Doen

8 x gratis kunst en een uitsmijter

Kunst verbindt en zet aan tot reflectie. Elke zomer vinden in West-Vlaanderen verschillende boeiende kunstinitiatieven plaats. Wij zetten er enkele op een rijtje.

Contrei Live in de Leiestreek
1. Contrei Live

In Zuid-West-Vlaanderen staat zestien kunstinstallaties in dertien steden en gemeenten. Intercommuale Leiedal viert met dit initiatief zijn zestigste verjaardag. Het thema is water. “Rivieren, kanalen, beken en grachten zijn onze levensaders. Steden en dorpen herontdekken de aantrekkingskracht van het water en geven het weer een volwaardige plaats in hun kern. Contrei Live wijst ons op de stroomversnellingen van een regio in transitie.” Het is een interessante mix van land art, landschapsarchitectuur, geluidskunst en kinetische installaties geworden. Zoals in Anzegem met de vreemde geluiden die plots uit de Scheldemeersen opduiken of in Kuurne waar je op een roterij kan klimmen om een kunstwerk vanuit de lucht te bekijken. Er werden drie fietslussen uitgewerkt die alle installaties aandoen. Per deelnemende gemeente werd ook een 10.000 – stappenwandeling uitgewerkt om de installatie te ontdekken. De installaties staan er nog tot 20 oktober.

Meer informatie

Fietsen langs Contrei Live met de begeleide fietstocht 'Kunst, creativiteit & water:

Meer over de tocht op 16/07 en Meer over de tocht op 25/08

Kunstzomer Leiestreek
2. Kunstzomer Leiestreek

Vaste waarde in het zomeraanbod is de Kunstzomer Leiestreek, ondertussen toe aan de twaalfde editie. Veertig kunstenaars stellen op de meest diverse locaties tentoon die voor de gelegenheid gratis toegankelijk zijn. In juli kan je in Izegem terecht in onder andere het Museum Stoom en Stroom voor de metalen sculpturen van RIKI en in het Kapsalon, het kunstatelier van Piet Duthoit.

In september vormen Ingelmunster en Oostrozebeke de bakermat van Kunstzomer Leiestreek. In Oostrozebeke vindt kunsthaven Concordia een veilige aanlegplaats in de oude parochiezaal. Keramist David Dekeukelare en fotokunstenaar Alain Delvoye stellen er tentoon. In Ingelmunster wordt het Schuttershuisje langs de Mandelmeersen opengesteld.

De Kunstzomer loopt tot 27 september 2020.

Meer informatie

3. Beeldenpark Beaufort

Elke drie jaar vindt aan de Kust een grootse openluchttentoonstelling plaats. Na zes edities zijn er heel wat blijvende installaties, met werk van Wim Delvoye, Nick Ervinck en vele anderen. De meer dan dertig kunstwerken kan je per fiets, al wandelend of met de kusttram langs de kustlijn bezoeken. De beelden en installaties geven kleur aan de badplaatsen. Zo staat in Nieuwpoort een beeldengroep met ruiters bij vloed met de voeten in het water. Op het strand van De Panne staan de Drie Wijsneuzen in alle windrichtingen te kijken. Het Ijzerpark in Knokke-Heist werd dan weer omgevormd tot een labyrint met hagen. In Westende kan je ter hoogte van Hotel Belle Vue naar de zee luisteren door enorme hoorns.

Meer informatie

Caterpillar 5 bis van Wim Delvoye in Westende - Beaufort Beeldenpark
Tour Elentrik
4. Tour Elentrik

We blijven aan zee met Tour Elentrik. Nutsvoorzieningskasten zien er saai en grijs uit. Kunstenaars maken er hun canvas van en fleuren zo het straatbeeld op. In Bredene zijn ze al toe aan de tweede golf kunst op nutsvoorzieningskasten. Je kan ze al wandelend of met de fiets allemaal ontdekken. Ze zijn ook opgenomen op de virtuele kaart van ‘Street Art Cities’, een digitale bibliotheek van alle street art wereldwijd.

In Middelkerke zijn tien kunstenaars actief geweest rond het thema ‘Adem.Zee’. De komende jaren worden nog twintig nutskasten aangepast waarna ook hier een verrassende kunstroute zal ontstaan. In Nieuwpoort werken ze rond het thema ‘visserij’. Op het einde van de zomer strijken de kunstenaars ook neer in Sint-Kruis en Zeebrugge, deelgemeenten van Brugge.

Meer weten

5. Villa Les Zéphyrs

Deze vakantievilla gebouwd in het Interbellum in Westende is deze zomer gratis toegankelijk. Je moet op voorhand wel je tijdsslot reserveren. Zeven Belgische kunstenaars gaven het museum een verfrissende injectie met hedendaagse kunst. Het resultaat geeft Villa Les Zéphyrs een extra diepgang. Van in de kelder waar het personeel werkte tot op de bovenverdiepingen waar de kinderen sliepen, vind je fijne werken die aanzetten tot nadenken. De werken hangen er nog tot 2 oktober.

Meer info: Villa Les Zéphyrs - Henri Jasparlaan 173, Westende. Reserveer via 059 31 91 28 of toerisme@middelkerke.be.
Elke dag open van 9.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 18.30 uur.

Kunst in Villa Les Zéphyrs deze zomer
7. Pre-Triënnale Brugge 2020 - PLATFORM

Net buiten de historische stadswallen van Brugge ontdek je deze zomer de Pre-Triënnale Brugge 2020. De voorbode van de Triënnale Brugge 2021 toont negen kunstanaar en ontwerpers die nieuw of bestaand werk brengen in groep of solo. Van 10 juli tot 13 september krijgt Brugge er dus een nieuwe tijdelijke tentoonstellingsplek bij: PLATFORM.

De Triënnale Brugge brengt sinds 2015 driejaarlijks kunst van een selectie (inter)nationale kunstenaars en architecten dat telkens actief in dialoog gaat met de omgeving.

Meer informatie

 

Pre-Triënnale Brugge
VLAG - fietsen langs groene assen in West-Vlaanderen
8. Fietsen langs vlaggenkunst

Onze provincie telt 100km fietspad langs oude spoorlijnen, de zogenaamde "Groene Assen". Deze zomer vind je er 101 unieke vlaggen van de hand van 36 West-Vlaamse kunstenaars (Herr Seele, Wim Opbrouck...) Je fietst langs een mix van ludieke, abstracte, verfrissende en fantasierijke ontwerpen.

Meer informatie

Straatmuseum in Dentergem

Uitsmijter:
Straatmuseum in Dentergem

Dentergem wordt omgetoverd tot één groot straatmuseum. De inwoners werden opgeroepen om van hun raam een museumvitrine te maken. Ze worden volledig vrij gelaten over de invulling ervan. Het ene raam bevat een tekening, het andere een gedicht en nog een ander raam wordt één groot kunstwerk. Je vindt ook foto’s of grappige interpretaties van kunst achter de ramen.  

NOG MEER KUNST OP DE AGENDA!

NOG MEER TE ONTDEKKEN IN 
IK ZOMER WEST-VLAAMS

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF