn gevuld met appelsap uit de boomgaard en op je boterham smeer je confituur van biologisch geteeld fruit. Elk seizoen biedt zijn unieke charme: bij mooi weer geniet je buiten van het ontbijt, ‘s winters schuil je binnen bij het knisperende haardvuur.

Waar? Pastorie van Merkem, Westbroekstraat 5, Merkem

Pastorie van Merkem

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF