Doen

5 x stilte

Natuurlijke omgevingsgeluiden zijn kalmerend en hebben een positieve invloed op ons gemoed. Stilteplekjes moeten we daarom koesteren met alle mogelijke middelen. Wij bezoeken vijf plekken op in de provincie waar je een speld kan horen vallen.

5 x stilte - Roesbrugge
1. De oever van de IJzer in Roesbrugge

Tijdens het Ancien Régime was deze deelgemeente van Poperinge een echt handelscentrum. De IJzer was vanaf hier bevaarbaar. Nu heerst hier vooral rust. Met het Dode IJzer-wandelpad volg je de oevers van de rivier langs de grens met Frankrijk naar Haringe. Blauwe bruggen over het water doen dienst als uitkijkpunten om de weidevogels te spotten. In deze weidse vlakte is de wind je enige gezelschap.

Ontdek het zelf!
Klik hier om de Dode IJzerwandelroute te stappen.

5 x stilte - uitkijktoren Vloethemveld
2. Uitkijktoren Vloethemveld

Het Vloethemveld was decennialang een munitiedepot van het leger. Sinds kort kan je er wandelen en fietsen, onder meer langs de Vloethemveldzate, een voormalige spoorwegbedding. Na de Tweede Wereldoorlog werden hier meer honderdduizend Duitse soldaten krijgsgevangen gehouden door de Britten. Rondom het kamp stonden wachttorens. De nieuwe uitkijktoren aan de rand van Vloethemveld ziet er net zo uit als een wachttoren. Op de twaalf meter hoge toren kijk je over een nieuw stukje heide. Je ziet er regelmatig roofvogels passeren, zoals de buizerd en de torenvalk. In het bos is het muisstil. Op de heidevlakte hoor je enkel vogels.

Ontdek het zelf!
Klik hier voor een gevarieerde fietsroute tussen Jabbeke en Loppem.

5 x stilte - Grandvalbos
3. Grandvalbos in Kooigem

Tussen Kortrijk en de Schelde strekte zich ooit een groot bos uit. Nu zijn daar nog maar enkele bosrelicten van over, zoals het Grandvalbos in Kooigem. Je bevindt je hier op de laatste heuvelkam voor het in rechte lijn heuvelafwaarts gaat naar de Schelde. In en nabij dit kleine bosje is het altijd stil. In het voorjaar bloeit de wilde boshyacint en later ook de gevlekte aronskelk en de grote muur. Aan de ingang van het bos kijk je uit op pittoreske dorpjes als Sint-Denijs, Helkijn en Kooigem. Op het hoogste punt van het bos werden bij opgravingen sporen van Keltische bewoners gevonden. Het ijzeren hek aan de zijkant van het bos doet vreemd aan, het lijkt alsof je hier een kasteeldomein betreedt. In werkelijkheid gaat het om een gemeentelijk hek dat hier in 1980 werd geplaatst.

Ontdek het zelf!
Klik hier om de Bevergemwandelroute vanuit Kooigem te stappen.

5 x stilte - Haas van Flanigan - Hospitality
4. Haas van Flanagan in Knokke-Heist

Als je de dijk vanuit Knokke volgt naar het oosten, kom je op het verste geasfalteerde punt aan de Haas van Flanagan. Naast dit kunstwerk kijk je uit over de Zwinvlakte enerzijds en over de Noordzee anderzijds. Je ziet er vaak grote tankers passeren die de Westerschelde opvaren. Op de Zwinvlakte is er altijd beweging. Trekvogels komen er wat graag de vleugels even rust gunnen.

Vooral ’s avonds valt een zekere rust over deze plek. Het rollen van de golven dringt ook tot hier door. Niets zaliger dan je hier op een bankje te zetten en te genieten van de ondergaande zon.

Ontdek het zelf!
Klik hier voor de Zwinwandelroute die je ook van het hinterland laat genieten.

5 x stilte - Bamburgpolder
5. De Bamburgpolder in Lombardsijde

We halen deze polder lukraak aan. Eigenlijk vormen de polders één groot stiltegebied. Vooral daar waar weinig wegen zijn, waar polders wat ingesloten zijn door kanalen, beken en rivieren en waar weinig bewoning is. De Bamburgpolder tussen Lombardsijde en Nieuwpoort is er zo één. De polder grenst aan het kanaal Plassendale – Nieuwpoort en bevindt zich vlakbij het sluizencomplex Ganzepoot. In de Eerste Wereldoorlog vlogen de projectielen hier om de Duitsers hun oren. Nu strijken hier heel wat vogels neer. Op het jaagpad langs het kanaal of langs de Boterdijk, de enige fietsstraat die doorheen het gebied loopt, kan je ze goed gadeslaan. De Boterdijk geeft aansluiting op natuurgebied Schuddebeurze, nog zo’n typisch stiltegebiedje in de polders.

Ontdek het zelf!
Je vindt de Boterdijk door de Bamburgpolder tussen fietsknooppunten 61 en 12.

Nog meer genieten van de stilte
in de natuur vanop het water...

Stiltepaden en -wandelingen

Nog meer plezier in West-Vlaanderen

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF