Eten & drinken

De Mandelvallei is een verborgen parel

Christ Lavens van O’bio kijkt als biologisch klein fruitteler halsreikend uit naar de zomer.

De rechteroever van de Mandel. De dauw hangt nog tussen de bessenstruiken van O’bio. Christ Lavens (52) pakt voorzichtig een kiwibes vast. “Wat ik nu doe, is een levensdroom die in vervulling gaat”, zegt de voormalige textieldirecteur.

O'bio- Christ Lavens

“Mijn vader had een vlasbedrijf. Een prachtberoep en ik wou wat graag in zijn voetsporen treden. Maar mijn ouders stonden er op dat ik eerst een deftig – hun woorden! – diploma behaalde. Ik werd industrieel ingenieur en omdat het op de vlasmarkt begon te sputteren, stapte ik via mijn schoonvader in de textielsector. De droom om ooit landbouwer te worden, liet mij evenwel niet los.

We produceerden meubelstoffen. De eerste jaren ging dat goed, maar begin 2000 voelde je dat de prijzen onder druk kwamen te staan.

Uitgebreide zelfpluktuin

In een boekje van Velt, de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren, zag ik een oproep van iemand die een vennoot zocht om een kleinschalig bedrijf gespecialiseerd in klein fruitteelt groter te maken. Zo ben ik er in gerold en heb er nog geen moment spijt van gehad.

In 2009 legden we de plantage in Wielsbeke aan. We zijn gespecialiseerd in de biologische teelt van bessen. Naast blauwe bes, dit is onze hoofdteelt, hebben we nog framboos, braambes, rode bes en kiwibes staan. We telen voor de verkoop op de versmarkt, hebben een uitgebreide zelfpluktuin en produceren eigen producten zoals confituren, fruitsappen en vruchtenroomijs.

Rustpunt

In het zomerseizoen werken hier een zestigtal mensen om alles in goede banen te leiden. Klein fruitteelt is heel intensief. Alles gebeurt nog met de hand. De zomer is voor ons vooral hard werken.

Ik zit graag buiten. De Mandelvallei is echt nog een verborgen parel. Veel van onze bezoekers zijn onder de indruk van dat nauwe contact met de natuur.

Het publiek is heel divers. Je hebt mensen die tot 50 kilogram plukken om zich al voor de winter te bevoorraden. Er zijn ook mensen die tot twee keer per week terugkomen om dagverse bessen te hebben. We hebben gezinnen die van het plukken een hele beleving maken of grootouders met de kleinkinderen die van de bessen confituur maken. Je betaalt wat je plukt.

Bloesems - O'bio

Soms zijn het ook gewoon toevallige passanten, wandelaars en fietsers die hier hun picknick komen eten op de banken en die picknick verrijken met vers geplukte bessen. Of ze komen genieten van een vers ijsje of bessensap uit onze winkel.

Onze vaste klanten kopen heel bewust lokaal en ecologisch. Bio is voor mij het proberen van een gezond product te telen op een verantwoorde manier met respect voor alles in de natuur. Als wij last hebben van bladluis laten wij natuurlijke vijanden als sluipwespen en lieveheersbeestjes hun werk doen. Ik ben altijd fier als dat lukt. Dat betekent dat wij een gezonde leefomgeving hebben gecreëerd voor onze natuurlijke bondgenoten in de strijd tegen pakweg bladluis.

We verrijken onze grond met compost en gefermenteerd gras. Een gezonde bodem geeft een goede plant. De droogte baart mij wel zorgen. Droogtestress is voor een biologisch teler niet evident.

Mijn lieveling is de blauwe bes. In het seizoen smul ik er dagelijks van, soms tot een halve kilo per dag. Die bes heeft een verfijnde zoete smaak die veel mensen weten te appreciëren.

Tips

O’bio is vanaf 22 juni tot begin september, van maandag tot en met zaterdag telkens van 10 tot 18 uur vrij toegankelijk. Je betaalt wat je plukt. Ook de winkel is dan open.

Op de picknickbanken kan je tijdens dezelfde openingsuren je eigen picknick of een ijsje of bessensap uit de winkel nuttigen. 

Praktisch

Waar: O’bio, Driekoningenstraat 36A, Wielsbeke.
O’bio zit ook op Facebook en Instagram waar je op de hoogte wordt gehouden van welke bessen oogstrijp zijn.

Met de fiets of te voet: O’bio ligt tussen fietsknooppunten 8 en 3 en bevindt zich op wandelafstand van provinciedomein Baliekouter in Wakken.

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF