Doen

8 x niet te missen

Centrale begraafplaats van Brugge

Sinds 1820 ligt de stedelijke begraafplaats van Brugge buiten de stadsring in Assebroek. Het kan niet anders dan dat een stad met de faam van Brugge heel wat voorname burgers op zijn bevolkingslijsten had staan. Zelfs op het kerkhof spreiden zij hun rijkdom tentoon. Je vindt er de familiegraven van adelijke Brugse geslachten, van burgemeesters en van kunstenaars. Ook heel wat soldaten vonden hier hun laatste rustplaats.

 

Ga eens op ontdekking in dit funerair erfgoed.

Hopmuseum

Poperinge is de Hoofdstad van het Goede Leven én van de hopteelt. In het museum kom je alles te weten over de geschiedenis van de hopplant, de veldwerken, de hopoogst en de toepassingsvormen. Typische personages zoals De Neus en De Zakker nemen je mee langs de Belgische hop- en biercultuur. Je kan er ook een unieke biercollectie met meer dan 1850 bieren bewonderen.

 

Ontdek alles over hop.

James Ensorhuis

Het huis waar de Oostendse meester woonde en werkte van 1917 tot aan zijn dood, is de naam museum waardig. Het interieur is intact gebleven en je kan er zijn leven zoals het was proeven: maskers, het salon-atelier, een piano en een harmonium en vooral heel veel herkenbare dingen. Zijn huis weerspiegelt zijn werk, alsof je 150 jaar terug gaat in de tijd.

 

Maak kennis met de grote James Ensor.

Het Lijsternest

Deze charmante landelijke woning, beschermd als monument, is het voormalige huis van de Vlaamse schrijver Stijn Streuvels. Via een gloednieuwe multimediale rondleiding op tablet maak je er kennis met zijn leven en werk. Tijdens de wintermaanden wordt het Streuvelshuis een schrijversresidentie: schrijvers nemen er hun intrek en laten zich inspireren door deze unieke plaats.

 

Laat je meevoeren in het leven van Stijn Streuvels.

Memorial Museum Passchendaele 1917

Op het kasteeldomein van Zonnebeke vind je het Memorial Museum Passchendaele 1917 met dugout en Trench Experience. Het museum houdt de herinnering levendig aan de Slag van Passendale, waarbij in 1917 in honderd dagen tijd een half miljoen slachtoffers vielen voor een terreinwinst van amper 8 kilometer. Je maakt kennis met de vele nationaliteiten die aan de Slag van Passendale hebben deelgenomen.

 

Hoe verliep de Slag bij Passchendaele?

Permekemuseum

In Jabbeke vond het oeuvre van de expressionist Constant Permeke onderdak in zijn voormalig woonhuis 'De Vier Winden'. Dit modernistisch huis, met prachtige tuin, doet nog steeds vooruitstrevend modern aan. De rijke collectie aan schilderijen en beeldhouwwerken, het authentieke atelier maken je bezoek aan dit museum onvergetelijk.

 

Bezoek het huis en atelier van Constant Permeke.

 

Roger Raveelmuseum

Schilder en graficus Roger Raveel was geboren en getogen in Machelen, een pittoresk dorp aan de oever van een oude Leiearm. Het museum toont de meest uitgebreide verzameling kunstwerken van één van de belangrijkste naoorlogse kunstenaars. Je kan iets verderop ook zijn ateliers bezoeken met een unieke verzameling aan tekeningen, schilderijen en grafiek.

 

Laat je verbazen door Roger Raveel.

Serpentarium

Schorpioenen, pythons, boa's en ratelslangen zijn boeiend, als ze maar achter dik glas zitten. Het Serpentarium bezorgt je een indrukwekkende reis door de mysterieuze wereld van reptielen. Van het oerwoud naar de woestijn, hier is het maar een kleine stap. Je beleeft de wondere wereld van bijzonder zeldzame soorten.

 

Wie is er niet benieuwd naar die vreemde beestjes?

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF