Doen

De grootste stoommachine van het land staat... in Izegem

Achter de gevels van de stroomcentrale in Izegem zit een verborgen parel verscholen. Hier staat de grootst bewaarde stoommachine van ons land.

stoommachinemusuem in Izegem

Het West-Vlaamse Izegem was een van de eerste Vlaamse gemeenten die in 1900 een eigen elektriciteitscentrale bouwde. Dat was zo uniek, dat prins Albert I hoogstpersoonlijk het lintje kwam doorknippen op 22 september 1901.

De borstel- en schoenindustrie snakte naar stroom en de twee stoommachines volstonden al snel niet meer. De daaropvolgende jaren werden er nieuwe machines bijgeschoven. In 1937 volgde de laatste uitbreiding met een krachtige stoommachine van 1650 pk. Ook toen kwam er koninklijk bezoek langs: Leopold III huldigde de installatie in.

Bewaard als monument

De stroomcentrale boet vanaf de jaren 50 aan belang in. De stoommachines verdwijnen een voor een... behalve het exemplaar uit 1937. Nu zijn de stoommachine, de centrale zelf en zijn markante schoorsteen bewaard als monument. De stoomvrienden Izegem ontfermen zich over de machine en wekken het mechanisme weer tot leven.

Waar? Museum Stoom en stroom in Izegem.
De stoommachine kan op afspraak bezocht worden. Reserveer vooraf een gids

Stoom en Stroom Izegem

Eperon d'Or

Borstels en schoenen

Op wandelafstand van het museum Stoom en Stroom bevindt zich de industriële erfgoedsite 'Eperon d'Or' in het art deco-gebouw van een voormalige schoenfabriek. Hier ontdek je het verhaal over de borstel- en schoenindustrie in Izegem en de brede impact van de industrialisatie op de stad, de streek en zijn bewoners.

In de collectie prijken onder meer de laarzen van Koning Willem I. Aan de complete productielijn zie je hoe schoenen gemaakt werden. Dat rijke gezinnen vroeger pronkten met luxueuze hoeden-, snorren- en pianoborstels, kom je te weten in de borstelafdeling. De nog werkende machines bieden een overzicht van alle technische evoluties.

Waar? Eperon d'Or in Izegem.
Reserveer je bezoek vooraf!

Nog meer leuke tips

Door de coronacris kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF